Gorąca czekolada jest uwielbiana nie tylko przez dzieci. Dorośli też ją kochają, zwłaszcza w pochmurne, deszczowe dni. Taki napój rozgrzewa, dodaje energii i wybornie smakuje. Ma też sporo właściwości prozdrowotnych.
Jak zrobić gorącą czekoladę?
Gorąca czekolada nie jest trudna w przygotowaniu. Zrobisz ją z podstawowych składników, które kupisz w większości sklepów spożywczych. A dlaczego warto?
Taki napój smakuje zdecydowanie lepiej niż gotowy produkt instant. Jest mniej słodszy, nie ma w nim sztucznych dodatków. Jest za to dobry smak i sporo witamin.
O właściwościach surowego kakao dowiecie się więcej, czytając najnowszy artykuł Joanny i Michała Litwińskich w drukowanym czasopiśmie Biokurier. W połowie lutego magazyn będzie dostępny w formie tradycyjnej (zobaczcie szczegóły prenumeraty), a pod koniec miesiąca w wersji online w serwisie Biokurier.pl.
Przepis na gorącą czekoladę
Gorąca czekolada [przepis]
Składniki
- 10 g kaszy jaglanej
- 10 g surowego kakao (można zastąpić gorzkim)
- 20 g gorzkiego kakao
- 250 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
- 10 g masła
- 30 g miodu (lub więcej, jeśli czekolada ma być słodsza)
Przygotowanie
- Kaszę mielimy na mąkę (w blenderze albo młynku do kawy).
- Dodajemy kakao i mieszamy.
- Do proszku dodajemy połowę mleka i dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką.
- Pozostałe mleko gotujemy z masłem. Dodajemy do niego przygotowaną mieszankę i gotujemy na małym ogniu ok. 5-6 minut (aż czekolada zgęstnieje), cały czas mieszając.
- Dodajemy miód i ponownie mieszamy.