Placuszki drożdżowe najczęściej jadamy na słodko. Z kruszonką i jabłkami faktycznie smakują rewelacyjnie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je nieco inaczej. Podane na kolację lub jako przekąskę najpewniej zasmakują każdemu.
Placuszki drożdżowe nie na słodko
Nie z cukrem pudrem i nie z kruszonką, ale podane ze śmietaną. Właśnie takie placki drożdżowe chcemy Wam dziś zaproponować. Przepis jest prosty, a produkty potrzebne do przygotowania tego dania łatwo dostępne i tanie.
→ Zobacz przepis na wegańskie drożdżówki z kruszonką
By zrobić ciasto, potrzebujesz:
- ½ szklanki mleka
- ½ opakowania drożdży (50 g)
- 6 łyżek oleju
- 1 płaską łyżeczkę soli
- 2 szklanki mąki
Składniki na farsz:
- kwaśna śmietana (ok. 200 ml)
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- 2 ugotowane buraczki
- 1 kostka mozarelli
- 2 czerwone cebule
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Drożdże rozetrzyj, dodaj mleko i 2 łyżki mąki. Odstaw na 15 min.
- Dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Ponownie odstaw na 15 min.
- Ciasto rozwałkuj na kilka placuszków i znowu odstaw na 10 min.
- Każdy placek smaruj śmietaną, posyp solą, ułóż pokrojone buraczki, plasterki cebuli i kawałki mozzarelli.
- Posyp pieprzem i posiekanymi orzechami włoskimi.
- Piecz w temp. 200°C przez 15-20 min.
→ Sprawdź, jak rozpoznać dobry chleb!
Autorką przepisu na placuszki drożdżowe ze śmietaną, buraczkami i orzechami jest Katarzyna Kosmala (→ „Ziołowe smaki„).
Przepis na bułeczki drożdżowe z rabarbarem
Jeśli jednak wolicie bardziej tradycyjne wydanie ciasta drożdżowego, przygotujcie bułeczki drożdżowe z rabarbarem.
Składniki:
- 400 g mąki orkiszowej jasnej typ 800
- 30 g świeżych drożdży
- 60 ml mleka orkiszowego (ciepłego)
- 170 g margaryny wegańskiej
- 80 g śmietany owsianej
- 60 g cukru trzcinowego drobnego do ciasta
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 4 laski rabarbaru + 3 łyżki syropu z agawy
Przepis na kruszonkę:
- 150 g mąki orkiszowej
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g cukru białego drobnego
- 125 g margaryny wegańskiej, schłodzonej
→ Zobacz, jaka śmietanka do kawy jest najlepsza?
Jak zrobić bułeczki drożdżowe?
Do większej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Dolej wyrośnięty rozczyn, masę z margaryny i dokładnie wyrabiaj ręcznie ok. 10 min. Ciasto ma być luźne, odchodzić od ręki, ale nie może być zbite jak na pizzę.
Wyrobione ciasto pozostaw w dużej misce, lekko podsypanej mąką, przykryj ściereczką i owiń miskę szczelnie folią spożywczą. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 3 h, aż do podwojenia jego objętości. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Rabarbar obierz z części łykowatych, drobno pokrój, wymieszaj z syropem z agawy. Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki połącz ze sobą i rozdrobnij palcami.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Całą powierzchnię ciasta posmaruj roztopioną margaryną lub masłem klarowanym, obsyp warstwą trzcinowego cukru (jeśli lubisz bardziej słodkie, dodaj więcej cukru). Na tym cukrze rozłóż odciśnięty z soku rabarbar. Zwiń ciasto w rulon i pokrój na ok. 3-4 cm kawałki. Układaj je na blaszce w pewnej odległości od siebie.
Roztop łyżkę margaryny, poglazuruj każdą bułeczkę i posyp kruszonką. Formę przykryj ściereczką i odłóż na ok. 30 min do wyrośnięcia bułeczek.
Nagrzej piekarnik do 180°C, umieścić formę w środkowej części piekarnika i piecz ok. 20 min, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.