Teraz czytasz...
Tarta z kajmakiem. Nie tylko na Wielkanoc!
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Tarta z kajmakiem. Nie tylko na Wielkanoc!

tarta kajmakowa

Tarta z kajmakiem to ciasto, które znika ze stołu w okamgnieniu. Smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zrobisz ją szybko z łatwo dostępnych składników. Zanim jednak przystąpisz do pieczenia, zapoznaj się ze wskazówkami, które sprawią, że wypiek na pewno się uda!

Tarta kajmakowa na Wielkanoc

W czasie świat wielkanocnych na stołach królują babki i mazurki. Coraz częściej jednak poszukujemy bardziej oryginalnych ciast. I tu rewelacyjnie sprawdzi się tarta!

Przygotujesz ją bardzo szybko. Możesz też ciasto zrobić 2-3 dni wcześniej i przechować je w lodówce (ale bez masy!). Takie szybkie ciasto z mascarpone i masą krówkową powinno zasmakować każdemu. I dzieciom, i dorosłym. Pamiętajcie jednak, że to deser dość kaloryczny, więc spacer po przekąsce obowiązkowy 😉

→ Przeczytaj również: Babkę wielkanocną zrób inaczej: szpinakowa z lukrem pomarańczowym

Tarta kajmakowa – przepis

tarta kajmakowa

Tarta kajmakowa [przepis]

Tarta kajmakowa jest słodka i kusząca słonym karmelem. Jest szybka w przygotowaniu i bardzo efektowna. Ale uwaga: to bomba kaloryczna! Ale w końcu to przepis świąteczny 🙂
– Jeśli upieczesz dzień wcześniej kruchy spód, to możesz ją dokończyć w ostatniej chwili, nawet tuż przed podaniem na stół. Wystarczy tylko wymieszać masę kajmakową z mascarpone, nieco przyozdobić z wierzchu i gotowe
– podpowiada Viola Grzelka, autorka przepisu. W jej drugiej książce "Mamucie Przysmaki. Przepisy na wiosnę i lato", znajdziecie rozdział "Wielkanoc" ,w którym jest mnóstwo inspirujących przepisów na świąteczne dania (słodkie i wytrawne).

Składniki
  

Kruchy spód

  • 125 g schłodzonego masła oraz dodatkowo do wysmarowania formy
  • 1 łyżka bułka tarta do wysypania formy
  • 150 g mąki
  • 25 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki lodowatej wody

Masa

  • 200-400 g masy kajmakowej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 250 g mascarpone

Opcjonalnie

  • 100 ml śmietanki kremowej 30 proc. schłodzonej, ubitej i wymieszanej z 2-3 łyżkami mascarpone do ozdoby
  • 200-250 ml schłodzonej śmietanki kremowej 30 proc. do ubicia z mascarpone i kajmakiem wtedy dodatkowo 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłej wody
  • świeże jadalne kwiaty do ozdoby

Przygotowanie
 

  • Formę na tartę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
  • Wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i z solą, dodaj schłodzone masło pokrojone na niewielkie kawałki i rozetrzyj opuszkami palców na mokry piasek.
  • Następnie dodaj zimną wodę i szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę. Spłaszcz ją, zawiń w folię i schowaj do lodówki na pół godziny lub nawet 2-3 dni.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrąg o średnicy ok. 30 cm i grubości ok. 5 mm. Przełóż ciasto do formy. Nadmiar odetnij, zrób rant i nakłuj spód widelcem.
  • Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25 minut (15 minut przykryte i 10 minut odkryte). Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • Stopniowo dodawaj kajmak do mascarpone i mieszaj łyżką, nie mikserem.
  • Dodaj sól i wyłóż masę na całkowicie ostudzone kruche ciasto.
  • OPCJONALNIE: Zanim przygotujesz masę, możesz odłożyć niewielką ilość mascarpone (1-2łyżki), ubić razem ze schłodzoną śmietanką kremową, a następnie rozsmarować fantazyjnie na wierzchu masy kajmakowej, malując łyżeczką delikatny wzór. Zamiast tego albo dodatkowo możesz ozdobić tartę sezonowymi jadalnymi kwiatami, np. fiołkami.
  • Jeśli nie podajesz tarty od razu, koniecznie schowaj ją do lodówki!
Słowa kluczowe ciasto na Wielkanoc, ciasto z kajmakiem, potrawy na Wielkanoc, tarta
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Jak zrobić domowy kajmak?

Tarta z masą kajmakową wymaga… kajmaku oczywiście. Możemy go co prawda kupić w każdym sklepie, jednak można też zrobić go samemu.

W wysokim garnku zalej wodą puszkę skondensowanego mleka słodzonego (ok. 400 g) i gotuj na średnim ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin. W razie potrzeby uzupełniaj wodę, tak aby puszka była całkowicie zanurzona. Otwórz puszkę dopiero po wystudzeniu. To bardzo ważne, bo można się poparzyć tryskającą pod ciśnieniem gorącą masą!

Najlepiej kajmak przygotować dzień wcześniej, gdyż do mascarpone trzeba dodać całkowicie wystudzony.

Tarta z kajmakiem – wskazówki

Deser z masą kajmakową jest co prawda bardzo łatwy w przygotowaniu, jednak warto pamiętać o kilku kwestiach.

  • Jeśli masz większą formę, to zwiększ odpowiednio ilość ciasta.
  • Zamiast wałkować schłodzone ciasto, możesz od razu po wyrobieniu wylepić nim formę, wstawić do lodówki na 30 minut i nakłuć widelcem przed upieczeniem.
  • Spód najlepiej jest upiec w silikonowej formie lub formie na tartę z ruchomym dnem. Ciasto ma wtedy ładny kształt i nie ma problemu z jego krojeniem.
  • Nie miksuj mascarpone, bo masa się nie zestali. Najlepiej powoli dodawaj do serka masę kajmakową i używaj tylko łyżki lub miksera na wolnych obrotach.
  • Masę z serka i kajmaku możesz również w całości wymieszać z ubitą śmietanką, jest wówczas mniej słodka. Warto dodać do niej żelatynę, wtedy lepiej trzyma formę.
  • Tarta z kremem kajmakowym rewelacyjnie wygląda obsypana mieszanką bakalii lub posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Przepis na tartę można też pobrać na stronie bloga „Mamucie Przysmaki„.

Polecamy też inne przepisy autorstwa Violi Grzelki. Znajdziecie je w książkach „Mamucie Przysmaki. Przepisy na jesień, zimę i przedwiośnie” oraz „Mamucie Przysmaki. Przepisy na wiosnę i lato„. Niektóre z nich są też w naszym serwisie. Szczególnie polecamy wielkanocną babkę drożdżową.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.