Posmakuj jogurtu EKO!

 Sprawdza się jako składnik śniadania, deseru a także podczas przyrządzania lżejszych sosów. Ostatnio modne robią się także przygotowywane z jego dodatkiem ciasta. Czas przedstawić bliżej jogurt BIO.

Jakie zalety zdrowotne posiada? Czym różnią się eko jogurty od jogurtów konwencjonalnych? Jak przyrządzić jogurt samodzielne? Jeżeli chcecie poznać odpowiedzi na te pytania, przeczytajcie!

Skąd się bierze jogurt?

Jego pochodzenie wyjaśnia już sama nazwa, która najprawdopodobniej wywodzi się od tureckiego słowa „ya urt” oznaczającego… kwaśne mleko. To właśnie Turcję i Bułgarię uznaje się za światowe ojczyzny jogurtów. Odwiecznego sporu, kto w jogurtowym fachu był pierwszy i jest lepszy, z pewnością nie rozstrzygniemy.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Szerszą popularność na świecie jogurt zyskał dopiero w XX wieku wraz z rozwojem transportu i możliwościami sprawnego dostarczania go do klientów miejskich. Przybliżymy natomiast sam proces powstawania jogurtu. Fermentacja mleka (wykorzystywać można zarówno krowie, jak i kozie oraz owcze) odbywa się przy udziale różnych szczepów bakterii, których liczba i kompozycja wpływa na bardziej kwaśny lub delikatny smak finalnego produktu.

Jogurt a zdrowie

Największe zalety zdrowotne jogurtu to zawartość cennych bakterii fermentacji mlekowej oraz wapnia, które jest łatwiej przyswajalne niż w przypadku samego mleka. Co więcej bakterie w znacznym stopniu (albo całkowicie) rozkładają zawartą w mleku laktozę co sprawia, że jogurty mogą jeść osoby borykające się z nietolerancją laktozy. Spożywanie tego rodzaju nabiału dostarcza naszym organizmom składników mineralnych, aminokwasów i witamin z grupy B (wśród nich szczególnie cenna B12).

Dlaczego warto od czasu do czasu sięgnąć po jogurt? Korzystnie wpływa on na odporność organizmu, pracę układu krwionośnego, może być także składnikiem diety w profilaktyce chorób miażdżycowych. Aby z porcji jogurtu zyskać dla siebie jak najwięcej zdrowotnych składników warto wiedzieć jak wybrać ten, który będzie najzdrowszy…

Jak wybrać najwartościowszy jogurt?

Wybór na sklepowych półkach jest ogromny. Uginają się one pod coraz to oryginalniejszymi propozycjami jogurtów smakowych. Warto jednak wiedzieć, że od kuszących barwnymi opakowaniami i gotową porcją „musli” jogurtów smakowych, znacznie cenniejsze (z punktu widzenia zdrowa) są mniej efektowne jogurty naturalne.

Dlaczego? Wystarczy przeczytać skład ich „kolorowych” konkurentów. Znajdziemy tam szeroką gamę aromatów, barwników, koncentratów roślinnych, zagęstników.

Sam wsad owocowy zawiera również, oprócz samych owoców, jeżeli w ogóle są, sporo zbędnych dodatków oraz cukier. Chciałoby się zadać pytanie czy produkt skomponowany z ponad 10 składników jest jeszcze jogurtem, skoro by wytworzyć ten produkt powinno użyć się tylko mleka i bakterii? Jogurty naturalne są temu ideałowi najbliższe, choć i tu znajdziemy np. mleko w proszku czy też niektóre zagęstniki. Są to jednak substancje mniej kontrowersyjne niż te, które dodaje się np. do owocowych wsadów.

Zarówno zagęstniki (np. pektyna i agar) jak i wykorzystanie mleka w proszku dopuszczalne są także w przetwórstwie ekologicznym. Na półkach eko sklepów znaleźć można jednak także eko jogurty bazujące tylko na naturalnym mleku (bez udziału mleka w proszku).

 

O „owocowy wsad” zadbaj samodzielnie!

Zamiast kupować jogurt smakowy, warto o owocowy lub zbożowo-nasionowy wsad zadbać samodzielnie. W tym celu wykorzystać można chociażby ziarna i nasiona, które bez trudu znajdziemy w eko sklepach. W tej roli sprawdzi się także dżem lub konfitura. Można także słodzić jogurt naturalny delikatną ilością nierafinowanego cukru trzcinowego albo spróbować wykorzystać w tym celu coraz popularniejszy miód lub syropy, np. z agawy lub syrop klonowy. Działając w ten sposób możemy skomponować mieszankę idealnie wpisującą się nasze gusta i potrzeby.

Dlaczego EKO?

Oprócz tego, w przetwórstwie ekologicznym zabronione jest stosowanie większości dodatków wykorzystywanych przez duże mleczarnie w produkcji jogurtów smakowych. Nieco radykalniejsze od ogólnoeuropejskich kryteriów przetwórstwa ekologicznego zasady mają niektóre standardy prywatne tworzone przez zrzeszenia rolników ekologicznych. Jogurty z logo szwajcarskiej organizacji BioSuisse nie zawierają substancji zagęszczających innych niż pochodzenia mlecznego, a międzynarodowe standardy Demeter nie dopuszczają homogenizowania jogurtu za pomocą homogenizatora. Szwajcarski oddział Demeter zabrania natomiast dodawania do jogurtu mleka w proszku i białek mleka.

Oprócz kwestii związanych z przetwórstwem warto podkreślić jakość samego surowca, który wykorzystuje się do produkcji eko jogurtów. Na jego wysoką jakość wpływa sposób chowu i karmienia krów w gospodarstwach ekologicznych. Nie stosuje się tam sztucznych pasz, w karmieniu przeważa trawa i siano co zawsze korzystnie wpływa na jakość mleka, która jest tym lepsza im wyższy ich proporcjonalny udział w krowim „menu”.


Przeczytaj również:


 

Najpopularniejsi eko producenci jogurtów:

Andechser Natur, Breisgau Milch, Ekołukta, Magda, Nowak, Olma, Sobbeke,

 

Karol Przybylak

tekst ukazał się w 21(2/2012) numerze Biokuriera, rozdawaj go w swoim sklepie

 

 
Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!

Brak postów do wyświetlenia