Frittata to potrawa, której z pewnością nie może zabraknąć w zdrowej diecie. Można ją przygotować z papryką, suszonymi pomidorami czy szpinakiem. Mnie zachwyciła jej perska odmiana zwana kuku sabzi z dodatkiem świeżych ziół.
Frittata to pełnowartościowa potrawa jajeczna. Zapewnia potrzebne w codziennej diecie minerały i witaminy. Jest to danie niskokaloryczne i lekkie, idealne na wiosenne śniadanie.
Ciasto marchewkowo-migdałowe bez mąki i białego cukru [przepis]
Zielona frittata pieczona – jak ją przygotować?
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Składniki na 5-6 porcji (blaszka 21×25 cm):
- 9 jajek
- zioła drobno posiekane: pęczek pietruszki, koperku, kolendry, szczypiorku, dymki, garść listków świeżego tymianku, garść liści bazylii
- oliwa
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kurkumy
- garść orzechów włoskich grubo posiekanych
- garść żurawiny suszonej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy, smaż posiekane zioła przez 2-3 minuty, dodaj kurkumę, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez minutę, wystudź. W misce ubij jajka z solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia. Dodaj zioła porcjami, dokładnie wymieszaj, wsyp orzechy i żurawinę, wymieszaj ponownie.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 170°C. Masę jajeczną wylej do blaszki, piecz przez około 40 minut, aż frittata będzie złocista na wierzchu, a patyczek suchy. Przed pokrojeniem przestudź. Danie dobrze smakuje na ciepło i zimno.