Teraz czytasz...
Musli – rodzaje, właściwości zrowotne, historia
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Musli – rodzaje, właściwości zrowotne, historia

Avatar photo

Musli (inna pisownia: (muesli, müsli) to prosta mieszanka zbóż, nasion i owoców, ktora może stanowić świetny początek pełnego wyzwań dnia… i nie tylko. U nas sprawdziła się również w pracy, na górskich wędrówkach lub po prostu jako szybka przekąska.

Z czego zrobić musli? Stawiaj na jakość

Głównym składnikiem musli są płatki (najczęściej owsiane). Jednak znajdziemy w nim również wiele innych zdrowych składników:

  • orzechy,
  • nasiona
  • suszone owoce.

Taka mieszanka jest gwarancją bilansu wartości odżywczych w ramach jednego posiłku.

Musli jest często reklamowane jako zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Jeśli wziąć pod uwagę jego podstawowe składniki (czyli płatki, nasiona, orzechy i suszone owoce), to trudno nie zgodzić się z taką opinią. Z drugiej strony trzeba pamiętać o sprawdzeniu, co jeszcze zawiera kupowany przez nas produkt, albo po prostu skomponować musli samodzielnie.

Musli, które możemy znaleźć na sklepowych półkach (także w wersji „fit”) to często silnie przetworzona mieszanka składników podstawowych, w dużej mierze uzupełniona o szkodliwy cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, tłuszcz roślinny, konserwanty i środki spulchniające. Te właśnie substancje niwelują korzystny wpływ zbóż, orzechów i nasion na nasze zdrowie. Dlatego właśnie warto uważnie przeczytać etykietę.

Musli ekologiczne, czyli…

Serdecznie polecamy także musli ekologiczne, które znajdziecie nie tylko w sklepach specjalistycznych z żywnością ekologiczną, ale także w supermarketach. Jak rozpoznać żywność ekologiczną? Najprostszy sposób to zwrócenie uwagi na unijne logo ekoliścia (patrz poniżej).  Jeżeli zainteresował Was temat żywości ekologicznej, poznajcie więcej informacji na temat oznakowania produktów bio.

Unijne logo żywności ekologicznej - ekoliść
Unijne logo żywności ekologicznej – ekoliść

Jeśli chcielibyście spróbować swoich sił w kuchni, możecie pokusić się o przygotowanie autorskiej mieszanki. Jest to nie tylko smaczniejsze, ale i znacznie tańsze. Do domowego musli można na bieżąco dodawać świeże owoce, które są równie słodkie jak suszone, ale mają stosunkowo większą wartość odżywczą.

Czy musli jest zdrowe?

Bardzo często postrzegamy musli jako danie złożone tylko z węglowodanów. Niesłusznie. Płatki, które stanowią największą część mieszanki, faktycznie zawierają dużą ilość węglowodanów złożonych, ale cechują się również znaczącym udziałem tłuszczu i białka. Warto zwrócić szczególną uwagę na płatki owsiane, które zawierają przeciętnie 2–3 razy więcej tłuszczu niż inne ich rodzaje. Co więcej, średnia zawartość białka w płatkach owsianych przekracza często 10%!

Cenne tłuszcze (zwłaszcza NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) i białko znajdziemy również w orzechach i nasionach, które stanowią ważny składnik musli. Mniejszą, ale również wartą uwagi zawartością białka cechują się suszone owoce. Jeśli zależy nam na omawianym makroskładniku, warto zwrócić uwagę na morele i rodzynki. Zawierają kolejno 3,4% i 3,1% białka.

Włączenie musli do swoich posiłków to prosta droga do zdrowia i świetnego samopoczucia. Ci, którzy potrzebują siły na dobry początek dnia lub podczas długiego treningu, będą się cieszyć energią stopniowo uwalniającą się z węglowodanów złożonych.

Jednak nie tylko osoby ze szczególnymi wymaganiami żywieniowymi mogą skorzystać z dobrodziejstwa musli. Każdy z nas ucieszy się z bogactwa witamin (A, C, E i K) i minerałów (zwłaszcza żelaza, wapnia, fosforu, magnezu i selenu). Musli zawiera również antyoksydanty chroniące nas przed rakiem, wzmacniające odporność i pomagające utrzymać młodość. Obecne w orzechach kwasy omega-3 wspierają zdrowie oczu i skóry.

Jakie musli na odchudzanie?

Osoby pragnące zeszczupleć, znajdą w musli bogactwo błonnika, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości. Z obecności tego składnika odżywczego ucieszą się również ci, którzy mają problemy z sercem i układem krwionośnym. Błonnik pomaga bowiem obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, zmniejszając tym samym ryzyko chorób serca.

Co dodać do musli?

Jeśli zdecydujecie się na samodzielne przygotowanie musli, zadbajcie o to, by zaspokajało wszystkie Wasze wymagania żywieniowe. Pamiętając o tym, że w posiłku powinny znaleźć się wszystkie makroskładniki, możecie lekko modyfikować proporcje zbóż, nasion, orzechów i suszonych owoców. Jeśli zależy Wam na wywołaniu uczucia sytości i usprawnieniu procesów trawiennych, postawcie na pełnoziarniste płatki i otręby, które zawierają mnóstwo błonnika. Sezam pomoże Wam w odchudzaniu. Siemię lniane zapewni odpowiednią proporcję kwasów omega-3 i omega-6. Z kolei suszone owoce i nasiona ze względu na dużą zawartość antyoksydantów zadziałają antynowotworowo. Orzechy poprawią pracę układu nerwowego i umożliwią zachowanie zdrowia skóry.

