wieczorem rozmieszać:
porcję zakwasu
1 szklankę mąki żytniej ekologicznej lub grahama
1 szklankę letniej wody
Rano dodać:
1 kg mąki pszennej ekologicznej białej
3 łyżeczki soli
ekologiczne nasiona dyni, słonecznika, sezamu, siemienia lnianego
można dodać otręby orkiszowe
3 szklanki letniej wody
2 dag drożdży (drożdże rozmieszać w wodzie)
Sposób przygotowania:
Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, następnie przełożyć do wysmarowanych tłuszczem blaszek (keksówek) i znowu odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz. Piec w temp. 180st C przez 1 godzinę. wyjąć z blaszek i pozostawić na 20 minut, aby odparował.
Zamiast wody daję 1 szklankę jogurtu ekologicznego jak jestem akurat w posiadaniu i 2 szklanki wody. Chleb jest wówczas bardziej wilgotny przez dłuższy czas. Przykrywam ściereczką lnianą.
Jeżeli nie ma się zakwasu, to można go sobie samemu zrobić: 1 szklanka mąki żytniej ekologicznej, 1 szklanka wody letniej wymieszać i odstawić na kilka dni w kuchni. Można dodać trochę zakwasu na żurek. Chleb za pierwszym razem nie jest taki kwaskowy, ale potem za każdym razem należy odłożyć sobie garść zakwasu do następnego pieczenia i przechowywać w lodówce.
Chleb nie jest pracochłonny, ale czasochłonny – jednak naprawdę warto upiec. Jeżeli ktoś lubi bardziej spieczony, to może pod koniec zwiększyć temp. na 200st.C na ok. 10 minut.
Smacznego
Autorką przepisu jest J. Gwizdała.