Mrożenie – jak to robić, by mrożonki zachowały smak i wartości odżywcze?


 

Mrożenie to doskonały sposób na przechowywanie żywności. Pozwala zachować świeżość produktów przy jednoczesnych zachowaniu ich wartości odżywczych.


Mrożenie idealnie wpisuje się we współczesne czasy. Szybkie tempo naszego życia wymaga od nas gospodarności i planowania, a przy tym znacznego ograniczenia czasu, jaki poświęcamy na przygotowywanie potraw. Gotujemy więc większą porcję mięsa i … ją zamrażamy. Podobnie można zrobić z rosołem lub warzywami, które później można wykorzystać do przygotowania zupy. Oszczędzamy tym samym i czas, i pieniądze, a co najważniejszenie doprowadzamy do wyrzucania nadwyżek jedzenia, co niestety jest plagą naszych czasów.

Historia mrożonek

Znana nam dzisiaj postać mrożonek wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. Odpowiednią technologię do tego procesu obmyślił Clarence Birdseye w latach 30. XX wieku. Chłód do przechowywania żywności stosowano już jednak w czasach prehistorycznych, kiedy to używano lodu i śniegu, by przechować upolowaną zwierzynę. Lód w naczyniach z wodą „produkowali” również Egipcjanie.


Można więc śmiało stwierdzić, że mrożenie znane jest ludzkości od wieków. Dzisiaj jednak jest jednym z najczęściej stosowanych sposobów przechowywania żywności.

Czy mrożenie jest zdrowe?

Na to pytanie próbowało odpowiedzieć wielu badaczy. I większość z nich jest zgodna, że proces mrożenia hamuje rozwój bakterii w produktach spożywczych, zatem wydłuża się ich termin przydatności do spożycia. Warto jednak podkreślić, że nie jest on nieograniczony, i co więcej – niektóre produkty można przechowywać w zamrażalce tylko przez miesiąc, innenawet rok. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków przedstawiła zestawienie najczęściej mrożonych produktów, podając przy tym, jak długo zachowują one swoją świeżość:

chleb – 2-3 miesiące
ciasto na chleb – miesiąc
sernik – 2-3 miesiące
jagnięcina i cielęcina – 9 miesięcy
gulasz wołowy – 4-6 miesięcy,
kurczak i indyk w kawałkach – 9 miesięcy,
szynka gotowana – 2 miesiące,
kiełbasa – 2 miesiące,
lody – 2 miesiące,
owoce – 9-12 miesięcy,
warzywa – 8-12 miesięcy,
zioła – 12 miesięcy.

Jak prawidłowo mrozić?

Wydawałoby się, że mrożąc nie trzeba przestrzegać żadnych zasad. Jeśli jednak robimy to źle (nawet nieświadomie), tak przechowywane produkty mogą szybciej się zepsuć lub też utracić większość witamin i minerałów. A nie o to przecież chodzi. Jak zatem prawidłowo mrozić?

Produkt przeznaczony do mrożenia należy dokładnie umyć (nie moczyć!) i osuszyć na sicie. Dopiero wówczas można go włożyć do szczelnie zamykanego woreczka, wypuścić z niego powietrze i włożyć do zamrażarki. W ten sposób do mrożenia przygotowuje się mięsa. W przypadku warzyw niektórzy doradzają poddać je procesowi blanszowania (przelanie wrzątkiem, a następnie opłukanie zimną wodą). I choć powoduje to nieznaczną stratę witamin (m.in. witaminy C), pozwala to na zachowanie aromatu, koloru i smaku mrożonego produktu. Blanszowania wymagają:


groszek cukrowy,
fasolka szparagowa zielona,
pietruszka,
seler,
brokuł,
kalafior,
marchew.

Jak mrozić owoce?

