Teraz czytasz...
Guacamole – oryginalny przepis meksykański
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
NaturaFood & BeEco | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
NaturaFood & BeEco | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Guacamole – oryginalny przepis meksykański

Fanom kuchni meksykańskiej sosu guacamole nie trzeba przedstawiać. Jego podstawowym składnikiem jest dojrzałe awokado. Świetnie smakuje na grzance oraz jako dodatek do placków tortilla. A jak je przygotować?

 

Składniki:

  • 5 dużych owoców awokado – najlepiej czarnych, delikatnie miękkich przy naciśnięciu palcem,
  • sok z 2 dużych limonek,
  • średnia cebula, drobniutko pokrojona,
  • ¾ kubka świeżej kolendry, posiekanej,
  • 1 duży pomidor, niezbyt dojrzały, pokrojony w kosteczkę,
  • sól,
  • świeża papryczka jalapeno albo inna, bardzo ostra, drobniutko pokrojona (opcjonalnie).

Jak przygotować guacamole?

  1. Przekrój awokado na pół, wyjmij łyżką miąższ, włóż go do miski i natychmiast wlej sok z jednej limonki, żeby nie ściemniał.
  2. Rozgnieć widelcem. Konsystencja zależy od preferencji, może być mniej lub bardziej gładka (niektórzy używają blendera, żeby uzyskać całkowicie gładką pastę).
  3. Dodaj pokrojone cebulę i pomidora, posiekaną kolendrę, wymieszaj.
  4. Dodaj sok z drugiej limonki, dopraw solą, delikatnie wymieszaj.
  5. Jeżeli chcesz, dodaj ostrą papryczkę do smaku.

Podawaj z meksykańskimi daniami, tortillą albo po prostu z chipsami czy z chrupkim pieczywem.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.