Gołąbki wegetariańskie z kaszą orkiszową i grzybami [przepis]

Gołąbki to jedna z najpyszniejszych potraw kuchni polskiej. Każda gospodyni ma na nie swój własny przepis. Maja Skorupska proponuje przygotować je nieco inaczej, ale jedno pozostaje bez zmian: gołąbki nadal zachwycają smakiem!

Do właściwości mąki orkiszowej nie trzeba już dzisiaj nikogo przekonywać, jest powszechnie znana i lubiana. Kasza orkiszowa jednak nie jest aż tak popularna. Oprócz wszystkich właściwości orkiszu, zawiera dodatkowo dużo błonnika i białka, a jej dobroczynne działanie to m.in. zapobieganie kamicy żółciowej i regulowanie pracy przewodu pokarmowego. Kaszę orkiszową można spożywać podobnie jak wszystkie inne kasze. Dobrze komponuje się z mięsem i sałatką.

Delikatnie orzechowy smak kaszy orkiszowej świetnie sprawdza się w połączeniu z grzybami leśnymi w gołąbkach.

Przepis na wegetariańskie gołąbki

Składniki na 10-12 gołąbków

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

– średniej wielkości główka kapusty włoskiej
– 1 kubek kaszy orkiszowej przed ugotowaniem
– 2-3 garści suszonych grzybów
– 1 ubite jajko
– 1 duża cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
– 1 ½ – 2 kubki bulionu warzywnego
– sól, pieprz
– olej

Sos:
– 2-3 łyżki masła
– sok z cytryny
– 100ml białego wina wytrawnego (opcjonalnie)

Jak przygotować gołąbki?

W miseczce namocz grzyby godzinę wcześniej. W dużym garnku zagotuj wodę do zblanszowania liści kapusty. Wytnij z główki kapusty głąb, kolejno zdejmij liście (w kapuście włoskiej jest to całkiem łatwe). Liście gotuj przez kilka minut, aż nabiorą elastyczności. Osusz je dokładnie, zetnij twardy koniec, a z wierzchu ostrym nożykiem zetnij zgrubiały nerw.

Ugotuj kaszę na sypko: zagotuj 2 kubki wody i wsyp 1 kubek opłukanej na sicie kaszy. Dodaj 1 łyżeczkę soli i 1 łyżkę oleju, zamieszaj i gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Dodaj 1 łyżkę masła, zamieszaj i odstaw na 15 minut.

Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki masła, podsmaż pokrojoną cebulę na złoty kolor. Grzyby odsącz, pokrój w paseczki, wodę zachowaj. Grzyby smaż razem z cebulą przez kilka minut, aż będą miękkie. Dodaj do kaszy, wymieszaj, dodaj ubite jajko i połącz z farszem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Gotowy farsz nakładaj na liść od strony nasady liścia, zawiń gołąbka jak krokieta, zaczynając od założenia części liścia od nasady na farsz, potem zagnij boki do środka i zwijaj w miarę ciasno do końca liścia.

Rozgrzej olej na patelni i krótko obsmaż każdego gołąbka z obu stron, najpierw układając je łączeniem do dołu. Naczynie żaroodporne wyłóż liśćmi kapusty, ułóż podsmażone gołąbki ciasno w naczyniu, zalej całość bulionem warzywnym i piecz w 180 st. C przez około 50-60 minut, aż kapusta będzie zupełnie miękka.

Przygotuj sos: na małą patelnię wlej wodę od moczenia grzybów, zagotuj, dodaj wino, chwilę gotuj, żeby zredukować, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, zestaw z ognia, dodaj 2-3 łyżki masła i wymieszaj. Masło lekko zagęści sos i bardziej aksamitną fakturę.

Autorką przepisu jest Maja Skorupska (www.majaskorupska.blogspot.com).

Brak postów do wyświetlenia