Teraz czytasz...
Odmiany dyni i ich zastosowanie

Odmiany dyni i ich zastosowanie

odmiany dyni

Odmiany dyni pozwalają na kulinarną różnorodność. Właśnie trwa sezon to warzywo. Ma wyjątkowy kolor, smak i mnóstwo walorów odżywczych. Poznaj jej najpopularniejsze odmiany i sprawdź, do czego możesz ją wykorzystać.  

Odmiany dyni. Po które warto sięgnąć?

Spośród owoców i warzyw uprawianych w Polsce dynia jest jednym z bogatszych źródeł beta-karotenu (to jemu zawdzięcza żółtopomarańczową barwę), który wraz z witaminą C chroni przed wolnymi rodnikami. Beta-karoten jest odporny na działanie wysokiej temperatury, więc dynia duszona, pieczona lub gotowana jest równie zdrowa i wartościowa.

Sprawdźcie, jakie są najpopularniejsze odmiany dyni. Zachęcamy również do przeczytania artykułu, z którego dowiecie się, co można zrobić z dyni.

Dynia makaronowa

Charakteryzuje się tym, że po ugotowaniu miąższ rozpada się na pasemka, co upodabnia ją do makaronu i tej właściwości właśnie zawdzięcza swoją nazwę.

Dynia makaronowa jest bardzo delikatna w smaku. Można z niej robić te wszystkie potrawy, które przyrządza się z innych gatunków dyni, ale najefektowniejsze z nich to dynia gotowana w różnych sosach oraz dynia marynowana w occie. W tej formie zachowuje ona swoją niezwykłą „makaronową” postać. Trzeba jednak pamiętać, by przekroić ją w poprzek i widelcem delikatnie usunąć miąższ.

Dynię makaronową często podaje się jako niskokaloryczne spaghetti. To również dobra propozycja dla osób będących na diecie bezglutenowej. Warzywo zawiera niewiele węglowodanów, stosunkowo dużo cukrów i soli mineralnych, zwłaszcza fosforu, wapnia, żelaza.

Dynia olbrzymia

Dynia olbrzymia jest…. naprawdę olbrzymia! To gatunek dobrze rosnący w polskich warunkach klimatycznych i dający wysokie plony (przeczytaj, jak uprawiać dynię ekologicznie). Warzywo średnio ma 40-60 kg, co daje nam wiele kulinarnych możliwości.

Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie jest uprawiana od tysiącleci. Tam też do dziś wykorzystuje się ją w kuchni (Amerykanie uwielbiają ciasto dyniowe!).

dynia na Halloween
Odmiany dyni nadają się nie tylko do jedzenia, ale też jako ozdoby,

Odpowiedni skład soli, znaczna zawartość karotenoidów i niska zdolność do wiązania azotanów sprawiają, że dynia olbrzymia stanowi cenny dodatek do wielu dań. Znajduje zastosowanie również jako składnik odżywek dla niemowląt. Często jej owoce służą również jako jesienne dekoracje.

Dynia Butternut

To dynia odmiany piżmowej o bladożółtej skórce i jasnopomarańczowym miąższu w kształcie dzwonu. Bardzo słodka, o orzechowym smaku. Idealnie nadaje się do przechowywania. Świetnie smakuje w postaci pieczonej (przekrojona na pół).

W przypadku dyni Butternut, komora nasienna jest niewielka, a warzywo jest niemal w całości wypełnione miąższem. Można z niego przygotować smaczną zupę dyniową, np. z dodatkiem ziemniaków i orzechów nerkowca. Nadaje się też do marynowania i pieczenia. Polecamy zrobić z jej dodatkiem duszoną dynię w indyjskim wydaniu. Danie idealne na jesienno-zimowe dni.

Dynia Hokkaido

Zalicza się do najbardziej lubianych dyń jadalnych. Ma czerwono-pomarańczową skórkę, miąższ ciemnożółty, jest dość twarda. Przy przygotowywaniu z niej potraw nie trzeba usuwać skórki. Do tego jest niewielka, więc nie ma obaw, że nie będziemy mieć pomysłu na jej wykorzystanie. Dobrze rośnie w przydomowym ogródku, będąc dodatkowo jego ozdobą.

Dynia hokkaido jest znakomita na zupę-krem oraz do pieczenia. Z jej udziałem dobrze smakują dyniowe zapiekanki. Nadaje się też do wypieków. Jest m.in. składnikiem dyniowych brioszek z sosem karmelowym.

przecięta dynia Hokkaido
Dynia Hokkaido to jedna z popularniejszych w Polsce odmian dyni.

Dynia Delica

Ma wspaniały kolor miąższu, co wskazuje na dużą zawartość beta-karotenu i lekko sypką strukturę, co sprawia, że to jedna z lepszych odmian nadających się do ciast i muffin. Możemy też ją piec i dodawać jako składnik gulaszu czy curry. Możemy też ją gotować, wtedy jej słodki i lekko orzechowy smak przenika do wywaru.

Odmiany dyni. Do czego wykorzystać?

Dynie mają to do siebie, że można je przygotować na różne sposoby. To produkt niezwykle zdrowy i wartościowy. Rzadko wywołuje alergię i nie kumuluje metali ciężkich, stąd jest odpowiednia dla niemowląt na etapie rozszerzania diety.

Dodatkowo dynię dobrze się przechowuje. Można ją mrozić lub przygotować z niej mus (będzie idealny do dyniowych klusek z masełkiem szałwiowym). To też idealny produkt zero waste, który da się wykorzystać niemal w całości. np. by przygotować jesienne ozdoby zero waste.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.