Jak wykorzystać skorupki od jajek?

Skorupki od jajek można wykorzystać na kilka sposobów.
Skorupki od jajek można wykorzystać na kilka sposobów.

W nadchodzących dniach jajka będą wykorzystywane na potęgę. Wykorzystujemy je go gotowania, pieczenia, ale i zdobienia wielkanocnych stołów i koszyczków. Podpowiadamy, jak je maksymalnie wykorzystać. Do czego w domu i ogrodzie przydadzą się skorupki od jajek?

To ze skorupek właśnie można przygotować piękne i kolorowe pisanki. Wystarczy zrobić w jajku dwie niewielkie dziurki (najlepiej szpikulcem), następnie usunąć z wewnątrz zawartość skorupki. Białko i żółtko nadadzą do wypieku ciast, można zrobić z nich również jajecznice lub omlet.

Kompost w ogrodzie – jak go przygotować?

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Jak wykorzystać skorupki od jajek w ogrodzie?

Ze skorupek można również przygotować małe doniczki. W takiej postaci są ciekawą ozdobą wielkanocnego stołu. Można w nich posadzić np. rzeżuchę.

Nic też nie stoi na przeszkodzie, by skorupki wykorzystać jako doniczki do rozsad. Napełniamy je ziemią, sadzimy nasionko, a gdy będzie już gotowe do przesadzenia, razem ze skorupką (warto ją wcześniej połamać) umieszczamy w ziemi lub w większej doniczce. Jest to bowiem jeden z lepszych nawozów dla roślin, który dostarcza roślinom dużo wapnia. Większe ilości tego pierwiastka znajdują się też w wodzie, w której gotowały się jajka. Warto ją także wykorzystać do pielęgnacji kwiatów, oczywiście po wcześniejszym przestudzeniu.

Wiosenne porządki w stylu zero waste

Skorupki od jaj w kosmetyce i codziennych porządkach

Sproszkowane skorupki od jaj mogą również poprawić wygląd naszej skóry i paznokci. Wystarczy dodać je do odżywki do paznokci lub wymieszać z szamponem. Zaleca się również wymieszanie ich z octem jabłkowym. Po kilku dniach leżakowania takiej mikstury otrzymamy naturalny kosmetyk idealny do łagodzenia podrażnień skóry.

Mało kto wie, że za pomocą skorupek możemy również usunąć z garnków mocne zabrudzenia. Taki naturalny czyścik poradzi sobie nawet z przypalonym mlekiem. Wystarczy rozgnieść skorupki i przy pomocy delikatnej szmatki czyścić powierzchnię naczyń. W podobny sposób można wyczyścić wąskie wazony lub butelki.

Skorupki od jaj działają też jako naturalny wybielacz. Wystarczy dodać je do miski z wodą i włożyć do niej firany lub białe ubrania, a po godzinie wyprać w pralce.

Wykorzystane już skorupki od jajek wyrzucamy na kompost lub dajemy kurom, o ile mamy je w swoim gospodarstwie.

Marnowanie żywności problemem globalnym. Jak temu zapobiec we własnym domu?

Nie marnujemy!

Przy okazji Świąt Wielkanocnych warto też zwrócić uwagę na kwestię marnowania żywności. To problem na skalę globalną. Z danych FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) wynika, że rocznie na świecie do śmieci wyrzucanych jest 1,3 mld ton żywności, w Europie – 100 mln ton. Większość z nich nadawałaby się jeszcze do spożycia.

Co można zrobić? Podstawą jest świadome robienie zakupów i odpowiedzialne gospodarowanie w kuchni.

  • Po pierwsze, warto chodzić do sklepu z wcześniej opracowaną listą potrzebnych produktów. Dobrym pomysłem jest również planowanie posiłków.
  • Po drugie, wykorzystuj nadwyżki. Pozostałą z obiadu zupę można zawekować, a owoce lub warzywa zamrozić.
  • Po trzecie, naucz się poprawnie przechowywać żywność. Okazuje się, wiele produktów psuje się dlatego, że nie są przechowywane w odpowiednich warunkach.
  • Po czwarte, produkty o krótkiej dacie ważności, np. nabiał, o ile planujesz je zjeść tego samego dnia lub następnego, kupuj ze specjalnie oznaczonych półek w sklepach. Znajdziesz na nich jogurty, mleko czy twaróg, których data przydatności do spożycia niebawem upływa, przez co ich cena może być obniżona nawet o połowę.

A co z jajami, które na potęgę kupujemy tuż przed Wielkanocą?

Okazuje się, że jaja przez nierozsądek lub niedostateczną wiedzę społeczeństwa często „wyrzucane” są po przekroczeniu daty minimalnej trwałości podanej na opakowaniu detalicznym. A przecież oczywiste jest, że przy ich właściwym przechowywaniu w domu, można je konsumować o wiele dłużej

– informuje konsumentów Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

Brak postów do wyświetlenia