Teraz czytasz...
Batoniki gryczane [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Batoniki gryczane [przepis]

Avatar photo
batoniki gryczane

Batoniki gryczane to smaczny i pożywny deser. Sprawdzi się też jako przekąska do pracy i szkoły. Dodatek miodu nadaje im słodyczy, a kasza gryczana sprawia, że to witaminowa bomba!

Batoniki gryczane dla dużych i małych

Zdrowe przekąski nie tylko dostarczają cennych witamin i minerałów, ale też są bardzo smaczne i pożywne. W przeciwieństwie do batoników ze sklepowej półki na długo pozwalają zapomnieć o głodzie. Do tego są bardzo smaczne. Idealne dla miłośników kakao i masła orzechowego. 

Batoniki gryczane

Autorami przepisu są Joanna i Michał Litwińscy, autorzy bloga Ze zdrowiem mi do smaku, gdzie znajdziecie przepisy na zdrowe i smaczne desery.
Przepis na batoniki gryczane ukazał się w drukowanym czasopiśmie Biokurier (nr 4/2021). Znajdziecie w nim też artykuł o zaletach kaszy gryczanej. Serdecznie polecamy!
Porcje 20 niewielkich batoników

Składniki
  

  • 75 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 250 ml wody
  • szczypta soli
  • 50 g miodu
  • 175 g 175 g masła orzechowego
  • 50 g prażonego słonecznika 
  • 25 g kakao 

Przygotowanie
 

  • Zagotuj wodę. Dodaj szczyptę soli oraz kaszę gryczaną.
  • Nagrzej piekarnik do 180°C  (tryb góra-dół, beztermoobiegu).
  • Do ugotowanej kaszy dodaj miód, masło orzechowe, podprażony słonecznik i kakao. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Formuj batoniki pożądanej wielkości i kształtu.
  • Wstaw je do piekarnika na 20 min.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Jak ugotować kaszę gryczaną?

Dzięki poniższej grafice dowiesz się jak ugotować kaszę gryczaną, a jeżeli szukasz więcej informacji na temat jej wlaściwości zdrowotnych, przeczytaj: Kasza gryczana – właściwości i zastosowanie. 5 mało znanych faktów na jej temat

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.