Teraz czytasz...
Jak wykorzystać skorupki od jajek?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Jak wykorzystać skorupki od jajek?

Agnieszka Gotówka

W nadchodzących dniach jajka będą wykorzystywane na potęgę. Wykorzystujemy je go gotowania, pieczenia, ale i zdobienia wielkanocnych stołów i koszyczków. Podpowiadamy, jak je maksymalnie wykorzystać. Do czego w domu i ogrodzie przydadzą się skorupki od jajek?

To ze skorupek właśnie można przygotować piękne i kolorowe pisanki. Wystarczy zrobić w jajku dwie niewielkie dziurki (najlepiej szpikulcem), następnie usunąć z wewnątrz zawartość skorupki. Białko i żółtko nadadzą do wypieku ciast, można zrobić z nich również jajecznice lub omlet.

https://biokurier.pl/dom-i-ogrod/ogrod-ekologiczny/kompost-w-ogrodzie-jak-go-przygotowac/

Jak wykorzystać skorupki od jajek w ogrodzie?

Ze skorupek można również przygotować małe doniczki. W takiej postaci są ciekawą ozdobą wielkanocnego stołu. Można w nich posadzić np. rzeżuchę.

Nic też nie stoi na przeszkodzie, by skorupki wykorzystać jako doniczki do rozsad. Napełniamy je ziemią, sadzimy nasionko, a gdy będzie już gotowe do przesadzenia, razem ze skorupką (warto ją wcześniej połamać) umieszczamy w ziemi lub w większej doniczce. Jest to bowiem jeden z lepszych nawozów dla roślin, który dostarcza roślinom dużo wapnia. Większe ilości tego pierwiastka znajdują się też w wodzie, w której gotowały się jajka. Warto ją także wykorzystać do pielęgnacji kwiatów, oczywiście po wcześniejszym przestudzeniu.

https://biokurier.pl/less-waste/wiosenne-porzadki-w-stylu-zero-waste/

Skorupki od jaj w kosmetyce i codziennych porządkach

Sproszkowane skorupki od jaj mogą również poprawić wygląd naszej skóry i paznokci. Wystarczy dodać je do odżywki do paznokci lub wymieszać z szamponem. Zaleca się również wymieszanie ich z octem jabłkowym. Po kilku dniach leżakowania takiej mikstury otrzymamy naturalny kosmetyk idealny do łagodzenia podrażnień skóry.

Mało kto wie, że za pomocą skorupek możemy również usunąć z garnków mocne zabrudzenia. Taki naturalny czyścik poradzi sobie nawet z przypalonym mlekiem. Wystarczy rozgnieść skorupki i przy pomocy delikatnej szmatki czyścić powierzchnię naczyń. W podobny sposób można wyczyścić wąskie wazony lub butelki.

Skorupki od jaj działają też jako naturalny wybielacz. Wystarczy dodać je do miski z wodą i włożyć do niej firany lub białe ubrania, a po godzinie wyprać w pralce.

Wykorzystane już skorupki od jajek wyrzucamy na kompost lub dajemy kurom, o ile mamy je w swoim gospodarstwie.

https://biokurier.pl/jedzenie/wiesz-co-jesz/co-zrobic-aby-nie-marnowac-zywnosci/

Nie marnujemy!

Przy okazji Świąt Wielkanocnych warto też zwrócić uwagę na kwestię marnowania żywności. To problem na skalę globalną. Z danych FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) wynika, że rocznie na świecie do śmieci wyrzucanych jest 1,3 mld ton żywności, w Europie – 100 mln ton. Większość z nich nadawałaby się jeszcze do spożycia.

Co można zrobić? Podstawą jest świadome robienie zakupów i odpowiedzialne gospodarowanie w kuchni.

  • Po pierwsze, warto chodzić do sklepu z wcześniej opracowaną listą potrzebnych produktów. Dobrym pomysłem jest również planowanie posiłków.
  • Po drugie, wykorzystuj nadwyżki. Pozostałą z obiadu zupę można zawekować, a owoce lub warzywa zamrozić.
  • Po trzecie, naucz się poprawnie przechowywać żywność. Okazuje się, wiele produktów psuje się dlatego, że nie są przechowywane w odpowiednich warunkach.
  • Po czwarte, produkty o krótkiej dacie ważności, np. nabiał, o ile planujesz je zjeść tego samego dnia lub następnego, kupuj ze specjalnie oznaczonych półek w sklepach. Znajdziesz na nich jogurty, mleko czy twaróg, których data przydatności do spożycia niebawem upływa, przez co ich cena może być obniżona nawet o połowę.

A co z jajami, które na potęgę kupujemy tuż przed Wielkanocą?

Okazuje się, że jaja przez nierozsądek lub niedostateczną wiedzę społeczeństwa często „wyrzucane” są po przekroczeniu daty minimalnej trwałości podanej na opakowaniu detalicznym. A przecież oczywiste jest, że przy ich właściwym przechowywaniu w domu, można je konsumować o wiele dłużej

– informuje konsumentów Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.