Przykładowe składniki do Twojego musli:

  • płatki (np. płatki owsiane, ale też np. żytnie, orkiszowe)
  • otręby
  • sezam
  • siemię lniane
  • nasiona chia
  • suszone owoce i nasiona (np. pestki dyni)
  • orzechy

Rodzaje

Są dwa rodzaje musli:

  • świeże
  • suszone.

Obecnie popularniejsze zdaje się być suszone, kiedyś natomiast częściej jadano świeże. Składa się ono z najróżniejszych płatków (zmiękczonych w wodzie lub soku) wzbogaconych o kawałki najróżniejszych owoców i nasion. Niektórzy dodają także łyżkę miodu. Dietetycy zalecają by świeżego musli nie jadać ze świeżym mlekiem gdyż zsiada się ono w kontakcie z kwasem zawartym w jabłkach. Lepiej spróbować np. jogurtu.

Suszone musli to oczywiście zboża, ale także nasiona zmieszane z najróżniejszymi kawałkami suszonych owoców. To właśnie ten rodzaj musli, z racji dłuższej przydatności do spożycia oferowany jest w sklepach. Takie musli śmiało można zalewać świeżym mlekiem. Do tego celu używa się także jogurtów, soków owocowych a nawet? kawy.

Musli z jagodami - propozycja na pierwsze lub drugie śniadanie
Musli z jagodami – propozycja na pierwsze lub drugie śniadanie

Jak przygotować musli?

Istnieje wiele metod przygotowywania musli. Można je gotować lub zalewać wrzątkiem, podawać z wodą, mlekiem albo napojem roślinnym. Który sposób jest najbardziej właściwy?

To zależy od indywidualnych potrzeb i predyspozycji organizmu. Jeśli nie tolerujecie mleka krowiego, zamieńcie je na napój roślinny lub wodę – musli równie smaczne. Jeżeli jesteście przekonani, że białka i tłuszcze pochodzące z produktów odzwierzęcych są ważne dla Waszego organizmu, zdecydujcie się na mleko krowie lub jogurt.

Z kolei, jeśli chodzi o sam proces przygotowania posiłku, warto zdecydować się na zalewanie mieszanki gorącą wodą lub mlekiem. Dzięki temu całe danie będzie miało dużo niższy indeks glikemiczny niż w przypadku gotowania (płatki owsiane znacznie zwiększają IG w trakcie tego procesu).

Co zamiast mleka?

Jeżeli nie chcecie wykorzystywać mleka krowiego, macie mnóstwo innych opcji. Są to:

  • jogurty roślinne (np. sojowy, kokosowy)
  • napoje roślinne (np. ryżowy, owsiany, kokosowy)
  • woda
  • jogurt (laktozowy lub bezlaktozowy)

Co możesz zrobić z musli?

Mieszanka płatków, owoców i bakalii sprawdza się w tradycyjnej postaci, ale możesz też przygotować pyszne batony musli.

Skąd pochodzi musli?

Musli to szwajcarskie danie spożywane tradycyjnie w pierwszej połowie dnia. Popularność zyskało na początku XX wieku za sprawą Maximiliana Bircher-Bennera – lekarza, który chciał zapewnić swoim pacjentom pełnowartościowy, zdrowy posiłek, będący uzupełnieniem diety bogatej w warzywa i owoce. Bircher-Benner zainspirował się „dziwnym daniem”, którego próbował wraz z żoną podczas wędrówek po Alpach Szwajcarskich. Stara szwajcarska legenda głosi, że musli stworzone zostało przez jedną z wieśniaczek. Gdy sroga alpejska zima odcięła jej rodzinę od świata. Widząc, że kończy się jedzenie, zaradna kobieta wymieszała znalezione w stodole resztki najróżniejszych ziaren z suszonymi owocami. Dzięki temu rodzina przetrwała zimę, a w ślady góralki poszli inni.

Oryginalny przepis dra Bircher Bennera

  • 1 duże jabłko (lub 2-3 mniejsze)
  • 1 łyżka płatków owsianych namoczonych przez 12 godz. w wodzie
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka mleka skondensowanego
  • łyżka startych orzechów lub migdałów

Mleko i sok mieszamy na gładki krem; dodajemy płatki i starannie mieszamy, jabłko ucieramy i dodajemy do płatków cały czas mieszając, gotowe danie posypujemy orzechami.
Płatki w oryginalnym przepisie owsiane, mogą być zastąpione ziarnami pszenicy lub płatkami sojowymi. Zamiast jabłek można oczywiście użyć innych owoców w zależności od sezonu. Mogą to być morele, brzoskwinie, truskawki, śliwki, jagody, jeżyny, porzeczki, maliny. Mleko można natomiast zastępować śmietaną lub jogurtem.

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.