Latem i jesienią możemy czerpać witaminy ze świeżych owoców i warzyw. W pozostałej części roku, w dużym stopniu mogą je zastąpić eko soki. Przy tym ważna jest jakość surowców i sposób wytwarzania – aby nie zawierały cukru i sztucznych dodatków (barwników, aromatów, konserwantów).
Korzystne dla zdrowia jest picie soków jak najczęściej. W niektórych schorzeniach mogą być wartościowymi lekami. Zawierają witaminy, minerały oraz wodę organiczną, wnikającą bezpośrednio do komórek i tkanek.
Oto przykłady walorów soków ekologicznych.
Jabłkowy – dzięki zawartości witamin i polifenoli (przeciwutleniaczy) neutralizuje wolne rodniki, zapobiega nowotworom i starzeniu się skóry. Marchwiowo-jabłkowy reguluje trawienie, wzmacnia włosy, zęby, paznokcie, skórę. Pomaga przy nadczynności tarczycy, zapobiega nowotworom, korzystnie wpływa na oczy, serce i wątrobę, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Sok z buraków i jabłek usprawnia krążenie, udrażnia żyły, zapobiega zakrzepom. Dostarcza żelazo, obniża ciśnienie tętnicze, działa alkalizująco i antynowotworowo. Zawarty w nim błonnik reguluje przemianę materii.
Sok aroniowy zawiera bioflawonoidy i rutynę wzmacniające naczynia krwionośne. Aronia reguluje ciśnienie tętnicze, usuwa cholesterol z tętnic.
Przeczytaj także: Jak powstaje zdrowy eko sok z buraków kwaszonych i nie tylko – kolejny film promujący eko żywność w sieci
Sok malinowy wspomaga leczenie chorób – łagodzi ból gardła, obniża gorączkę, wzmacnia przy przeziębieniach. Jest źródłem witamin C, z grupy B, także potasu, wapnia, magnezu, żelaza i błonnika. Sok z czarnej porzeczki ma dużo witaminy C, ponadto z grupy B, biotynę, kwas foliowy, biopierwiastki. Wskazany jest przy infekcjach wirusowych i zapobiegawczo w okresie grypowym.
Na szczęście przybywa krajowych producentów soków wytłaczanych bezpośrednio z ekologicznych owoców i warzyw (bez użycia koncentratów), nie psutych żadnymi dodatkami ani procesem przetwarzania. Zdecydowanym liderem w tej kategorii jest produkujący eko soki od początku lat 90. BioFood, ale podobnych firm jest coraz więcej.
– Zastosowaliśmy austriacką technologię i maszyny do wytłaczania soków, co pozwala na zachowanie niezmienionych składników, smaku i aromatu surowców. Pasteryzacja przebiega w pasteryzatorze przepływowym w najniższej możliwej temperaturze – mówi Antoni Tudryn założyciel firmy „Owocowe smaki” na Podkarpaciu. Zaczynał od małej prasy, wytłaczając soki z jabłek i gruszek z własnego ekologicznego sadu. Dziś, do swojego zakładu przetwórczego skupuje owoce od sadowników mających certyfikaty ekologiczne.
Przeczytaj także: Jak powstają soki ekologiczne?
Ekologiczne soki polskich producentów zdobywają renomę na krajowych i międzynarodowych targach, m.in. największych w tej branży – Biofach w Norymberdze. Do niedawna ekologiczne soki można było kupić tylko w sklepach ze zdrową żywnością. Dziś są na półkach wielu sklepów a nawet na stacjach benzynowych, o czym niedawno pisaliśmy: Pomorze. Eko soki i smoothie bio na stacjach benzynowych.
Krzysztof Kamiński