Scones to angielskie bułeczki śniadaniowe. I trudno się dziwić, że Anglicy tak je lubią. Ich przygotowanie jest proste i szybkie. Ciasto nie musi wyrastać, a jego składniki wystarczy po prostu połączyć. Uformowane bułeczki piecze się 15 minut, i ciepłe jeszcze, prosto z pieca, podaje do śniadania.
Scones wywodzą się ze Szkocji. Przepisów na ich przygotowanie jest całe mnóstwo, podstawą jednak zawsze jest mąka (pszenna, jęczmienna), masło, mleko i proszek do pieczenia. W Stanach Zjednoczonych podobny wypiek znany jest pod nazwą biscuits.
Scones najlepiej smakuje o poranku. Podaje się je do kubka mleka czy szklanki herbaty.
W mojej wersji scones ograniczyłam ilość mąki, a zamiast niej użyłam płatków owsianych. Do ciasta dodałam drobno pokrojone morele suszone.
Scones owsiane z morelami – jak je przygotować?
Składniki na na 11 bułeczek (foremka do wykrawania o średnicy 6 cm)
- 210 g mąki pszennej
- 160 g płatków owsianych
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 50 – 70 g owoców suszonych (ja użyłam moreli, ale odpowiednie będą też rodzynki)
- 110 g roztopionego masła, lekko przestudzonego
- 70 ml śmietanki słodkiej albo mleka
- 1 jajko ubite trzepaczką
Sposób przygotowania:
Suche składniki – mąkę, płatki owsiane, sól, proszek do pieczenia i cukier – wymieszaj. Dodaj suszone owoce. Ubite jajko wymieszaj ze śmietanką i masłem. Na środku suchych składników zrób dołek, wlej do niego mokre składniki, szybko wymieszaj całość (ja używam do tego widelca). Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Na podsypanym lekko mąką blacie uformuj, najlepiej dłońmi, placek o grubości 2 cm. Wycinaczką do ciasta o średnicy 6 cm wytnij kółka, ostrożnie przenieś je na blaszkę. Wierzch bułeczek posmaruj mlekiem albo śmietanką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220° przez 15 minut, aż brzegi i wierzch lekko się zrumienią. Bułeczki podawaj ciepłe, najlepiej tuż po upieczeniu, z masłem i konfiturą albo miodem.