Surowe kakao ma wiele zalet. Jak najlepiej je wykorzystać? Dlaczego warto sięgnąć po kakao ekologiczne pochodzące ze sprawiedliwego handlu? Wiele pisze się o zaletach zdrowotnych czekolady czy kakao, ale nie zawsze wspomina się o tym, że te najcenniejsze właściwości prozdrowotne zawierają właśnie surowe ziarna a nie produkty przetworzone. Jeszcze kilka lat temu ziarna kakaowca były produktem praktycznie niedostępnym w Polsce. Dziś jest zupełnie inaczej.
Ziarna kakaowca zalicza się często do grupy tzw. superfoods czyli produktów o szczególnych właściwościach zdrowotnych.
Im mniej przetworzone kakao, tym lepiej
Warto zwracać uwagę na to, aby produkt, który kupujemy był surowy (raw) bo np. sproszkowane kakao, które często kupujemy aby dodać do niego mleka pozbawione jest wielu korzystnych właściwości wskutek działania wysokich temperatur. Podgrzewa się je, aby przedłużyć przydatności do spożycia (ochrona przed pleśnią). W przypadku produktów surowych jedyne procesy przetwórcze jakim są poddane to fermentacja a następnie suszenie na słońcu. Co więcej sama mieszanka mleka, cukru i kakao pozbawia niestety ten ostatni składnik kolejnych korzystnych właściwości…Żal zupełnie rezygnować z ciepłego napoju, ale z pewnością warto też przyjrzeć się bliżej surowym ziarnom kakao.
Cenne flawonoidy
Cenione są ze względu na duże ilości zawartych w nich flawonoidów, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Surowe ziarna zawierają w sobie także bardzo duże ilości: magnezu, pierwiastka, który zwiększa siłę mięśnia sercowego, żelaza, który wchodzi w skład hemoglobiny oraz chromu – odpowiedzialnego za odpowiedni poziom cukru we krwi.
Moc przeciwutleniaczy
Ziarna kakao mają również najwyższą zawartość przeciwutleniaczy ze wszystkich pokarmów. Są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm ludzki, bardzo szybko docierają do komórek, przez co chronią nas przed wolnymi rodnikami.
Dobre dla mózgu
Ziarna kakaowca zawierają także substancje, które pozytywnie wpływają na nasz mózg. Jest to wiec dobra przekąska podczas pracy czy nauki.
Kakao „na szczęście”
Jednym z ważniejszych składników ziaren kakaowca jest tryptofan, aminokwas o działaniu antydepresyjnym. Odgrywa on ważną rolę w produkcji serotoniny, czyli “hormonu szczęścia” w mózgu. Wiele osób doświadcza poprawy humoru po zjedzeniu czekolady, z surowymi ziarnami jest oczywiście podobnie. To, przynajmniej po części, zasługa właśnie tego składnika.
Podsumowując. Najlepsze efekty prozdrowotne uzyskamy, spożywając surowe kakao nieprzetworzone, o gorzkim smaku w postaci ziaren lub proszku. Ten gorzki smak ziarna zawdzięczają wspomnianym wcześniej flawonoidom, których usunięcie powoduje utratę właściwości odżywczych.
Czy wiesz, że …. kakao występuje w trzech różniących się smakiem i aromatem odmianach:
- CRIOLLO – najrzadsza delikatna i trudna w uprawie, a przez to najcenniejsza
- FORASTERO – najpopularniejsza, o mocnym, ale krótkotrwałym smaku
- TINITARIO – krzyżówka Criollo i Forastero
Elżbieta Typek,
Autorka jest technikiem farmacji