Teraz czytasz...
Jogurt – jak powstaje, właściwości i wykorzystanie

Jogurt – jak powstaje, właściwości i wykorzystanie

Jogurt sprawdza się jako składnik śniadania, deseru a także podczas przyrządzania lżejszych sosów. Ostatnio modne robią się także przygotowywane z jego dodatkiem ciasta. Czas przedstawić bliżej jogurt BIO.

Czytając ten artykuł dowiesz się:

  • Jakie zalety zdrowotne posiada jogurt?
  • Czym różnią się eko jogurty od jogurtów konwencjonalnych?
  • Dlaczego warto sięgnąć po jogurt naturalny?
  • Jak powstają jogurty?

Zainteresował Ciebie temat żywności ekologicznej? Zebraliśmy najważniejsze informacje na jej temat.

Jak powstaje jogurt?

Jego pochodzenie wyjaśnia już sama nazwa, która najprawdopodobniej wywodzi się od tureckiego słowa „ya urt” oznaczającego… kwaśne mleko. To właśnie Turcję i Bułgarię uznaje się za światowe ojczyzny jogurtów. Odwiecznego sporu, kto w jogurtowym fachu był pierwszy i jest lepszy, z pewnością nie rozstrzygniemy.

Szerszą popularność na świecie jogurt zyskał dopiero w XX wieku wraz z rozwojem transportu i możliwościami sprawnego dostarczania go do klientów miejskich.

Przybliżymy natomiast sam proces produkcji. Fermentacja mleka (wykorzystywać można zarówno krowie, jak i kozie oraz owcze) odbywa się przy udziale różnych szczepów bakterii, których liczba i kompozycja wpływa na bardziej kwaśny lub delikatny smak finalnego produktu.

Czy jogurt jest zdrowy?

Największe zalety zdrowotne jogurtu to zawartość cennych bakterii fermentacji mlekowej oraz wapnia, które jest łatwiej przyswajalne niż w przypadku samego mleka.

Spożywanie tego rodzaju nabiału dostarcza naszym organizmom składników mineralnych, aminokwasów i witamin z grupy B (wśród nich szczególnie cenna B12).

Dlaczego warto od czasu do czasu sięgnąć po jogurt?

  • Korzystnie wpływa on na odporność organizmu,
  • pracę układu krwionośnego,
  • może być także składnikiem diety w profilaktyce chorób miażdżycowych.

Aby z porcji zyskać dla siebie jak najwięcej zdrowotnych składników warto wiedzieć jak wybrać ten, który będzie najzdrowszy…

Jak wybrać najwartościowszy jogurt?

Wybór na sklepowych półkach jest ogromny. Uginają się one pod coraz to oryginalniejszymi propozycjami produktów smakowych. Warto jednak wiedzieć, że od kuszących barwnymi opakowaniami i gotową porcją „musli” jogurtów smakowych, znacznie cenniejsze (z punktu widzenia zdrowa) są mniej efektowne jogurty naturalne.

Dlaczego warto wybrać naturalny?

Dlaczego? Wystarczy przeczytać skład ich „kolorowych” konkurentów. Znajdziemy tam szeroką gamę aromatów, barwników, koncentratów roślinnych, zagęstników.

Sam wsad owocowy zawiera również, oprócz samych owoców, jeżeli w ogóle są, sporo zbędnych dodatków oraz cukier. Chciałoby się zadać pytanie czy produkt skomponowany z ponad 10 składników jest jeszcze jogurtem, skoro by wytworzyć ten produkt powinno użyć się tylko mleka i bakterii?

Jogurty naturalne są temu ideałowi najbliższe, choć i tu znajdziemy np. mleko w proszku czy też niektóre zagęstniki, ale nie są to substancje „kontrowersyjne”.

Zarówno zagęstniki (np. pektyna i agar) jak i wykorzystanie mleka w proszku dopuszczalne są przetwórstwie ekologicznym. Na półkach eko sklepów znaleźć można jednak także eko jogurty bazujące tylko na naturalnym mleku (bez udziału mleka w proszku).

Zobacz także


O „owocowy wsad” zadbaj samodzielnie!

Zamiast kupować jogurt smakowy, warto o owocowy lub zbożowo-nasionowy wsad zadbać samodzielnie. W tym celu wykorzystać można chociażby ziarna i nasiona, które bez trudu znajdziemy w eko sklepach.

W tej roli sprawdzi się także dżem lub konfitura. Można także słodzić jogurt naturalny delikatną ilością nierafinowanego cukru trzcinowego albo spróbować wykorzystać w tym celu coraz popularniejszy miód lub syropy, np. z agawy lub syrop klonowy. Działając w ten sposób możemy skomponować mieszankę idealnie wpisującą się nasze gusta i potrzeby.

Certyfikat ekologiczny. Dlaczego warto?

Oprócz tego, w przetwórstwie ekologicznym zabronione jest stosowanie większości dodatków wykorzystywanych przez duże mleczarnie w produkcji jogurtów smakowych. Nieco radykalniejsze od ogólnoeuropejskich kryteriów przetwórstwa ekologicznego zasady mają niektóre standardy prywatne tworzone przez zrzeszenia rolników ekologicznych. Jogurty z logo szwajcarskiej organizacji BioSuisse nie zawierają substancji zagęszczających innych niż pochodzenia mlecznego, a międzynarodowe standardy Demeter nie dopuszczają homogenizowania jogurtu za pomocą homogenizatora. Szwajcarski oddział Demeter zabrania natomiast dodawania do jogurtu mleka w proszku i białek mleka.

Oprócz kwestii związanych z przetwórstwem warto podkreślić jakość samego surowca, który wykorzystuje się do produkcji eko jogurtów. Na jego wysoką jakość wpływa sposób chowu i karmienia krów w gospodarstwach ekologicznych. Nie stosuje się tam sztucznych pasz, w karmieniu przeważa trawa i siano co zawsze korzystnie wpływa na jakość mleka, która jest tym lepsza im wyższy ich proporcjonalny udział w krowim „menu”.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.