Warzywa z kaszą gryczaną to świetna propozycja na jesienny obiad lub kolację. Pięknie pachnie i rewelacyjnie smakuje. To prawdziwa bomba witaminowa!
Kasza gryczana to bogactwo wielu prozdrowotnych składników. Powinna gościć w naszej diecie regularnie, zwłaszcza że można ją przygotować na wiele różnych sposobów.
Katarzyna Kosmala, autorka książki „Ziołowe smaki” proponuje przygotować warzywa z kaszą gryczaną. Danie odżywcze, smaczne i idealne dla całej rodziny.
Książkę „Ziołowe smaki” kupicie teraz w promocyjnej cenie 25,99 zł na stronie Wydawnictwa Gaj. A o tym dlaczego warto ją mieć w domowej biblioteczce, przeczytacie w naszej recenzji.
Kasza gryczana z warzywami
Składniki
- 100 g kaszy gryczanej palonej
- 1/2 kalafiora
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- papryka
- kurkuma
- 2 łyżki sosu sojowego
- olej lub masło klarowane do smażenia
- natka pietruszki
Przygotowanie
- Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- Kalafior ugotuj w osolonej wodzie al dente.
- Rozgrzej tłuszcz, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojonego na talarki pora. Usmaż do miękkości.
- Do usmażonej cebuli, pora i czosnku dodaj posiekaną w kostkę paprykę i duś, aż zmięknie.
- Dodaj ugotowaną kaszę i ugotowanego kalafiora podzielonego na różyczki.
- Dopraw papryką, kurkumą, solą , pieprzem i dodaj sos sojowy.
- Podgrzewaj razem ok. 5 minut, posyp posiekaną pietruszką. Smacznego!
Warzywa z kaszą gryczaną? Nie tylko!
Przepis na warzywa z kaszą gryczaną pochodzi z najnowszego numeru drukowanego Biokuriera, w którym przeczytacie m.in. o zaletach kaszy gryczanej. Znajdziecie tam również wiele inspirujących przepisów na zdrowe i pożywne dania.