Teraz czytasz...
Co można zrobić z dyni?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Co można zrobić z dyni?

Agnieszka Gotówka
dynia na pomarańczowym tle

Co można zrobić z dyni, by najadła się cała rodzina? Jak wykorzystać to warzywo w całości? Nie jest to trudne, zważywszy na fakt, że mamy do czynienia z warzywem niezwykle smacznym, pożywnym i uniwersalnym. 

Co można zrobić z dyni na obiad?

O walorach prozdrowotnych dyni już pisaliśmy. To warzywo uniwersalne: da się je przygotować na wiele sposobów. Chętnie też uprawiamy je w ogródkach ze względu na dobre plony (przeczytaj, jak uprawiać dynię zwyczajną). Nie kosztuje dużo i z jednej okazałej bani można przygotować kilka posiłków.

→ Przeczytaj również: Warzywa i owoce. Jak zwiększyć ich udział w diecie?

Ale dynia to też warzywo, które możemy wykorzystać w całości, co doskonale wpisuje się w filozofię zero waste. W kuchni wykorzystamy miąższ i nasiona (o tym, jak suszyć pestki dyni piszemy w dalszej części artykułu). Z kolei gruba skóra pękatej bani nada się do zrobienia jesiennej ozdoby za grosze.

Pieczona dynia może być składnikiem zup, zapiekanek i ciast.

Dynia. Co można zrobić?

Przejdźmy jednak do konkretów. Najbardziej znana jest zupa krem z dyni. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, o czym przekonuje Viola Grzelka, autorka książki „Mamucie Przysmaki. Przepisy na jesień, zimę i przedwiośnie„:

Pomimo licznych odmian każda dynia jest dość neutralna w smaku, ale dodatkami i przyprawami można zdziałać cuda. Na zupę wybieram zwykle dynię hokkaido, bo nie trzeba jej obierać, ale inne też się nadają. W zależności od użytej odmiany zupa będzie miała nieco inny kolor i smak, ale jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Kremowa z dyni piżmowej z serkiem blue i chrupiącymi pestkami dyni czy z hokkaido ze startym parmezanem i czosnkowymi, domowymi grzankami, a może intensywnie rozgrzewająca z imbirem i pieczonym jabłkiem? Kocham je wszystkie!

→ Zobacz przepis na zupę dyniową z grzybami

Zupa dyniowa jest idealna na jesienno-zimowe obiady. Świetnie rozgrzewa, wzmacnia i wprawia w dobry nastrój. Tradycyjna zupa z dynią może być serwowana dzieciom (bardzo rzadko powoduje alergie i jest lekkostrawna), ale pamiętajmy wówczas, by nie przesadzić z ilością przypraw, zwłaszcza imbiru i ostrej papryki, gdyż mogą podrażnić delikatny układ pokarmowy dziecka.

Jeśli jednak nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po ostre potrawy, przygotujcie zupę dyniową po tajski z kolendrą. Autorka przepisu, Katarzyna Kosmala, stawia na proste i smaczne dania, które przygotowujesz szybko z tanich i łatwo dostępnych składników. Koniecznie spróbujcie!

Na chłodniejsze dni polecamy też krem dyniowo-ziemniaczany z orzechami nerkowca. Jej smak warto wzbogacić grzankami, które można zrobić z czerstwego chleba.

zupa z dyni
Zupa z dyni dobrze smakuje z grzankami i prażonymi pestkami dyni.

Rozgrzewające dania na jesień

Zupa dyniowa, choć smaczna, jest tylko jednym ze sposobów na wykorzystanie tego warzywa. Warto też wykorzystać je do zrobienia klusek dyniowych (je również można podać małym dzieciom). A jeśli chcemy przygotować to danie jeszcze szybciej, dobrze jest mieć pod ręką mus z dyni. Zrobisz go łatwo, wykorzystując nadmiar warzywa. Po ugotowaniu lub upieczeniu miąższu, wystarczy go zblendować i gorący przelać do małych słoiczków. W ten sposób nic się nie zmarnuje.

Bardzo dobre połącznie stanowi również dynia z kaszą, np. pęczak, kuskus lub bulgur. To świetna propozycja na obiad, który można zabrać ze sobą do pracy.

