Aronia to niepozorny owoc, którego raczej nie zjemy prosto z krzaczka. Mimo tego pamiętajmy, że jest to wyjątkowy magazyn witamin i składników niezbędnych dla zdrowia i warto dowiedzieć się o nim więcej.
Właściwości odżywcze aronii
Niewielki owoc aronii zawiera:
- cukry,
- kwasy,
- pektyny,
- antocyjany,
- polifenole,
- błonnik,
- składniki mineralne jak wapń, magnez, sód, molibden, żelazo i jod.
Substancje garbnikowe nadają owocom cierpki smak, stąd niechętnie są zjadane na surowo. Najcenniejszą zaletą aronii jest bogaty zestaw witamin, m.in. C, z grupy B oraz P. Owoc aronii to wyjątkowy magazyn witamin i składników niezbędnych dla zdrowia Zawiera cukry, kwasy, pektyny, antocyjany, polifenole, błonnik, składniki mineralne jak wapń, magnez, sód, molibden, żelazo i jod. Substancje garbnikowe nadają owocom cierpki smak, stąd niechętnie są zjadane na surowo.
Aronia a zdrowie
Najcenniejszą zaletą aronii jest bogaty zestaw witamin, m.in. C, z grupy B oraz P. Ta ostatnia w sokach i mrożonkach prawie w pełni zachowuje swoją aktywność. Owoce mogą być wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym. Sok z aronii można stosować w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia krwi, arteriosklerozie, katarze żołądka oraz żylaków odbytu. Owoce te maja znaczenie w profilaktyce przeciwmiażdżycowej i nowotworowej, wzmacniają wzrok, pomagają w usuwaniu z organizmu szkodliwych substancji np. w wyniku napromieniania. Dzięki dużej zawartości antocyjanów, sok z aronii może zastąpić w przemyśle spożywczym sztuczne barwniki. Susz z owoców rozcieńczony 100 razy ma jeszcze intensywną ciemną barwę.
Domowe przetwory aroniowe
Z aronii można domowym sposobem przygotować
Świeże, suszone lub marynowane owoce można używać jako dodatek do ciast.
Uprawa aronii
Aronia jest rośliną stosunkowo łatwą w uprawie. Ma zdolność przystosowania się do warunków środowiskowych, nie jest zbyt wymagająca co do gleb, ale lubi tereny nasłonecznione. Jest odporna na choroby i szkodniki. Nie wymaga skomplikowanych zabiegów ogrodniczych ani środków ochrony, na ogół więc jej uprawa jest ekologiczna. Aronia stanowi także cenny pożytek dla pszczół.
Przeczytaj nasz reportaż z gospodarstwa ekologicznego zajmującego się uprawą aronii: Aronia pośród aniołów… wizyta w eko gospodarstwie uprawiającym aronię
Gdy kupujesz aroniowy sok…
zwróć dokładnie uwagę na to, co znajduje się na etykiecie. Bardzo często producenci „dosładzają” aronię innymi sokami albo po prostu cukrem. Aby mieć pewność, że kupujesz sok, a nie napój lub nektar szukaj na etykiecie wyraźnego napisu „sok”. Zazwyczaj trudno jest pić go w postaci nierozcieńczonej, za najlepszą proporcję uznaje się taką: „jedna porcja soku, dwie porcje wody”.
Małgorzata Gawryś, Katarzyna Zawada i Iwona Wawer – autorki badania z Wydziału Farmaceutycznego Zakładu Chemii Fizycznej na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym – podkreślają, że sok z aronii (dla lubiących słodycz: nie z cukrem, a słodzony stewiozydami) i suchy koncentrat w kapsułkach może być cennym uzupełnieniem diety chorych na każdą z postaci cukrzycy. Aronia ma działanie korzystnie wpływające na poziom glukozy we krwi, poziom insuliny (hormonu regulującego gospodarkę węglowodanową organizmu), cholesterolu i triglicerydów. Zwiększa też tak zwaną pojemność antyoksydacyjną płynów ustrojowych organizmu.
Najwięcej polifenoli mają soki aroniowe niepasteryzowane, poddane maceracji (średnio 11g/1litr). Cenne pod tym względem są też jednak przetwory takie, jak dżemy, konfitury, susz do herbatek, a nawet wina.
Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności zaakceptował stewiozydy jako dodatek do żywności. Oczywiście warto docenić potencjał naturalnych soków aroniowych z owoców uprawianych ekologicznie.
Przepis na domowy sok z aronii oraz liści wiśni
Najlepszym pomysłem jest jednak zrobienie go samodzielnie, w domu. Specjalnie dla naszych czytelników podajemy przepis na sok z aronii oraz liści wiśni.
Składniki: 2 kg owoców aronii, około 30 liści wiśni (pamiętajmy, że muszą być to liście zdrowe, pozbawione przebarwień oraz uszkodzeń), 3 litry wody, 2 kg cukru oraz ewentualnie sok z cytryny do smaku.
Sposób przygotowania: Owoce aronii oraz liście wiśni należy gotować razem przez około 20 minut. Następnie przestudzić i przecedzić, dodać cukier oraz sok z cytryny dla skorygowania smaku.
Sok rozlewamy do butelek. Abyśmy dłużej mogli cieszyć się jego smakiem konieczna jest jeszcze pasteryzacja. Gotowy sok przechowujemy w piwnicy w miejscu ciemnym i chłodnym.
Krzysztof Kamiński, przepis: Marek Ellnain