Nalewka dyniowa to ciekawy sposób na wykorzystanie jesiennych plonów. Nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie pachnie i długo się przechowuje. Przygotowaliśmy dla dwa sprawdzone przepisy, dzięki którym łatwo stworzycie aromatyczny trunek w domowych warunkach.
Nalewka dyniowa – aromat jesieni w butelce i pomysł na wyjątkowy prezent
Nalewka dyniowa to oryginalny sposób na zatrzymanie aromatów jesieni w butelce. Może być przyrządzana klasycznie, ale ciekawszy efekt uzyskamy, dodając soki z brzoskwini, moreli czy egzotycznego mango. Dzięki temu trunek zyskuje subtelny, owocowy posmak, który wyróżnia go na tle innych domowych nalewek. To nie tylko wyjątkowy smak, ale też pomysł na prezent dla bliskich. Butelka aromatycznej nalewki dyniowej z pewnością zrobi wrażenie.
→ Przeczytaj również: Co można zrobić z dyni?
Zanim zerkniecie na przepisy na nalewkę z dyni, kilka słów o niej samej. Bo choć przez lata spychano ją na kulinarny margines, dziś powoli odzyskuje należyte jej miejsce w jesiennym jadłospisie. Jest nie tylko piękna i dekoracyjna, ale też tania i łatwo dostępna. Dobrze rośnie w naszych ogrodach, nie wymagając dużego nakładu pracy, a jej wszechstronność sprawia, że można ją wykorzystać na wiele sposobów: od zup i placków, przez przetwory, aż po aromatyczne nalewki.
→ Sprawdź przepis na ciasto dyniowe
Przepis na nalewkę dyniową
Czas przygotowania: ok. 2 miesiące, więc jeśli chcecie dać ją komuś pod choinkę, warto zabrać się za nią już teraz, aby zdążyła nabrać pełnego aromatu.
Składniki:
- 1 kg dyni,
- syrop (1 l wody i 0,5 kg cukru oraz skórka z jednej pomarańczy),
- cytryna (na sok),
- skórka z jednej pomarańczy,
- alkohol 96%
Sposób przygotowania
- Dynię (najlepiej wybrać możliwie najbardziej czerwoną) pokrój w kostkę.
- Zalej chłodnym syropem (wcześniej go zagotuj) i dodaj sok z jednej cytryny.
- Zostaw na miesiąc, od czasu do czasu potrząśnij butelką.
- Po tym czasie odcedź płyn i dodaj alkohol 96% w równych proporcjach.
- Dopraw do smaku (możesz dodać łyżkę rumu i łyżkę syropu waniliowego).
- Zostaw na kolejny miesiąc dojrzewania.
Autorką przepisu jest Grażyna Gawinecka.
Przygotowanie nalewki dyniowej wymaga pewnej wprawy i cierpliwości.
Nalewka dyniowa z mango
Czas przygotowania: ok. 8 miesięcy
Składniki:
- dynia,
- laska wanilii,
- 1 kg cukru,
- 2 l wódki,
- 2 ziarenka kardamonu,
- 2 goździki, sproszkowane
- mango.
Sposób przygotowania
- Obierz dynię, pokrój ją w kostkę i włóż do dużego słoika.
- Dodaj cukier (0,5 kg na litr wódki), kardamon i goździki.
- Zalej wódką i odstaw na ok. 8 miesięcy.
- Po tym czasie zlej nalewkę i przefiltruj.
- Przelej do butelek i dodaj po kawałku laski wanilii.
Autorką przepisu jest Małgorzata Łysak.
→ Przeczytaj wywiad z Markiem Ellnainem, autorem książki „Nalewki z piwniczki farmaceuty”. Rozmawiamy o sztuce tworzenia nalewek, ogrodowych inspiracjach i rodzinnej pasji
Oba przepisy pochodzą z książki Atlas nalewek, w której znajdziecie aż 130 starannie opracowanych przepisów, zarówno na nalewki degustacyjne, jak i zdrowotne. Towarzysza im porady doświadczonych pasjonatów, przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Część teoretyczna dostarcza przystępnej wiedzy o technikach i historii nalewek. Wyjaśnia proces maceracji, wpływ jakości składników na smak i działanie trunków. To idealna pomoc zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych miłośników domowych nalewek. Dodatkowo książka zawiera przydatne indeksy, które ułatwiają szybkie wyszukiwanie przepisów (według sezonu zbioru surowców lub dolegliwości, na które nalewki mogą działać).
Atlas nalewek jest dostępny na stronie Wydawnictwa Gaj.





