Dania. Badania wskazują, że ekologiczna cielęcina ma lepsze właściwości odżywcze

Więcej witamin i zdrowsza kompozycja kwasów to przewagi ekologicznej cielęciny nad jej konwencjonalnym odpowiednikiem – takie wnioski płyną z badań przeprowadzonych w Dani.

 

Analiza przeprowadzona została przez Uniwersytet Aarhaus oraz Uniwersytet w Kopenhadze a informuje o niej brytysjka jednostka badawcza Organic Monitor.

 

Lider projektu, Irene Fisker z duńskiego Krajowego Stowarzyszenia Ekologicznego przyczyn takich wyników doszukuje się w ilości i jakości spożywanej przez krowy trawy. Według Irene Fisker, trawa jest naturalną paszą dla bydła, a jej spożywanie przekłada się na jakość nie tylko mięsa ale także mleka. Są one tym lepsze im więcej naturalnej paszy mogą jeść krowy. Wnioski dotyczące jakości mleka i jej zależności od odżywiania także zostały potwierdzone badaniami.

Na inne pozytywne cechy mięsa ze zwierząt, których chów prowadzony jest metodami ekologicznymi zwracają także uwagę w rozmowach z Biokurierem polscy przetwórcy ekologiczni. W hodowli ekologicznej zwierzęta chowane są  w warunkach naturalnych i bez używania chemii, mięso  różni się od konwencjonalnego przede wszystkim  zapachem i strukturą.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Zawiera więcej tłuszczu w tkance mięśniowej, dzięki czemu ma niepowtarzalny smak – przekonywał Waldemar Zimostrad z firmy Eco – Logica. – Dodatkowe walory smakowe niesie ze sobą mięso ze świń  niezmienionych genetycznie, dawnych odmian takich jak na przykład Złotnicka pstra – dodawał Ryszard Gordon, z Rolmięsu, o którym napiszemy wkrótce więcej w kontekście ekologicznego drobiu.

 

Źródło: Organic Monitor


 

Brak postów do wyświetlenia