Ekologiczne naleśniki z masą serową

Składniki:

3 jajka bio
500 mleka ryżowego bio
1/2 szklanki wody
1 i 3/4 szklanki mąki (mix): pszennej graham typ 1850, mąki pszennej typ 750
3 łyżki mąki kukurydzianej bio
2 łyżki syropu z agavy bio
płaska łyżeczka proszku do pieczenia bio
szczypta soli bio
olej do smażenia bio (np. mix słonecznikowego z tłuszczem palmowym)

Na masę serową:
300g białego sera (półtłustego) bio
serek waniliowy bio (150g)
150g śmietany 18% bio
2 łyżeczki syropu z agavy bio
szczypta suszonej wanilii bio

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 


Sposób przygotowania:

Do wysokiego naczynia (miski) wbijamy jajka, wlewamy mleko ryżowe, wsypujemy mąkę, dodajemy syrop z agavy, proszek do pieczenia i szczyptę soli – dobrze miksujemy w celu wytworzenia jednolitej, lejącej się z lekka konsystencji naleśnikowej (jeśli ciasto jest za gęste – dodajemy trochę wody, jeśli za rzadkie – dosypujemy mąki).
Biały ser łączymy ze śmietaną, serkiem waniliowym, syropem z agavy i szczyptą suszonej wanilii (jak najbardziej może być świeża) – tworząc masę serową.
Cienkie placki naleśnikowe smażymy beztłuszczowo lub ew. na minimalnej ilości oleju do smażenia bio – na każdy placek nakładamy trochę masy serowej i składamy wg uznania.
Najlepiej podawać na ciepło, choć na zimno też są smaczne.
Smacznego!

 

autorka przepisu: Agnieszka Szeffler – Grudkowska
[Wróć do spisu Eko Deserów] | [Wróć do spisu przepisów ]


Czy wiesz że…
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!

Brak postów do wyświetlenia