https://biokurier.pl/jedzenie/zupa-po-tajsku-z-dynia-i-kolendra-przepis/https://biokurier.pl/jedzenie/zupa-po-tajsku-z-dynia-i-kolendra-przepis/
Dyniowy sezon w pełni. Jesień to także czas, w którym warto sięgnąć po kasze. Postanowiliśmy więc podzielić się przepisem na zapiekankę dyniową z kaszą bulgur.
Przygotowanie tego dania nie jest trudne. Idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację.
Składniki:
- 1 średnia dynia hokkaido lub połowa dużej,
- 500 g mięsa mielonego,
- 200 g kaszy bulgur (można użyć też ryżu, kaszy jaglanej, kuskusu),
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- przyprawy do smaku: czosnek granulowany, curry, przyprawa pomidorowo-bazyliowa z czosnkiem niedźwiedzim lub zioła prowansalskie,
- 1 l bulionu,
- oliwa z oliwek.
Zapiekanka dyniowa z kaszą bulgur – jak ją przygotować?
- Suchą kaszę bulgur wysyp na spód naczynia do zapiekania.
- Umyj dynię hokkaido, usuń pestki, obierz 2 cebule i 4 ząbki czosnku. Wszystko zmiksuj, pokrój lub zetrzyj.
- Mięso mielone lekko podsmaż na odrobinie oliwy.
- Gdy mięso nie będzie surowe, dodaj zmiksowane warzywa. Całość duś jeszcze kilka minut, aż warzywa zmiękną, ale się nie rozgotują. W trakcie gotowania dodaj przyprawy.
- Warzywno-mięsną masę przełóż na suchą kaszę i całość zalej 1 l bulionu. Danie można również zalać słoną wodą lub bulionem ekologicznym.
- Całe danie dobrze jest delikatnie ponakłuwać widelcem, by bulion doszedł do dna. Gotową masę zapiecz w piekarniku (ok. 30 min, 180°C). Danie możesz też posypać ulubionym serem.