Ziarna słonecznika są nie tylko zdrowe, ale też stanowią szybką i smaczną przekąskę. Warto przygotować z nich również słodki deser. Naszą propozycją jest czekoladowa chałwa słonecznika, którą można przygotować również w wersji klasycznej.
Dowiedz się więcej na temat: właściwości zdrowotne słonecznika. Słodycze tureckie, takie jak tradycyjna chałwa, stanowią inspirację do wielu wersji tego smakołyku, a chałwa słonecznikowa jest zdrowszą alternatywą.
Składniki:
- 300 g słonecznika,
- 30 g dobrego gorzkiego kakao,
- 80 g delikatnego miodu (najlepszy będzie rzepakowy kremowany lub akacjowy, w przeciwnym razie smak miodu będzie bardzo wyczuwalny).
Czekoladowa chałwa słonecznikowa trzech w krokach
- Słonecznik upraż na suchej patelni na najmniejszym możliwym ogniu, mieszając kilka razy. Powinien się podsuszyć i delikatnie zezłocić. Wystudź ziarna.
- Zmiel słonecznik w blenderze. Masa powinna być plastyczna i lekko wilgotna.
- Rozetrzyj masę słonecznikową z miodem i kakao, lekko ugnieć (im dłużej ugniatamy, tym chałwa będzie bardziej krucha).
Chałwę przechowujmy w lodówce.