Batoniki gryczane to smaczny i pożywny deser. Sprawdzi się też jako przekąska do pracy i szkoły. Dodatek miodu nadaje im słodyczy, a kasza gryczana sprawia, że to witaminowa bomba!
Batoniki gryczane dla dużych i małych
Zdrowe przekąski nie tylko dostarczają cennych witamin i minerałów, ale też są bardzo smaczne i pożywne. W przeciwieństwie do batoników ze sklepowej półki na długo pozwalają zapomnieć o głodzie. Do tego są bardzo smaczne. Idealne dla miłośników kakao i masła orzechowego.
Batoniki gryczane
Składniki
- 75 g kaszy gryczanej niepalonej
- 250 ml wody
- szczypta soli
- 50 g miodu
- 175 g 175 g masła orzechowego
- 50 g prażonego słonecznika
- 25 g kakao
Przygotowanie
- Zagotuj wodę. Dodaj szczyptę soli oraz kaszę gryczaną.
- Nagrzej piekarnik do 180°C (tryb góra-dół, beztermoobiegu).
- Do ugotowanej kaszy dodaj miód, masło orzechowe, podprażony słonecznik i kakao. Całość dokładnie wymieszaj.
- Formuj batoniki pożądanej wielkości i kształtu.
- Wstaw je do piekarnika na 20 min.
Jak ugotować kaszę gryczaną?
Dzięki poniższej grafice dowiesz się jak ugotować kaszę gryczaną, a jeżeli szukasz więcej informacji na temat jej wlaściwości zdrowotnych, przeczytaj: Kasza gryczana – właściwości i zastosowanie. 5 mało znanych faktów na jej temat