Bezsernik wegański z czekoladą i rodzynkami

Ciekawy zamiennik tradycyjnego sernika. Bezsernik wegański z czekoladą i rodzynkami jest stosunkowo szybki w przygotowaniu.

Czas przygotowania: 15 min,

czas pieczenia: 60 min

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Składniki (blaszka ok. 20 cm średnicy):

180 g naturalnego tofu

800 g ciecierzycy gotowanej ze słoika

4 łyżki oleju kokosowego

250 ml mleka roślinnego (w wersji bez rodzynek zmniejsz ilość o 1/3)

6 łyżek ksylitolu

wanilia – w dowolnej postaci (użyłam olejku waniliowego, takiego jak tradycyjnie używa się do ciast, dla wzmocnienia efektu „tamtego smaku”)

sok z 2 cytryn (element, którego nie można pominąć)

vEGGs – 1 mała miarka (dowolnie)

75 g rodzynek

czekolada gorzka – 125 g

sól – do smaku (1 łyżeczka)

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

opcjonalnie: wiórki kokosowe do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę oraz tofu odsączamy i wrzucamy do miski malaksera.

Dodajemy: ksylitol, mleko roślinne, sól do smaku, sok z cytryn, mleko roślinne (w wersji bez rodzynek pamiętaj, żeby zmniejszyć ilość o 1/3), olej kokosowy, proszek do pieczenia, wanilię oraz zamiennik jajek.

Całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy (musi być dosyć lejąca). Dodajemy rodzynki (nie namaczamy ich wcześniej ani nie obsypujemy mąką, jak w przypadku tradycyjnego sernika) i mieszamy masę łyżką.

Wykładamy foremkę papierem do pieczenia i wlewamy masę.

Pieczemy 60 min. w temperaturze 200°C – jak zacznie pękać na górze, zmieniamy tylko na dolne grzanie.

Po upływie 60 min uchylamy piekarnik na 10–15 minut i dopiero wyciągamy. Pozostawiamy do zupełnego wystygnięcia, wstawiamy do lodówki na 1–2 godz.

Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, pojedynczymi łyżkami nakładamy na wierzch ciasta polewę. Opcjonalnie dekorujemy wierzch wiórkami kokosowymi.

Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.