Dynia, jak wiadomo, to królowa jesieni. Gdy macie jej sporo (na własnym polu, albo w dobrej cenie) można pomyśleć o różnych sposobach na jej konserwację. Nalewka dyniowa jest jednym z nich. Mamy dla Was dwa przepisy
Nalewka dyniowa może być przyrządzana saute, ale warto rozważyć dodanie soku z brzoskwini lub moreli, co może nadać jej ciekawego posmaku. W naszym przepisie znajdziecie też dodatek mango. Jakie właściwości ma dynia i jej pestki? O tym przeczytacie w artykule: Dynia – wartość odżywcza i zastosowanie
Nalewka dyniowa
Czas przygotowania: ok. 2 miesiące
Składniki:
- 1 kg dyni,
- syrop (receptura w przepisie),
- cytryna (na sok),
- skórka z 1 pomarańczy,
- alkohol 96%
Skład syropu:
- 1 l wody i 0,5 kg cukru,
- skórka z 1 pomarańczy bez bielma.
Syrop zagotować.
Sposób przygotowania: Kilogram pokrojonej w kostkę dyni (wybierać możliwie najbardziej czerwoną). Zalać chłodnym syropem i dodać sok z jednej cytryny. Zostawić na miesiąc, potrząsać. Odcedzić płyn i połączyć z alkoholem 96% w równych proporcjach. Doprawić do smaku (można dodać łyżkę rumu i łyżkę syropu waniliowego) i zostawić do dojrzewania na miesiąc.
(autorka przepisu: Grażyna Gawinecka)
Uwaga. Jak zwraca uwagę autorka nalewka jest stosunkowo trudna w przygotowaniu
Nalewka dyniowa z mango
Czas przygotowania: Ok. 8 miesięcy
Składniki:
- dynia,
- laska wanilii,
- 1 kg cukru,
- 2 l wódki,
- 2 ziarenka kardamonu,
- 2 goździki, sproszkowane
- mango (opcjonalnie)
Sposób przygotowania: Dynię obrać, pokroić w kostkę i włożyć do dużego słoika. Dodać cukier (0,5 kg na litr wódki), kardamon, goździki. Zalać wódką i odstawić na około 8 miesięcy. Po upływie tego czasu zlać i przefiltrować. Przelać do butelek i dodać po kawałku laski wanilii. (Małgorzata Łysak)
Oba przepisy pochodzą z książki Atlas nalewek, w której znajdziecie 130 przepisów na nalewki degustacyjne i zdrowotne. Z tej książki pochodzą również udostępnione przez nas przepisy na nalewkę malinową
Tak przepis wygląda w książce: