Kasza z duszoną dynią z płatkami nori to nasza propozycja na jesienny obiad lub drugie śniadanie. Danie idealne na wynos, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Jesteśmy wierni kuchni sezonowej, stąd w jesiennym jadłospisie nie może zabraknąć dyni. Kasza również powinna na dobre zagościć w menu naszej rodziny, bo nie tylko syci, ale też rozgrzewa i jest źródłem wielu cennych składników.
Kasza z duszoną dynią. Jak zrobić?
Przepis na kaszę z duszoną dynią jest bardzo prosty. Nie ma tu nic skomplikowanego. Proponujemy podkręcić smak dania indyjskimi przyprawami, ale jeśli to nie wasze smaki, spróbujcie dobrać inne przyprawy. Potraktujcie poniższy przepis jako bazę wyjściową do smacznego i pożywnego dania.
→ Zobacz przepis na zupę dyniową z grzybami
Kasza z duszoną dynią z płatkami nori w indyjskim wydaniu
Składniki
- 300 g kaszy gryczanej
- 300 g dyni piżmowej
- 4 łyżki oleju
- 300 ml jogurtu naturalnego (sojowego etc.) lub śmietany (np. ryżowej, migdałowej, sojowej)
- sól do smaku
- 2 garści płatków nori
- przyprawa Pav Bhaji masala lub własna kompozycja indyjskich smaków do smaku
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie
- Dynię obieramy ze skórki obieraczką do warzyw (wcześniej myjemy) i za pomocą obieraczki ścieramy ją na duże wiórki/płatki.
- Kaszę odmierzamy, dodajemy dwa razy tyle wody (ja zwykle odmierzam za pomocą szklanki) i wsypujemy/wlewamy wraz z wodą do garnka.
- Solimy, przykrywamy i na małym ogniu gotujemy do miękkości przez ok. 20 min.
- Na patelnię wlewamy oliwę (lub inny olej dobrej jakości nadający się do smażenia/duszenia), dodajemy dynię i lekko obsmażamy.
- Dodajemy śmietanę/jogurt, sól, cytrynę, przyprawę i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, aż dynia zmięknie, ale nie zacznie się rozpadać.
- Ugotowaną kaszę kładziemy na talerz/do miski, dodajemy dynię, całość posypujemy płatkami nori.