Fanom kuchni meksykańskiej sosu guacamole nie trzeba przedstawiać. Jego podstawowym składnikiem jest dojrzałe awokado. Świetnie smakuje na grzance oraz jako dodatek do placków tortilla.
Zanim zabierzesz się do pracy, przeczytaj więcej na temat guacamole
Składniki:
- 5 dużych owoców awokado – najlepiej czarnych, delikatnie miękkich przy naciśnięciu palcem,
- sok z 2 dużych limonek,
- średnia cebula, drobniutko pokrojona,
- ¾ kubka świeżej kolendry, posiekanej,
- 1 duży pomidor, niezbyt dojrzały, pokrojony w kosteczkę,
- sól,
- świeża papryczka jalapeno albo inna, bardzo ostra, drobniutko pokrojona (opcjonalnie).
Jak przygotować guacamole?
- Przekrój awokado na pół, wyjmij łyżką miąższ, włóż go do miski i natychmiast wlej sok z jednej limonki, żeby nie ściemniał.
- Rozgnieć widelcem. Konsystencja zależy od preferencji, może być mniej lub bardziej gładka (niektórzy używają blendera, żeby uzyskać całkowicie gładką pastę).
- Dodaj pokrojone cebulę i pomidora, posiekaną kolendrę, wymieszaj.
- Dodaj sok z drugiej limonki, dopraw solą, delikatnie wymieszaj.
- Jeżeli chcesz, dodaj ostrą papryczkę do smaku.
Podawaj z:
- meksykańskimi daniami,
- tortillą
- z chipsami
- z chrupkim pieczywem.