Teraz czytasz...
Gołąbki wegetariańskie z kaszą orkiszową i grzybami [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Gołąbki wegetariańskie z kaszą orkiszową i grzybami [przepis]

gołąbki kapusta włoska

Gołąbki wegetariańskie to jedno z częściej serwowanych dań w kuchni roślinnej. Ich smak jest doskonały i w niczym nie odbiega od klasycznej wersji tego dania. 

Gołąbki wegetariańskie – prosty przepis, doskonały smak!

Gołąbki to jedna z najpyszniejszych potraw kuchni polskiej. Każda gospodyni ma na nie swój własny przepis. Proponujemy jednak przygotować je nieco inaczej, choć jedno pozostanie bez zmian: gołąbki nadal zachwycają smakiem!

Do właściwości mąki orkiszowej nie trzeba już dzisiaj nikogo przekonywać. Jest powszechnie znana i lubiana. Kasza orkiszowa jednak nie jest aż tak popularna. Oprócz wszystkich właściwości orkiszu, zawiera dodatkowo dużo błonnika i białka, a jej dobroczynne działanie to m.in. zapobieganie kamicy żółciowej i regulowanie pracy przewodu pokarmowego.

Kaszę orkiszową można spożywać podobnie jak wszystkie inne kasze. Dobrze komponuje się z mięsem i może być dobrym składnikiem wielu sałatek. Delikatnie orzechowy smak kaszy orkiszowej świetnie sprawdza się w połączeniu z grzybami leśnymi w gołąbkach. Możecie tez przygotować wegańskie gołąbki z kaszą gryczaną.

Przepis na wegetariańskie gołąbki

gołąbki kapusta włoska

Wegetariańskie gołąbki z kaszą orkiszową i grzybami

Wegetariańskie gołąbki to klasyczne danie w bezmięsnej odsłonie, które jednak będzie smakować każdemu. Dodatek lekko orzechowej w smaku kaszy orkiszowej z grzybami, których tak dużo w polskich lasach, czyni to danie wyjątkowo pożywnym.
Autorką przepisu jest Maja Skorupska, której przepisy znajdziecie w serwisie Biokurier.pl.

Składniki
  

  • średniej wielkości główka kapusty włoskiej
  • 1 kubek kaszy orkiszowej przed ugotowaniem
  • 2-3 garści suszonych grzybów
  • 1 ubite jajko
  • 1 duża cebula pokrojona w drobną kosteczkę
  • 1,5– 2 kubki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • olej

Sos

  • 2-3 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • 100 ml białego wina wytrawnego opcjonalnie

Przygotowanie
 

  • W miseczce namocz grzyby godzinę wcześniej.
  • W dużym garnku zagotuj wodę do zblanszowania liści kapusty. Wytnij z główki kapusty głąb, kolejno zdejmij liście (w kapuście włoskiej jest to całkiem łatwe). Liście gotuj przez kilka minut, aż nabiorą elastyczności. Osusz je dokładnie, zetnij twardy koniec, a z wierzchu ostrym nożykiem zetnij zgrubiały nerw.
  • Ugotuj kaszę na sypko: zagotuj 2 kubki wody i wsyp 1 kubek opłukanej na sicie kaszy. Dodaj 1 łyżeczkę soli i 1 łyżkę oleju, zamieszaj i gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Dodaj 1 łyżkę masła, zamieszaj i odstaw na 15 minut.
  • Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki masła, podsmaż pokrojoną cebulę na złoty kolor. Grzyby odsącz, pokrój w paseczki, wodę zachowaj.
  • Grzyby smaż razem z cebulą przez kilka minut, aż będą miękkie. Dodaj do kaszy, wymieszaj, dodaj ubite jajko i połącz z farszem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Gotowy farsz nakładaj na liść od strony nasady liścia, zawiń gołąbka jak krokieta, zaczynając od założenia części liścia od nasady na farsz, potem zagnij boki do środka i zwijaj w miarę ciasno do końca liścia.
  • Rozgrzej olej na patelni i krótko obsmaż każdego gołąbka z obu stron, najpierw układając je łączeniem do dołu.
  • Naczynie żaroodporne wyłóż liśćmi kapusty, ułóż podsmażone gołąbki ciasno w naczyniu, zalej całość bulionem warzywnym i piecz w 180 st. C przez około 50-60 minut, aż kapusta będzie zupełnie miękka.
  • Przygotuj sos: na małą patelnię wlej wodę od moczenia grzybów, zagotuj, dodaj wino, chwilę gotuj, żeby zredukować, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, zestaw z ognia, dodaj 2-3 łyżki masła i wymieszaj. Masło lekko zagęści sos i bardziej aksamitną fakturę.
Słowa kluczowe gołąbki, grzyby, kasza gryczana
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

 

Dania z kaszą. Prosto, tanio, zdrowo!

Kasza to produkt wysokiej jakości, który powinien gościć w naszej jesiennej diecie. Jest pełna witamin i minerałów, a do tego odpowiednio przygotowana bardzo dobrze smakuje.

Godna uwagi jest zwłaszcza kasza gryczana, która jest bardzo dobrym źródłem białka roślinnego. Zawiera duże ilości magnezu, cynku, żelaza i wapnia, jak również witaminy z grupy B (B1, B2) oraz C i PP.

przepis na kaszę gryczaną

Przepisy na dania z kaszą gryczaną, które znajdziecie w naszym serwisie, to m.in:

a na deser…

Do jesiennego jadłospisu warto włączyć też kaszę jaglaną. Jest delikatniejsza w smaku niż jej gryczana kuzynka, a przy tym daje mnóstwo kulinarnych możliwości. Można też dodawać ją do zup, czyniąc je bardziej pożywnymi.

Sprawdzone przepisy na dania z kaszą jaglaną to m.in. koktajl borówkowy z kaszą jaglaną i sernik jaglany.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.