„Ziołowe smaki” Katarzyny Kosmali [recenzja]


Na tę książkę czekałam z niecierpliwością. „Ziołowe smaki” to książka wydana z pasją, zaangażowaniem i sercem. Widać to zresztą doskonale. Katarzyna Kosmala debiutuje w wielkim stylu.


Wydawnictwo Gaj rozpoczęło rok publikacją książki, która spodoba się każdemu. Jest prosta w odbiorze, ale przy tym doskonale przygotowana. „Ziołowe smaki” autorstwa Katarzyny Kosmali to zbiór 70 przepisów z wykorzystaniem 21 ziół. Są wśród nich rośliny większości nam znane, po które sięgamy chętnie, np. lubczyk, bazylia, oregano, mięta pieprzowa, ale i te mniej popularne, by wspomnieć choćby o hyzopie lekarskim, kolendrze siewnej i ogóreczniku.

Czym wyróżnia się książka „Ziołowe smaki” Katarzyny Kosmali?

Ktoś może powiedzieć, że „Ziołowe smaki” to nic nowego. Rynek czytelniczy pęka w szwach od książek kulinarnych i poradników, w których prym wiodą rośliny lecznicze i zioła. Ale Katarzyna Kosmala daje Czytelnikom coś nowego. Po pierwsze, książka jest bardzo autentyczna. Autorka każdy z przepisów wypróbowała, co zresztą dokumentują jej bardzo dobre zdjęcia. Po drugie, Katarzyna Kosmala reprezentuje kuchnię domową, smaczną i zdrową. Nie znajdziemy tu żadnych wyszukanych receptur, do przygotowania których potrzebne są trudno dostępne składniki. Po trzecie, co dla mnie było niezwykle ważne, przepisy są skonstruowane w bardzo jasny sposób. I po czwarte wreszcie, na uwagę zasługują wspomniane już zdjęcia. Zrobiła je Katarzyna Kosmala, i to w taki sposób, że aż się chce gotować. Fotografie nie są stylizowane czy retuszowane. Są prawdziwe.


“Ziołowe smaki” dla każdego

Daleko mi do kulinarnego mistrza, ale chętnie podejmuję próby przygotowywania posiłków smacznych i zdrowych. Szukam przede wszystkim czegoś prostego i szybkiego w przygotowaniu. I choć w moim domu jest całe mnóstwo poradników i książek kulinarnych, do „Ziołowych Smaków” będę wracać często. Moi bliscy już mają wśród przepisów Katarzyny Kosmali swoje ulubione. Syn uwielbia zupę ziemniaczano-cebulową z lubczykiem, a mąż nieustannie pyta, kiedy ponownie zrobię chlebek z masełkiem bazyliowo-czosnkowym. Faworytem wszystkich są ziołowe kotlety. Co jednak ważne, przepisy nie muszą być traktowane dosłownie. Katarzyna Kosmala daje całe mnóstwo inspiracji.

Przepisy są tak skonstruowane, że do przygotowania potraw można używać ziół świeżych oraz mrożonych i suszonych. Każda z roślin została też krótko opisana. Możemy przeczytać o ich właściwościach leczniczych oraz sposobach wykorzystania w kuchni.

„Ziołowe smaki” Katarzyny Kosmali przypadną do gustu amatorom oraz doświadczonym kucharzom. Książka spodoba się również wszystkim tym, którzy z powodów zdrowotnych lub z własnych chęci chcą zmienić swoją dotychczasową kuchnię na bardziej odżywczą i lekką. Trzeba pamiętać, że zioła to świetna alternatywa dla spożywanej w nadmiarze soli, z której zrezygnować powinny osoby cierpiące m.in. na nadciśnienie tętnicze.

Nadciśnienie tętnicze a dieta, czyli o zdrowiu na talerzu

5 powodów, dla których warto kupić książkę „Ziołowe smaki” Katarzyny Kosmali

1. „Ziołowe smaki” dostarczają mnóstwa inspiracji. Zamieszczone w niej przepisy pomogą przygotować posiłki zdrowe i wartościowe, a przy tym bardzo smaczne.
2. Autorka to pasjonatka gotowania i fotografii kulinarnej z dużym doświadczeniem. Posiada też wiedzę z zakresu rolnictwa ekologicznego.
3. W książce znaleźć można 70 receptur z wykorzystaniem 21 łatwo dostępnych i znanych ziół. W rzeczywistości jednak ilość dań, jakie da się przygotować w oparciu o książkę, jest zdecydowanie większa.
4. Książka została bardzo dobrze wydana. Wyjątkowe wrażenie robią zdjęcia autorstwa Katarzyny Kosmali, które doskonale uzupełniają każdy przepis.
5. Autorka skonstruowała przepisy w sposób prosty i przejrzysty. Receptury ułożone zostały z uwzględnieniem konkretnych ziół, co ułatwia ich wyszukiwanie.

Gdzie kupić “Ziołowe smaki”?

Książka Katarzyny Kosmali dostępna jest na stronie Wydawnictwa Gaj w promocyjnej cenie 34,99 zł. 


Informacje o książce

  • Oprawa: miękka ze skrzydełkami
  • Ilość stron: 190

Książka wydana została nakładem Wydawnictwa Gaj.