Problem marnowanej żywności dotyka wielu Polaków. Duża część z nas nawet nie zdaje sobie sprawy ile jedzenia wyrzucamy do śmietnika każdego miesiąca. Nic dziwnego zatem, że na popularności zyskują trendy mające na celu chronić żywność.
Problem marnotrawstwa
Szacuje się, że w skali roku na całym świecie marnuje się ponad miliard ton jedzenia. W tej niechlubnej statystyce królują takie państwa jak Indie czy Chiny, ale również Polacy nie mogą pochwalić się dobrym wynikiem. Szacuje się, że statystyczny Polak marnuje rocznie ponad 240 kilogramów jedzenia, gdzie średnia Unii Europejskiej wynosi 173 kilogramy.
Co ciekawe, według Banków Żywności, 56% Polaków przyznaje się do marnowania żywności. Szacuje się, że 60% marnowanego jedzenia w Polsce jest działaniem konsumenta. Według statystyk, najczęściej marnujemy:
- pieczywo (52%)
- owoce (38%)
- warzywa (36%)
- wędliny (32%)
Tym bardziej warto zastanowić się nad większą ostrożnością przy dokonywaniu zakupów. Pozwoli nam to nie tylko ocalić dużą część żywności, ale również zaoszczędzić fundusze. Oszczędność jest bardzo przydatna w życiu, o czym z pewnością wiedzą kibice sportowi, którzy typują wyniki spotkań – nie bez powodu wiedzą gdzie znajdą bonusy bez depozytu, tak aby nie musieć inwestować własnych środków.
Sprawdzaj terminy ważności
Będąc na zakupach zawsze powinniśmy zwracać uwagę na datę przydatności danego produktu, szczególnie jeśli nie planujemy go od razu użyć. Sklepy często stosują praktykę wystawiania “na przód” przedmiotów z najkrótszym terminem ważności. Z drugiej jednak strony, terminy z bardzo krótkim terminem przydatności często są w promocji. Kupując je możemy przyczynić się do zmniejszenia ilości marnowanego jedzenia, pod warunkiem, że wykorzystamy dane produkty, gdy są jeszcze zdatne do spożycia.
Planuj zakupy
Do oszczędności, ale także zmniejszenia, a nawet zlikwidowania wyrzucania żywności może przyczynić się zwykłe zaplanowanie zakupów. Przed pójściem do sklepu warto zrobić listę jakich produktów i w jakich ilościach potrzebujemy. Mówi się także, że na zakupy nie powinno się chodzić, gdy jest się głodnym. Z całą pewnością jest w tym ziarenko prawdy. Nie myślimy wtedy w pełni racjonalnie i “kupujemy oczami”. W konsekwencji nasze zakupy są zwyczajnie za duże i nie jesteśmy w stanie ich przejeść.
Odpowiednio przechowuj żywność
Dużo żywności się psuje z uwagi na nieodpowiednie przechowywanie. Warto w tym zakresie stosować się do zaleceń producenta i przede wszystkim zwracać uwagę na prawidłową temperaturę jakiej wymaga dany produkt. Zaleca się również, aby rzeczy, które są pakowane zamykać tak szczelnie jak to możliwe, gdy odkładamy je ponownie do lodówki. Dzięki temu dostaje się do nich mniej powietrza i ich żywotność jest dłuższa.
Odpowiednia rotacja w lodówce
W celu zmniejszenia ilości marnowanego jedzenia, warto również zastosować praktykę rotacji produktów w lodówce. Polega ona na tym, że pierwszeństwo użycia mają produkty, które znajdują się w naszej lodówce najdłuższej. Według tej zasady nie powinniśmy od razu używać produktu świeżo zakupionego, jeżeli możemy go zastąpić innym, który czeka na spożycie dłużej.