Teraz czytasz...
Omlet pieczony z ziemniaków [przepis]

Omlet pieczony z ziemniaków [przepis]

Katarzyna Kosmala

Omlet pieczony z ziemniaków? Czy to jakaś pomyłka? Absolutnie nie! To bardzo dobra propozycja na danie niebanalne, smaczne i zdrowe.

Ziemniaki nadal w Polsce są niedoceniane. I dlatego w najnowszym numerze Biokuriera staramy się pokazać Czytelnikom, że to warzywo niezwykle ciekawe, obfitujące w składniki odżywcze i dające nieograniczoną liczbę kulinarnych inspiracji. Dziś jedna z ciekawszych naszym zdaniem propozycji.

Jak przygotować omlet pieczony z ziemniaków?

Składniki:

  • 5 ziemniaków ugotowanych
  • 1 pomidor
  • 1 papryka
  • 5 jajek
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g dobrej kiełbasy
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • 100 g sera żółtego posiekanego w kostkę lub startego na tarce

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki pokroić w plastry.
  2. Pomidora obranego ze skórki oraz paprykę pokroić w kostkę.
  3. W misce rozmieszać jajka z solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz posiekaną natką pietruszki i mąką.
  4. Kiełbasę pokroić w plastry.
  5. W okrągłej formie do zapiekania ułożyć połowę składników. Ziemniaki, pomidory, paprykę, ser żółty, kiełbasę zalać połową masy jajecznej.
  6. Ułożyć pozostałe składniki, zalać resztą masy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  7. Piec 30 minut w temp. 180°C aż jajka zetną się.

Dowiedz się więcej na temat omletów i dodatków do tego dania.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.