Zapiekanka dyniowa z kaszą bulgur

Wooden bucket filled with colorful tiny pumpkins

Dyniowy sezon w pełni. Jesień to także czas, w którym warto sięgnąć po kasze. Postanowiliśmy więc podzielić się przepisem na zapiekankę dyniową z kaszą bulgur.  


Przygotowanie tego dania nie jest trudne. Idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację.

Składniki:

  • 1 średnia dynia hokkaido lub połowa dużej,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 200 g kaszy bulgur (można użyć też ryżu, kaszy jaglanej, kuskusu),
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • przyprawy do smaku: czosnek granulowany, curry, przyprawa pomidorowo-bazyliowa z czosnkiem niedźwiedzim lub zioła prowansalskie,
  • 1 l bulionu,
  • oliwa z oliwek.

Zupa po tajsku z dynią i kolendrą [przepis]

Zapiekanka dyniowa z kaszą bulgur – jak ją przygotować?

  1. Suchą kaszę bulgur wysyp na spód naczynia do zapiekania.
  2. Umyj dynię hokkaido, usuń pestki, obierz 2 cebule i 4 ząbki czosnku. Wszystko zmiksuj, pokrój lub zetrzyj.
  3. Mięso mielone lekko podsmaż na odrobinie oliwy.
  4. Gdy mięso nie będzie surowe, dodaj zmiksowane warzywa. Całość duś jeszcze kilka minut, aż warzywa zmiękną, ale się nie rozgotują. W trakcie gotowania dodaj przyprawy.
  5. Warzywno-mięsną masę przełóż na suchą kaszę i całość zalej 1 l bulionu. Danie można również zalać słoną wodą lub bulionem ekologicznym.
  6. Całe danie dobrze jest delikatnie ponakłuwać widelcem, by bulion doszedł do dna. Gotową masę zapiecz w piekarniku (ok. 30 min, 180°C). Danie możesz też posypać ulubionym serem.