Sezon na owoce trwa w najlepsze. Niezaprzeczalnie najlepsze są te zerwane prosto z krzaczka lub kupione bezpośrednio od rolnika. By jednak zachować smak lata, często owoce mrozimy. I słusznie, bo dzięki temu w jesienne wieczory możemy delektować się smakiem ciasta z owocami. O czym warto pamiętać, mrożąc skarby lata?

Drobne owoce, tj. jagody, poziomki, truskawki najlepiej jest ułożyć na tacce i włożyć do zamrażalki ustawionej na najwyższą temperaturę. Gdy staną się twarde, trzeba delikatnie przełożyć je do woreczka (można również nieco zmniejszyć temperaturę mrożenia).


Owoce można również przed zamrożeniem zmiksować. Będą stanowić doskonałą bazę dla galaretki, koktajli lub nadzienia do naleśników. Taka metoda przechowywania owoców sprawdza się, gdy dysponujemy małą zamrażarką.

Warto pamiętać, by mrozić jedynie owoce dojrzałe, świeże i bez widocznych skaz. Należy je zamrozić zaraz po przyjściu do domu, bo im dłużej leżą, tym więcej wartości odżywczych tracą.

Niezwykle istotne jest również podpisywanie woreczków. Należy napisać, co się w nim znajduje i wskazać datę włożenia do zamrażarki.

Jak rozmrażać?

Wbrew pozorom rozmnażanie również powinno przebiegać według kilku zasad. Dzięki ich przestrzeganiu potrawy będą smaczniejsze, i co najważniejsze – zdrowsze. Najlepiej, by rozmrażanie trwało jak najdłużej, a więc powinien to być proces zachodzący stosunkowo wolno. Produkt który chcemy rozmrozić powinniśmy ustawić na najniżej półce lodówki (tam jest najcieplej). Gdy zależy nam na czasie możemy użyć mikrofalówki, ale miejmy na uwadze fakt, że rozmrażany produkt utraci większość wartości odżywczych.

Produktów raz rozmrożonych nie wolno ponownie zamrażać!

Jakich produktów nie wolno mrozić?

Jest grupa produktów, których nie wolno mrozić, bo proces ten uszkadza ich struktury komórkowe. Należą do nich:

– jogurty o wysokiej zawartości tłuszczu,
– majonezy,
– śmietany,
– miękkie sery,
– kiwi,
– winogrona,
– melony,
– ogórki,
– kapusta,
– seler naciowy,
– ziemniaki,
– ryż, makaron,
– jajka w skorupkach,
– produkty zawierające żelatynę.

Czy warto kupować mrożonki w sklepie?

Sklepy spożywcze oferują nam szeroki asortyment mrożonek. Ich zakup czasem wiąże się jednak z pewnym ryzykiem: nigdy nie mamy pewności, czy w czasie transportu nie doszło do rozmrożenia produktu. Jak zatem poznać, czy produkt został ponownie zamrożony? Jeśli w opakowaniu wyczuwamy zbitą bryłę, a nie luźne warzywa czy owoce, odłóżmy je z powrotem. Jeśli chcemy mrożonkę przechowywać przez dłuży czas lub wykorzystywać tylko pewną jej część (np. do zupy), wówczas konieczne jest jej szybkie przetransportowanie ze sklepu do domu. Można wyposażyć się w specjalną torbę termiczną.

Wady mrożenia

Trudno jasno wskazać wady procesu mrożenia. Jeśli trzymamy się zasad, wówczas nic nie powinno nas zaskoczyć. Niektórzy wskazują, że nie lubią mrożonych owoców, bo tracą one swoją jędrność. I może faktycznie owoce mrożone różnią się soczystością i barwą od tych świeżych, ale ich wartość odżywcza i smak najczęściej pozostają bez zmian.

Mrożenie pozwala na oszczędność czasu i pieniędzy. Nie wymaga specjalnych przygotowań i sprzętu. Warto jednak przestrzegać kilku zasad, by móc z mrożonych produktów przygotować coś pysznego i pełnowartościowego.

Agnieszka Gotówka