Ciekawy zamiennik tradycyjnego sernika. Bezsernik wegański z czekoladą i rodzynkami jest stosunkowo szybki w przygotowaniu.
Czas przygotowania: 15 min,
czas pieczenia: 60 min
Składniki (blaszka ok. 20 cm średnicy):
180 g naturalnego tofu
800 g ciecierzycy gotowanej ze słoika
4 łyżki oleju kokosowego
250 ml mleka roślinnego (w wersji bez rodzynek zmniejsz ilość o 1/3)
6 łyżek ksylitolu
wanilia – w dowolnej postaci (użyłam olejku waniliowego, takiego jak tradycyjnie używa się do ciast, dla wzmocnienia efektu „tamtego smaku”)
sok z 2 cytryn (element, którego nie można pominąć)
vEGGs – 1 mała miarka (dowolnie)
75 g rodzynek
czekolada gorzka – 125 g
sól – do smaku (1 łyżeczka)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie: wiórki kokosowe do dekoracji
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę oraz tofu odsączamy i wrzucamy do miski malaksera.
Dodajemy: ksylitol, mleko roślinne, sól do smaku, sok z cytryn, mleko roślinne (w wersji bez rodzynek pamiętaj, żeby zmniejszyć ilość o 1/3), olej kokosowy, proszek do pieczenia, wanilię oraz zamiennik jajek.
Całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy (musi być dosyć lejąca). Dodajemy rodzynki (nie namaczamy ich wcześniej ani nie obsypujemy mąką, jak w przypadku tradycyjnego sernika) i mieszamy masę łyżką.
Wykładamy foremkę papierem do pieczenia i wlewamy masę.
Pieczemy 60 min. w temperaturze 200°C – jak zacznie pękać na górze, zmieniamy tylko na dolne grzanie.
Po upływie 60 min uchylamy piekarnik na 10–15 minut i dopiero wyciągamy. Pozostawiamy do zupełnego wystygnięcia, wstawiamy do lodówki na 1–2 godz.
Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, pojedynczymi łyżkami nakładamy na wierzch ciasta polewę. Opcjonalnie dekorujemy wierzch wiórkami kokosowymi.
Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.