Kasza gryczana z kurkami będzie idealna na jesienny obiad.
Kasza gryczana od dawna gości na polskich stołach. Pozyskiwana jest z gryki. W kuchni najlepiej używać kaszy niepalonej, bo zawiera nawet dwa razy więcej witamin niż prażona.
Kasza gryczana może być doskonałą podstawą wielu pełnowartościowych dań. Proponujemy przygotować ją w sposób tradycyjny z dodatkiem delikatnych w smaku kurek. To danie niezwykle proste w przygotowaniu, idealne jako dodatek do mięs lub samodzielny posiłek.
Kasza gryczana z kurkami – przepis
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 200 g świeżych kurek
- 250 g kaszy gryczanej niepalonej
- 1 duża cebula
- koperek
- 3 łyżki masła klarowanego
- pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie w proporcji 2:1 (woda:kasza) przez ok. 20 min (do miękkości). W tym czasie dokładnie płuczemy kurki, usuwając ewentualne zanieczyszczenia i kroimy na kawałki. Cebulę drobno siekamy.
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i podsmażamy cebulkę aż do zeszklenia. Dodajemy kurki i przyprawy. Gdy kasza będzie miękka, dodajemy ją na patelnię. Całość mieszamy. Na koniec siekamy świeży koper i łączymy z naszym daniem. Podajemy w dowolnej postaci.
Jeżeli chcemy uzyskać kształt taki jak na zdjęciu, najlepiej sprawdza się ucięty kawałek butelki z tworzywa.
Kurki – co warto o nich wiedzieć?
Kurki (pieprznik jadalny) znane są pod różnymi nazwami, a lisica, stągiewka czy kurza noga to tylko niektóre z nich. Sezon na nie trwa od czerwca do października. Najczęściej spotkać je można w siedliskach borowych, często ukrywają się pod mchem lub stertą liści. Lubią towarzystwo świerków, sosen i dębów.
W kurkach najwięcej jest wody, co sprawia, że mają one stosunkowo niską wartość energetyczną. Wiele w nich również dobrze przyswajalnego białka. Grzyby te są wartościowym źródłem β-karotenu (mają go więcej niż marchew). Imponują też zawartością tiaminy (witaminy B1). W kurkach znajdziemy także flawonoidy, likopen i kwas askorbinowy.