Wegańskie gołąbki z kurkami i kaszą może nie są szybkie w przygotowaniu, ale ich smak rekompensuje czas, jaki trzeba poświecić na ich ugotowanie. To danie bardzo smaczne i pożywne, idealne nie tylko dla zwolenników kuchni roślinnej.
W ostatnim drukowanym numerze Biokuriera, sporo miejsca poświeciliśmy kaszy. Jesienią wielu z nas włącza ją do jadłospisu swojej rodziny. I słusznie, bo to bardzo cenny składnik diety.
Nie zawsze jednak wiemy, w jaki sposób serwować kaszę i do czego ją wykorzystać. Wegańskie gołąbki sprawdzą się tu idealnie.
Wegańskie gołąbki z kurkami i kaszą. Jak zrobić?
Wegańskie gołąbki z kurkami i kaszą w dwóch wersjach
Składniki
- 1/2 główki kapusty włoskiej
- 200 g kaszy gryczanej
- 400 g kurek
- 1 pęczek świeżego kopru
- 2 cebule białe
- 2 szt. korzenia pietruszki
- 1 ostra papryczka
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki tahini
- sól i pieprz do smaku
- 5 łyżek dobrej jakości oleju
Przygotowanie
- Kapustę obieramy z 2–3 zewnętrznych liści. Pozostałe 10 odcinamy i przycinamy gruby trzon liścia „na płasko”.
- Liście kapusty włoskiej są dużo delikatniejsze niż zwykłej białej kapusty, trzeba z nimi uważać.
- Do gotującej się wody wkładamy liście i gotujemy chwilę pod przykryciem, ciut solimy – trzeba sprawdzić, kiedy będą na tyle miękkie, by się dobrze zawijały, ale nie rozpadły się. Łatwo przeoczyć ten moment, więc bądźcie czujni!
- Kiedy nastąpi „ta chwila”, wyciągamy liście (najlepiej przelać je na sito) i przepłukujemy zimną wodą.
- Kurki standardowo myjemy i obieramy jak trzeba, czyścimy z wszelkich paprochów i piasku.
- Wrzucamy do gotującej się wody na parę minut, odrobinę solimy i odsączamy, kiedy będą miękkie.
- Kaszę gotujemy w proporcji 1:2 z wodą i małą płaską łyżeczką soli.
- Siekamy cebule na drobno, szklimy na patelni lub rondlu, dodając oleju.
- Pietruszkę obieramy i trzemy na wiórki, też dodajemy na patelnię.
- Pikantną papryczkę przekrawamy na pół, wyciągamy nasionka (chyba że lubicie „na ostro”), to zostawcie z nasionkami) i kroimy w dowolne kawałki, również dodajemy na patelnię/do rondla.
- Dodajemy kurki (jeżeli mamy duże, pokrojmy je na trochę mniejsze części, jeżeli mamy drobne, zostawmy je w całości, będą pięknie wyglądały).
- Posiekany pęczek kopru dodajemy do reszty składników.
- Dodajemy kaszę, tahini oraz sos sojowy i pieprz.
- Całość mieszamy i próbujemy, jak trzeba dodać którejś przyprawy, oczywiście dodajemy.
- Jak chce Wam się i lubicie taką wersję – zawińcie farsz w kapustę, tradycyjnie jak gołąbki, czyli farsz kładziemy na początku liścia (tam, gdzie najgrubsza część), zamykamy boczki i turlamy do początku liścia.
- Jeżeli chcecie zaoszczędzić trochę na czasie albo liście kapusty jednak się rozpadają, to wystarczy wkroić je do rondla z farszem i wymieszać.
- Podałam gołąbki z odrobiną sosu sojowego, jeżeli chcecie, możecie podać polane dobrym olejem lub z podduszoną cebulką.
Kurki to jedne z chętniej zbieranych grzybów w polskich lasach. Dowiedz się więcej na temat właściwości grzybów. Sprawdź także przepis na kaszę gryczaną z kurkami