Polecamy też gulasz z dyni według przepisu:

  • 60 dag miąższu dyni,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 pomidory lub mały koncentrat pomidorowy,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz,
  • sok z cytryny (opcjonalnie)

Dyni nie obieraj, tylko umyj i pokrój na kawałki. Posiekaj też drobno czosnek, cebulę i pomidory bez skórki. W głębokim rondlu rozgrzej olej, dodaj posiekany czosnek i cebulę, podduś, dodaj pokrojone pomidory, duś dalej, następnie dodaj dynię, zamieszaj i duś pod przykryciem do miękkości, uważając, by dynia się nie rozpadła. Przypraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Podawaj z makaronem lub ziemniakami oraz sezonową surówką.

Bardzo smaczne są też zapiekanki z dynią, np. z mięsem mielonym. Z kolei nieco pracochłonna w wykonaniu, ale za to ciekawa wizualnie i smakowo jest zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z sosem paprykowym z nerkowców.

Zdecydowanie szybciej przygotujemy curry dyniowe z dodatkiem mięsa z piersi kurczaka.

kawałek dyniowego ciasta
Ciasto dyniowe jest bardzo popularne w kuchni amerykańskiej.

Jak upiec dynię?

Pieczona dynia pojawia się w wielu przepisach. W takiej wersji bowiem ma nieco bardziej intensywny smak i wyrazisty kolor (dynia z wody również jest smaczna, ale jej konsystencja nie każdemu odpowiada).

Jak zrobić purée z dyni?

Wystarczy pokroić warzywo na mniejsze kawałki i usunąć pestki, następnie ułożyć skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 35-40 min w temperaturze 180°C.

Co można zrobić z puree z dyni?

Purée z dyni idealnie sprawdzi się też jako dodatek do placków, kotletów warzywnych i ciast, np. dyniowych brioszek z karmelem i klasycznego ciasta dyniowego. To też dobry posiłek dla niemowlęcia na etapie rozszerzania diety.

Czy dynię można mrozić?

Zdecydowanie! W ten sposób zachowamy smak sezonowego warzywa na dłużej. Mrożenie dodatkowo nie zmniejsza też wartości odżywczej dyni. By jednak nie utracić obecnych w niej witamin i minerałów, warto pamiętać, by do mrożenia wybierać świeże warzywa bez uszkodzeń.

Mrożona dynia może być przechowywana przez ok. pół roku w woreczkach strunowych lub w specjalnych pojemnikach.

Jak suszyć pestki dyni?

Pestki dyni to świetna przekąska i dodatek do sałatek oraz musli. Można je co prawda kupić w każdym sklepie spożywczym, ale nie zawsze wiemy, z jakiej jakości produktem mamy do czynienia. Wyjątkiem są ekologiczne pestki dyni, które pochodzą z certyfikowanych upraw. Na ich opakowaniu szukaj europejskiego znaku zielonego liścia.

Jeśli jednak mamy do dyspozycji dynię, pestki można usunąć samodzielnie. Polecamy jednak zaangażować do pracy dzieci. Oddzielanie pestek od miąższu to dla nich świetna zabawa, a dla małych rączek najlepsza gimnastyka. Najwięcej radości przynosi płukanie pestek, które są bardzo śliskie.

Wypłukane pestki układamy na bawełnianej ściereczce i zostawiamy do wysuszenia. Po kilku dniach na ich powierzchni zrobi się sucha przeźroczysta łuska, którą należy usunąć. Najlepiej zrobić to wychodząc na dwór w wietrzny dzień, wkładając pestki do dużej miski i mieszając energicznie ręką. Sucha łuska zostanie porwana przez wiatr, a my będziemy mieć gotową przekąskę, którą można przechowywać w zamkniętym słoiku przez dłuższy czas.

Olej z pestek dyni

Z pestek dyni przygotowuje się także znakomity olej. Specjalistami w tym zakresie są zwłaszcza mieszkańcy Styrii, dla której jest to sztandarowy produkt chroniony unijnym oznaczeniem geograficznym. Przeczytaj więcej na temat: olej z pestek dyni

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.