Tarty bardzo szybko zyskały na popularności. To słodycz prosta do wykonania, a przy tym smaczna i pozwalająca na wiele różnych możliwości. I choć przepisów na jej przygotowanie jest wiele, my mamy dla was coś oryginalnego. To prosta w wykonaniu tarta bez pieczenia.
Tarta bez pieczenia – jak ją przygotować?
Do wykonania spodu potrzebne są:
- 1 szklanka mielonych migdałów
- 150 ml tahini
- 2 łyżki karobu
- szklanka mąki kokosowej
- pół szklanki namoczonych i odsączonych daktyli
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 4 łyżki oleju kokosowego
Wypełnienie:
- 2 bezglutenowe budynie waniliowe
- łyżeczka agar agar
- 500 ml mleka ryżowego
- owoce do dekoracji
Wykonanie:
Składniki na spód tarty dokładnie mielimy w robocie kuchennym lub blenderze kielichowym. Ciasto powinno przyklejać się do rąk i nie zawierać grudek. Taką masą wyklejamy formę do tarty tak, aby spód i boki miały grubość ok. 1,5 cm. Wkładamy do lodówki na 4 godziny.
Po tym czasie przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jednak używamy mniej mleka (0,5 l na 2 op.). Do ugotowanego budyniu dosypujemy agar agar i mieszamy dokładnie. Jeszcze ciepły wylewamy na wychłodzony spód tarty. Po 20 minutach wkładamy do lodówki na kolejne 4-5 godzin. Dekorujemy owocami do smaku.
Spróbuj także sprawdzonego przepisu na tartę z kajmakiem