Teraz czytasz...
Guacamole. Do czego dodawać i dlaczego warto?

Guacamole. Do czego dodawać i dlaczego warto?

Agnieszka Gotówka

Guacamole to meksykański sos, którego podstawowym składnikiem jest awokado. Stanowi idealny dodatek do kanapek i placków tortilla.

Pierwsze wzmianki o guacamole pochodzą już z czasów azteckich. Dzisiaj stanowi podstawę meksykańskiej kuchni. To wyrazista i pełna smaku kompozycja kilku składników, do przygotowania której niewiele trzeba.

W Meksyku guacamole stanowi podstawowy dodatek do wielu potraw:

tacos,

burrito,

quesadilla,

totopos.

W naszym kraju pasta z awokado może być świetną przekąską. Warto podawać ją na grzance lub samodzielnie, jako dodatek do chipsów. Sprawdzi się również w roli dipu serwowanego do grillowanych mięs i ryb.

Awokado – serce guacamole

Podstawą guacamole jest dojrzałe awokado. Oznacza to, że po naciśnięciu skórki, daje się ona łatwo odkształcić. Owoc musi być ponadto idealnie zielony. Znawcy tematu podpowiadają, że najlepszą jego odmianą jest Fuerte lub Hass, gdyż ich miąższ jest delikatny i maślany w smaku.

Przepisów na guacamole jest całe mnóstwo. Wiele zależy od preferencji smakowych, ale również od dostępności składników. My polecamy recepturę przygotowaną specjalnie dla Biokuriera przez Maję Skorupską. Sprawdźcie tradycyjny meksykański przepis na guacamole

W Polsce najczęściej do bazy z awokado dodaje się drobno posiekaną czerwoną cebulkę, sok z limonki lub cytryny oraz przyprawy (paprykę chilli, kolendrę, czosnek, kmin rzymski, pieprz). Niektórzy wzbogacają smak guacamole dojrzałymi pomidorami.

Agnieszka Gotówka

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.