Surowe ziarna kakao i ich prozdrowotne właściwości

Wiele pisze się o zaletach zdrowotnych czekolady czy kakao, ale nie zawsze wspomina się o tym, że te najcenniejsze właściwości prozdrowotne zawierają właśnie surowe ziarna a nie produkty przetworzone. Jeszcze kilka lat temu ziarna kakaowca były produktem praktycznie niedostępnym w Polsce. Dziś jest zupełnie inaczej. Dlaczego warto ich spróbować?

Ziarna kakaowca zalicza się często do grupy tzw. superfoods czyli produktów o szczególnych właściwościach zdrowotnych.

Im mniej przetworzone kakao, tym lepiej

Warto zwracać uwagę na to, aby produkt, który kupujemy był surowy (raw) bo np. sproszkowane kakao, które często kupujemy aby dodać do niego mleka pozbawione jest wielu korzystnych właściwości wskutek działania wysokich temperatur. Podgrzewa się je, aby przedłużyć przydatności do spożycia (ochrona przed pleśnią). W przypadku produktów surowych jedyne procesy przetwórcze jakim są poddane to fermentacja a następnie suszenie na słońcu.

Co więcej sama mieszanka mleka, cukru i kakao pozbawia niestety ten ostatni składnik kolejnych korzystnych właściwości…Żal zupełnie rezygnować z ciepłego napoju, ale z pewnością warto też przyjrzeć się bliżej surowym ziarnom kakao.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Cenne flawonoidy

Cenione są ze względu na duże ilości zawartych w nich flawonoidów, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Surowe ziarna zawierają w sobie także bardzo duże ilości: magnezu, pierwiastka, który zwiększa siłę mięśnia sercowego, żelaza, który wchodzi w skład hemoglobiny oraz chromu – odpowiedzialnego za odpowiedni poziom cukru we krwi.

Moc przeciwutleniaczy

Ziarna kakako mają również najwyższą zawartość przeciwutleniaczy ze wszystkich pokarmów. Są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm ludzki, bardzo szybko docierają do komórek, przez co chronią nas przed wolnymi rodnikami.

Przeczytaj także: Kakao zamiast koki. Jak Sprawiedliwy Handel staje się alternatywą dla narkobiznesu

Dobre dla mózgu

Ziarna kakaowca zawierają także substancje, które pozytywnie wpływają na nasz mózg. Jest to wiec dobra przekąska podczas pracy czy nauki.

Kakao „na szczęście”

Jednym z ważniejszych składników ziaren kakaowca jest tryptofan, aminokwas o działaniu antydepresyjnym. Odgrywa on ważną rolę w produkcji serotoniny, czyli “hormonu szczęścia” w mózgu. Wiele osób doświadcza poprawy humoru po zjedzeniu czekolady, z surowymi ziarnami jest oczywiście podobnie. To, przynajmniej po części, zasługa właśnie tego składnika.

Podsumowując. Najlepsze efekty prozdrowotne uzyskamy, spożywając surowe kakao nieprzetworzone, o gorzkim smaku w postaci ziaren lub proszku. Ten gorzki smak ziarna zawdzięczają wspomnianym wcześniej flawonoidom, których usunięcie powoduje utratę właściwości odżywczych.

Za najwyższej jakości ziarna uważa się te, pochodzące z odmiany Criollo – to rzadka i trudna w uprawie odmiana kakao uprawiana m.in. na Karaibach i w Wenezueli. Stanowi niewielki procent światowej produkcji.

Sprawdź oferty na kakao BIO w sieci (ceneo.pl)

Elżbieta Typek,
Autorka jest technikiem farmacji

Brak postów do wyświetlenia