Przepis na guacamole bazuje przede wszystkim na dojrzałym awokado. Przyrządzona według naszego przepisu pasta świetnie smakuje na grzance oraz jako dodatek do placków tortilla.
Zanim zabierzesz się do pracy, przeczytaj więcej na temat guacamole
Składniki:
- 5 dużych owoców awokado – najlepiej czarnych, delikatnie miękkich przy naciśnięciu palcem,
- sok z 2 dużych limonek,
- średnia cebula, drobniutko pokrojona,
- ¾ kubka świeżej kolendry, posiekanej,
- 1 duży pomidor, niezbyt dojrzały, pokrojony w kosteczkę,
- sól,
- świeża papryczka jalapeno albo inna, bardzo ostra, drobniutko pokrojona (opcjonalnie).
Jak przygotować guacamole?
- Przekrój awokado na pół, wyjmij łyżką miąższ, włóż go do miski i natychmiast wlej sok z jednej limonki, żeby nie ściemniał.
- Rozgnieć widelcem. Konsystencja zależy od preferencji, może być mniej lub bardziej gładka (niektórzy używają blendera, żeby uzyskać całkowicie gładką pastę).
- Dodaj pokrojone cebulę i pomidora, posiekaną kolendrę, wymieszaj.
- Dodaj sok z drugiej limonki, dopraw solą, delikatnie wymieszaj.
- Jeżeli chcesz, dodaj ostrą papryczkę do smaku.
Z czym podawać?
- meksykańskimi daniami,
- tortillą
- z chipsami
- z chrupkim pieczywem
- na grzance, którą zrobisz np. ze starego pieczywa
- jako dodatek do burgerów