Teraz czytasz...
Babkę wielkanocną zrób inaczej: szpinakowa z lukrem pomarańczowym
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Babkę wielkanocną zrób inaczej: szpinakowa z lukrem pomarańczowym

Katarzyna Kosmala
sposób na babkę wielkanocną babka szpinakowa

Babkę wielkanocną na święta chcemy przygotować niemal wszyscy. Szukamy inspiracji, odkopujemy stare receptury, szukamy przepisów w sieci. Zawsze jednak napotykamy te same pomysły: babka majonezowa, babka piaskowa, babka cytrynowa… A gdyby tak w tym roku zachwycić gości czymś zupełnie innym? Mamy coś, co zachwyci nie tylko smakiem, ale też będzie ozdobą wielkanocnego stołu.

Babkę wielkanocną zaserwuj na wiosnę!

Babka od wieków stanowi nieodłączny element wielkanocnej tradycji. Jest chlubą staropolskiej kuchni i choć wydaje się prosta przygotowaniu, nie zawsze się udaje. Mimo wszystko warto się postarać i zrobić ją samemu, bo – po pierwsze – zyskujemy domowe ciasto bez polepszaczy, po drugie – możemy zaangażować do pracy dzieci i wspólnie spędzić czas, a przy okazji zapoznać ich ze świątecznymi tradycjami.

Zawłaszcza ten drugi argument może do nas przemówić, bo dla wielu osób święta ograniczają się jedynie do pytania, co do koszyczka wielkanocnego. A tymczasem polska tradycja świąteczna jest bardzo wartościowa i warto ją pielęgnować (jest przecież elementem naszej narodowej tożsamości).

Przepis na babkę szpinakową ukazał się pierwotnie w wiosennym numerze Biokuriera (nr 2/2024). Możecie go przeczytać w wersji drukowanej (do kupienia w prenumeracie) lub on-line.

Wróćmy jednak do wielkanocnej babki, bo to ona wiedzie prym wśród świątecznych wypieków. Jeśli debiutujesz w temacie pieczenia, wypróbuj nasz przepis na babkę drożdżową. Jest prosty i doskonale opisany przez Violę Grzelkę, która bezbłędnie prowadzi przez proces pieczenia.

→ Przeczytaj również: Czym zastąpić jajka?

Jeśli chcesz zrobić nieszablonową babkę wielkanocną, zrób ją w wersji ze szpinakiem. Spokojnie, ciasto nie zyska specyficznego smaku tej rośliny, a jedynie zielony kolor, idealnie pasujący do wiosennego klimatu (szpinak to jeden z naturalnych barwników do ciast). To co, skusisz się? 😉

babka wielkanocna szpinakowa

Przepis na wilgotną babkę szpinakową

Składniki:

  •  5 jajek (polecamy jajka ekologiczne)
  • ok. 170 g cukru
  • 1 kostka stopionego masła
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 200 g szpinaku

Sposób przygotowania:

  • Do miski przełóż szpinak, dodaj stopione masło i utrzyj całość blenderem.
  • Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj po jednym żółtku, a następnie stopniowo dodawaj cukier.
  • Dodaj maślankę oraz szpinak z masłem.
  • Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i krótko ubijaj razem.
  • Masę przełóż do formy na babkę.
  • Piecz babkę ok. 50 min w temp. 180°C, a następnie wyłącz piekarnik, lekko uchyl i wolno studź ciasto.

Jak zrobić lukier?

Potrzebujesz:

  • 200 g cukru pudru 
  • 1 białko 
  • 1 łyżkę soku pomarańczowego 

Wszystkie składniki razem utrzyj. Po wyjęciu ciasta, polej babkę i ozdób według uznania. My polecamy wykorzystać do tego świeże stokrotki, które są jadalne.

Babka szpinakowa – babka wielkanocna wilgotna i puszysta

Mamy nadzieję, że udało się nam przekonać Ciebie to upieczenia zielonej babki. Ale to nie jedyny przepis na Wielkanoc, który możesz u nas znaleźć. Polecamy też tartę kajmakową. Banalnie prosta w wykonaniu, a tak pyszna, że znika ze stołu w błyskawicznym tempie.

Polecamy też sernik jaglany, a wersji wegańskiej – bezsernik wegański z czekoladą i rodzynkami.

Ale wielkanocne dania to nie tylko ciasta, ale też potrawy idealne na świąteczne śniadanie i obiad. Szczególnie polecamy:

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.