Omlet pieczony z ziemniaków? Czy to jakaś pomyłka? Absolutnie nie! To bardzo dobra propozycja na danie niebanalne, smaczne i zdrowe.
Ziemniaki nadal w Polsce są niedoceniane. I dlatego w najnowszym numerze Biokuriera staramy się pokazać Czytelnikom, że to warzywo niezwykle ciekawe, obfitujące w składniki odżywcze i dające nieograniczoną liczbę kulinarnych inspiracji. Dziś jedna z ciekawszych naszym zdaniem propozycji.
Jak przygotować omlet pieczony z ziemniaków?
Składniki:
- 5 ziemniaków ugotowanych
- 1 pomidor
- 1 papryka
- 5 jajek
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
- 100 g dobrej kiełbasy
- 2 łyżki mąki orkiszowej
- 100 g sera żółtego posiekanego w kostkę lub startego na tarce
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki pokroić w plastry.
- Pomidora obranego ze skórki oraz paprykę pokroić w kostkę.
- W misce rozmieszać jajka z solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz posiekaną natką pietruszki i mąką.
- Kiełbasę pokroić w plastry.
- W okrągłej formie do zapiekania ułożyć połowę składników. Ziemniaki, pomidory, paprykę, ser żółty, kiełbasę zalać połową masy jajecznej.
- Ułożyć pozostałe składniki, zalać resztą masy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec 30 minut w temp. 180°C aż jajka zetną się.
Dowiedz się więcej na temat omletów i dodatków do tego dania.