Teraz czytasz...
Chleb na zakwasie
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Chleb na zakwasie

 wieczorem rozmieszać:

porcję zakwasu
1 szklankę mąki żytniej ekologicznej lub grahama
1 szklankę letniej wody

Rano dodać:

1 kg mąki pszennej  ekologicznej białej
3 łyżeczki soli
ekologiczne nasiona dyni, słonecznika, sezamu, siemienia lnianego
można dodać otręby orkiszowe
3 szklanki letniej wody
2 dag drożdży (drożdże rozmieszać w wodzie)

Sposób przygotowania:

Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, następnie przełożyć do wysmarowanych tłuszczem blaszek (keksówek) i znowu odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz. Piec w temp. 180st C przez 1 godzinę. wyjąć z blaszek i pozostawić na 20 minut, aby odparował.

Zamiast wody daję 1 szklankę jogurtu ekologicznego jak jestem akurat w posiadaniu i 2 szklanki wody. Chleb jest wówczas bardziej wilgotny przez dłuższy czas. Przykrywam ściereczką lnianą.

Jeżeli nie ma się zakwasu, to można go sobie samemu zrobić: 1 szklanka mąki żytniej ekologicznej, 1 szklanka wody letniej wymieszać i odstawić na kilka dni w kuchni. Można dodać trochę zakwasu na żurek. Chleb za pierwszym razem nie jest taki kwaskowy, ale potem za każdym razem należy odłożyć sobie garść zakwasu do następnego pieczenia i przechowywać w lodówce.

Chleb nie jest pracochłonny, ale czasochłonny – jednak naprawdę warto upiec. Jeżeli ktoś lubi bardziej spieczony, to może pod koniec zwiększyć temp. na 200st.C na ok. 10 minut.

Smacznego

Autorką przepisu jest J. Gwizdała.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.