Mleko ekologiczne ma korzystniejsze proporcje kwasów tłuszczowych niż mleko pozyskiwane od krów z chowu konwencjonalnego. Przyczyna leży przede wszystkim w diecie zwierząt – uważają naukowcy z Washington State University.
Pomiędzy styczniem 2011 roku a czerwcem 2012 roku naukowcy przebadali 384 próbek mleka pochodzącego od producentów ekologicznych i konwencjonalnych (część producentów prowadziła oba rodzaje chowu jednocześnie) z siedmiu stanów USA.
Jedną z istotniejszych różnic pomiędzy mlekiem konwencjonalnym a ekologicznym okazała się być proporcja pomiędzy kwasami tłuszczowymi omega 6 i omega 3. W przypadku mleka BIO wynosiła ona średnio 2.28, a w przypadku mleka konwencjonalnego 5.8 (w obu przypadkach na rzecz omega 6).
Jak zauważają badacze: Chociaż stosunek ω-6/ω-3 zarówno w przypadku mleka konwencjonalnego i tradycyjnego jest zdrowszy niż w przypadku większości innych powszechnie spożywanych źródeł tłuszczu, organiczne produkty mleczne mogą być korzystne dla osób dążących do redukcji stosunku kwasów ω-6 / ω-3 w diecie. Dlaczego ta proporcja jest tak ważna?
Znaczenie kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 dla zdrowia
Kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 to podstawowe składniki odżywcze do ciała, które muszą być dostarczane wraz z żywnością. Obecność obu rodzajów kwasów tłuszczowych, wspiera zdrowe ściany komórek, reguluje przepływ krwi i utrzymuje prawidłowe funkcje mózgu i nerwów. Ważne jest jednak także to, aby występowały w odpowiedniej proporcji, którą powinna kształtować się między 2 a 5 a w przeciętnej diecie społeczeństw zachodu wynosi bardzo często np. 20 co przekłada się na niekorzystne konsekwencje zdrowotne.
Przeczytaj także: Jak powstaje parmezan z eko certyfikatem?
Różnice powoduje przede wszystkim karmienie zwierząt
Według badaczy kluczowym elementem, który wpływa na lepszą jakość mleka ekologicznego jest jakość paszy dostarczanej krowom. „Kluczowe znaczenie ma tu odżywianie zwierząt na pastwisku oraz z wykorzystaniem siana w gospodarstwach ekologicznych. W chowie konwencjonalnym dominują natomiast ziarna, kiszonki i innego rodzaju pokarmy wysokoenergetyczne” – zauważają naukowcy.
Wyniki badań wraz z grafikami i wykresami dostępne na stronie: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0082429
Źródło: foodtank.com / fot.www.sxc.hu
oprac. Karol Przybylak