Teraz czytasz...
Gorąca czekolada [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Gorąca czekolada [przepis]

Gorąca czekolada jest uwielbiana nie tylko przez dzieci. Dorośli też ją kochają, zwłaszcza w pochmurne, deszczowe dni. Taki napój rozgrzewa, dodaje energii i wybornie smakuje. Ma też sporo właściwości prozdrowotnych.

Jak zrobić gorącą czekoladę?

Gorąca czekolada nie jest trudna w przygotowaniu. Zrobisz ją z podstawowych składników, które kupisz w większości sklepów spożywczych. A dlaczego warto?

Taki napój smakuje zdecydowanie lepiej niż gotowy produkt instant. Jest mniej słodszy, nie ma w nim sztucznych dodatków. Jest za to dobry smak i sporo witamin.

Zobacz także

domowy kompot

O właściwościach surowego kakao dowiecie się więcej, czytając najnowszy artykuł Joanny i Michała Litwińskich w drukowanym czasopiśmie Biokurier. W połowie lutego magazyn będzie dostępny w formie tradycyjnej (zobaczcie szczegóły prenumeraty), a pod koniec miesiąca w wersji online w serwisie Biokurier.pl.

Przepis na gorącą czekoladę

Gorąca czekolada [przepis]

Gorąca czekolada cudownie pachnie i smakuje. Świetnie zastępuje deser. W przeciwieństwie do kupnych napojów tego typu, domowa gorąca czekolada przygotowana z dodatkiem surowego kakao jest bardzo zdrowa. Więcej na ten temat przeczytacie w najnowszym numerze drukowanego Biokuriera (1/2022). Artykuł niebawem pojawi się też na naszej stronie. Bądźcie czujni!
Autorami przepisu na gorącą czekoladę są Joanna i Michał Litwińscy, autorzy bloga Ze zdrowiem mi do smaku.
Servings 1

Składniki
  

  • 10 g kaszy jaglanej 
  • 10 g surowego kakao (można zastąpić gorzkim)
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 250 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 10 g masła
  • 30 g miodu (lub więcej, jeśli czekolada ma być słodsza)

Przygotowanie
 

  • Kaszę mielimy na mąkę (w blenderze albo młynku do kawy).
  • Dodajemy kakao i mieszamy.
  •  Do proszku dodajemy połowę mleka i dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką.
  • Pozostałe mleko gotujemy z masłem. Dodajemy do niego przygotowaną mieszankę i gotujemy na małym ogniu ok. 5-6 minut (aż czekolada zgęstnieje), cały czas mieszając.
  • Dodajemy miód i ponownie mieszamy.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!
 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.