Kasza gryczana z kurkami [przepis]


Sezon na kurki powoli zmierza ku końcowi. To więc ostatni moment, by przygotować danie z ich udziałem. Kasza gryczana z kurkami będzie idealna na jesienny obiad.


Kasza gryczana od dawna gości na polskich stołach. Pozyskiwana jest z gryki. W kuchni najlepiej używać kaszy niepalonej, bo zawiera nawet dwa razy więcej witamin niż prażona.

Grzyby z polskich lasów. Przeczytaj o 5 najcenniejszych darach jesieni

Kasza gryczana może być doskonałą podstawą wielu pełnowartościowych dań. Proponujemy przygotować ją w sposób tradycyjny z dodatkiem delikatnych w smaku kurek. To danie niezwykle proste w przygotowaniu, idealne jako dodatek do mięs lub samodzielny posiłek.

Kasza gryczana z kurkami – przepis

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • 200 g świeżych kurek
  • 250 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 duża cebula
  • koperek
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie w proporcji 2:1 (woda:kasza) przez ok. 20 min (do miękkości). W tym czasie dokładnie płuczemy kurki, usuwając ewentualne zanieczyszczenia i kroimy na kawałki. Cebulę drobno siekamy.


Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i podsmażamy cebulkę aż do zeszklenia. Dodajemy kurki i przyprawy. Gdy kasza będzie miękka, dodajemy ją na patelnię. Całość mieszamy. Na koniec siekamy świeży koper i łączymy z naszym daniem. Podajemy w dowolnej postaci.

Jeżeli chcemy uzyskać kształt taki jak na zdjęciu, najlepiej sprawdza się ucięty kawałek butelki z tworzywa.

Kurki – co warto o nich wiedzieć?

Kurki (pieprznik jadalny) znane są pod różnymi nazwami, a lisica, stągiewka czy kurza noga to tylko niektóre z nich. Sezon na nie trwa od czerwca do października. Najczęściej spotkać je można w siedliskach borowych, często ukrywają się pod mchem lub stertą liści. Lubią towarzystwo świerków, sosen i dębów.


W kurkach najwięcej jest wody, co sprawia, że mają one stosunkowo niską wartość energetyczną. Wiele w nich również dobrze przyswajalnego białka. Grzyby te są wartościowym źródłem β-karotenu (mają go więcej niż marchew). Imponują też zawartością tiaminy (witaminy B1). W kurkach znajdziemy także flawonoidy, likopen i kwas askorbinowy.