Guacamole – oryginalny przepis meksykański

blank

Fanom kuchni meksykańskiej sosu guacamole nie trzeba przedstawiać. Jego podstawowym składnikiem jest dojrzałe awokado. Świetnie smakuje na grzance oraz jako dodatek do placków tortilla. A jak je przygotować?

 

Składniki:

  • 5 dużych owoców awokado – najlepiej czarnych, delikatnie miękkich przy naciśnięciu palcem,
  • sok z 2 dużych limonek,
  • średnia cebula, drobniutko pokrojona,
  • ¾ kubka świeżej kolendry, posiekanej,
  • 1 duży pomidor, niezbyt dojrzały, pokrojony w kosteczkę,
  • sól,
  • świeża papryczka jalapeno albo inna, bardzo ostra, drobniutko pokrojona (opcjonalnie).

Jak przygotować guacamole?

  1. Przekrój awokado na pół, wyjmij łyżką miąższ, włóż go do miski i natychmiast wlej sok z jednej limonki, żeby nie ściemniał.
  2. Rozgnieć widelcem. Konsystencja zależy od preferencji, może być mniej lub bardziej gładka (niektórzy używają blendera, żeby uzyskać całkowicie gładką pastę).
  3. Dodaj pokrojone cebulę i pomidora, posiekaną kolendrę, wymieszaj.
  4. Dodaj sok z drugiej limonki, dopraw solą, delikatnie wymieszaj.
  5. Jeżeli chcesz, dodaj ostrą papryczkę do smaku.

Podawaj z meksykańskimi daniami, tortillą albo po prostu z chipsami czy z chrupkim pieczywem.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Brak postów do wyświetlenia