Nie trzeba nikogo przekonywać, że kasza gryczana jest zdrowa i pożywna. I choć kojarzymy ją najczęściej z daniem obiadowym, z jej dodatkiem można przygotować również deser. Naszą propozycją są jabłka faszerowane z dodatkiem żurawiny.
Składniki na jabłka faszerowane z kaszą gryczaną i żurawiną
- 160 g kaszy gryczanej niepalonej
- 5 jabłek średniej wielkości
- 100 g żurawiny świeżej lub suszonej
- 1 gałązka świeżego rozmarynu (ewentualnie suszony)
- 1 łyżka masła klarowanego
- szczypta soli
Jabłka faszerowane w 5 krokach
Przeczytaj także: żurawina dla zdrowia i urody
Sposób przygotowania:
- Ugotuj kaszę gryczaną
- Wydrąż jabłka, nie uszkadzając skórki. Gniazda nasienne wyrzuć, a resztę owocu pokrój na drobne kawałki o średnicy ok 1,5 cm.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojone jabłka, świeżą żurawinę oraz posiekany rozmaryn. Całość duś ok. 5-7 min na średnim ogniu, tak aby z jabłek nie zrobiła się marmolada (owoc powinien zostać w kawałkach).
- Wszystkie składniki połącz w misce. Dodaj sól do smaku.
- Nałóż farsz na wydrążone jabłka i wstaw na ok. 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180℃.
Autorka przepisu: Emilia Oszczyk (FB #Kitchen by Emma)
Gotowanie jest moją pasją i przygodą od najmłodszych lat. Kiedyś babcia i mama prowadziły mnie za rękę, a teraz sama odkrywam nowe smaki i ciekawe połączenia. Staram się, aby każda potrawa była wyjątkowa, ale również zdrowa, przyrządzona z sezonowych, ekologicznych produktów, bo to najlepszy prezent jaki możemy dać naszemu organizmowi – mówi Emilia Oszczyk.