Kule daktylowe z chia to wegańska surowa przekąska, błyskawiczna i nieskomplikowana w przygotowaniu, a do tego doskonała odżywczo. Smakują wspaniale, łatwo je zabrać na trening i mieć pod ręką zdrowy naturalny energetyk. Skład można urozmaicić, użyć innych orzechów albo dodać inne owoce suszone, bazą muszą jednak być daktyle, bo to one stanowią o wartości tej przekąski.
Jak zrobić:
Krok 1
W miseczce zalej daktyle ciepłą wodą, odstaw na 20 minut, żeby zmiękły i spęczniały.
Krok 2
Rozdrobnij orzechy na kawałeczki, jednak nie na proszek, ja zrobiłam to blenderem ręcznym. Dodaj sól.
Krok 3
Odsącz daktyle, nie rób tego bardzo dokładnie, zostaw je mokre. Posiekaj, dodaj do orzechów i zblenduj całość na kleistą masę.
Krok 4
Nabieraj po 1 łyżce masy i formuj kulki o średnicy 2.5–3cm. Na talerzyk wysyp nasiona chia, obtocz każdą kulkę dokładnie. Przechowuj w lodówce.
Autorka przepisu:
Maja Skorupska
Blogerka i trenerka kulinarna. Prowadzi warsztaty gotowania – w tym zajęcia dla osób aktywnych i sportowców. Sama amatorsko biega. I to od zawsze. Więcej: www.majaskorupska.blogspot.com
W najnowszym numerze Biokuriera znajdziecie również przepis Mai na Wegańskie batony buraczano – daktylowo – figowe. Warto! 🙂
Biokurier dostępny jest w ekosklepach, ale możecie zaprenumerować lub kupić bezpośrednio do domu
Sklepy również zapraszamy do współpracy.