Teraz czytasz...
Jabłka faszerowane kaszą gryczaną i żurawiną [przepis]

Jabłka faszerowane kaszą gryczaną i żurawiną [przepis]

Nie trzeba nikogo przekonywać, że kasza gryczana jest zdrowa i pożywna. I choć kojarzymy ją najczęściej z daniem obiadowym, z jej dodatkiem można przygotować również deser. Naszą propozycją są jabłka faszerowane z dodatkiem żurawiny.

Składniki na jabłka faszerowane z kaszą gryczaną i żurawiną

  • 160 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 5 jabłek średniej wielkości
  • 100 g żurawiny świeżej lub suszonej
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu (ewentualnie suszony)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • szczypta soli

Jabłka faszerowane w 5 krokach

Przeczytaj także: żurawina dla zdrowia i urody

Sposób przygotowania:

Zobacz także

warzywa ekologiczne

  1. Ugotuj kaszę gryczaną
  2. Wydrąż jabłka, nie uszkadzając skórki. Gniazda nasienne wyrzuć, a resztę owocu pokrój na drobne kawałki o średnicy ok 1,5 cm.
  3. Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojone jabłka, świeżą żurawinę oraz posiekany rozmaryn. Całość duś ok. 5-7 min na średnim ogniu, tak aby z jabłek nie zrobiła się marmolada (owoc powinien zostać w kawałkach).
  4. Wszystkie składniki połącz w misce. Dodaj sól do smaku.
  5. Nałóż farsz na wydrążone jabłka i wstaw na ok. 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180℃.

Autorka przepisu: Emilia Oszczyk (FB #Kitchen by Emma)

Gotowanie jest moją pasją i przygodą od najmłodszych lat. Kiedyś babcia i mama prowadziły mnie za rękę, a teraz sama odkrywam nowe smaki i ciekawe połączenia. Staram się, aby każda potrawa była wyjątkowa, ale również zdrowa, przyrządzona z sezonowych, ekologicznych produktów, bo to najlepszy prezent jaki możemy dać naszemu organizmowi – mówi Emilia Oszczyk.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.