Teraz czytasz...
Zapiekanka dyniowa z kaszą bulgur
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Zapiekanka dyniowa z kaszą bulgur

Dyniowy sezon w pełni. Jesień to także czas, w którym warto sięgnąć po kasze. Postanowiliśmy więc podzielić się przepisem na zapiekankę dyniową z kaszą bulgur.  

Przygotowanie tego dania nie jest trudne. Idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację.

Składniki:

  • 1 średnia dynia hokkaido lub połowa dużej,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 200 g kaszy bulgur (można użyć też ryżu, kaszy jaglanej, kuskusu),
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • przyprawy do smaku: czosnek granulowany, curry, przyprawa pomidorowo-bazyliowa z czosnkiem niedźwiedzim lub zioła prowansalskie,
  • 1 l bulionu,
  • oliwa z oliwek.

Zupa po tajsku z dynią i kolendrą [przepis]

Zapiekanka dyniowa z kaszą bulgur – jak ją przygotować?

  1. Suchą kaszę bulgur wysyp na spód naczynia do zapiekania.
  2. Umyj dynię hokkaido, usuń pestki, obierz 2 cebule i 4 ząbki czosnku. Wszystko zmiksuj, pokrój lub zetrzyj.
  3. Mięso mielone lekko podsmaż na odrobinie oliwy.
  4. Gdy mięso nie będzie surowe, dodaj zmiksowane warzywa. Całość duś jeszcze kilka minut, aż warzywa zmiękną, ale się nie rozgotują. W trakcie gotowania dodaj przyprawy.
  5. Warzywno-mięsną masę przełóż na suchą kaszę i całość zalej 1 l bulionu. Danie można również zalać słoną wodą lub bulionem ekologicznym.
  6. Całe danie dobrze jest delikatnie ponakłuwać widelcem, by bulion doszedł do dna. Gotową masę zapiecz w piekarniku (ok. 30 min, 180°C). Danie możesz też posypać ulubionym serem.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.