Składniki:
2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki stołowe miodu BIO
1,5 łyżki stołowej soli morskiej BIO
4 szklanki pełnoziarnistej mąki z samopszy BIO
Ok. 2 łyżki drożdży (3/4 kostki 100 gramowej)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszać. Powoli dodawać mąkę z samopszy i wyrabiać, aż mieszanina wyczyści ścianki miski. Gdy jest zbyt rzadka, dosypać mąki. Kulę z ciasta ugniatać około 8-10 minut. Następnie ciasto podzielić na około 18 kulek o grubości około 0,5 cm. Kule wyrównać i obsypać mąką . ciasto musi być równe i jednolite, gdyż wszelkie zagniecenia w cieście spowodują, że nie będzie dobrze rosło. Gotowe pity przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić pod przykryciem na 30 minut.
Pity piec w nagrzanym do 260 st. C piekarniku przez około 4 minuty. Pity wyjmować z pieca, gdy urosną i będą delikatnie złote. Upieczoną pitę należy przekroić i dodać dodatki wedle gustu i upodobania. Pozostałe, wystudzone chlebki przełożyć do plastikowej torebki lub pojemnika, aby zachowały świeżość, sprężystość i nie spłaszczyły się.
Do przygotowania pit można również użyć mąki orkiszowej lub z płaskurki.
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl
Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)
Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!