Analiza przeprowadzona została przez Uniwersytet Aarhaus oraz Uniwersytet w Kopenhadze a informuje o niej brytysjka jednostka badawcza Organic Monitor.
Na inne pozytywne cechy mięsa ze zwierząt, których chów prowadzony jest metodami ekologicznymi zwracają także uwagę w rozmowach z Biokurierem polscy przetwórcy ekologiczni. W hodowli ekologicznej zwierzęta chowane są w warunkach naturalnych i bez używania chemii, mięso różni się od konwencjonalnego przede wszystkim zapachem i strukturą.
Zawiera więcej tłuszczu w tkance mięśniowej, dzięki czemu ma niepowtarzalny smak – przekonywał Waldemar Zimostrad z firmy Eco – Logica. – Dodatkowe walory smakowe niesie ze sobą mięso ze świń niezmienionych genetycznie, dawnych odmian takich jak na przykład Złotnicka pstra – dodawał Ryszard Gordon, z Rolmięsu, o którym napiszemy wkrótce więcej w kontekście ekologicznego drobiu.