Teraz czytasz...
Pasta jajeczna nie tylko na Wielkanoc!
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Pasta jajeczna nie tylko na Wielkanoc!

Agnieszka Gotówka
kanapki z pastą jajeczną i szczypiorkiem na białym tle

Pasta jajeczna to świetna alternatywa dla wędlin i serów, które najczęściej królują na naszych kanapkach. Można ją przygotować na wiele sposobów, dopasowując do preferencji swojej rodziny. I smakuje dobrze nie tylko na Wielkanoc.

Pasta jajeczna jak dawniej

Pasta jajeczna jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Wystarczy ugotować jajka na twardo, następnie zetrzeć je na tarce z małymi oczkami lub posiekać i uzupełnić o dodatki. I to one, choć nie są głównym składnikiem dania, stanowią o jego wyjątkowości. Dlaczego?

Chyba każdy z nas zna co najmniej jeden przepis na pasty jajeczne. Pasta z makreli czy pasta z tuńczyka to tylko niektóre z propozycji, bo możliwości jest całe mnóstwo! I to właśnie dlatego, że można je zrobić na wiele różnych sposobów, czyni je daniem uniwersalnym i wyjątkowym.

→ Przeczytaj również: Produkty bogate w żelazo [lista top 10]

Za ich pomocą możemy włączyć do diety produkty wartościowe, które mogą też uzupełnić jadłospis naszych pociech o dodatki, które same w sobie nie są atrakcyjne, np. natkę pietruszki, czarnuszkę oraz czosnek, a połączone z jajkiem, są bardziej akceptowalne.

kanapki z pastą z awokado i jajkiem
Pasta z awokado i jajek nie tylko dobrze smakuje, ale też świetnie wygląda!

Pasta jajeczna – przepis 

Podpowiedzi, jak zrobić pastę jajeczną, najczęściej szukamy tuż przed Wielkanocą, kiedy planujemy świąteczne dania. Warto jednak o nich pamiętać również później, zwłaszcza na przednówku, kiedy przyroda budzi się do życia. Ich smak można wówczas uzupełnić o kiełki, zwłaszcza tak chętnie wysiewanej w okresie wielkanocnym rzeżuchy. Postarajmy się, by nie była tylko dekoracją, a wzbogaciła smak naszych dań, zwłaszcza że to solidna dawka witaminy C. Idealne będą też inne kiełki, m.in. rzodkiewki, lucerny czy brokułu.

Świetnie smakuje też pasta jajeczna ze szczypiorkiem, który jest dobrym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, potasu, wapnia, sodu, magnezu, fosforu i żelaza. Działa jak naturalny bakteriostatyk. Ułatwia trawienie, obniża ciśnienie, wzmacnia odporność. Nieźle, jak na tak tanią i pospolitą zieleninę, prawda?

Pasta jajeczna z dodatkami rewelacyjnie sprawdza się na kanapkach. To, podobnie jak hummus, dobra alternatywa dla nudnych i nierzadko mdłych w smaku wędlin, a także możliwość wsparcia organizmu solidną dawką witamin i minerałów. Same jajka są bardzo zdrowe, a jeśli jeszcze dodamy do nich zioła i przyprawy, wzmocnijmy wartość odżywczą naszego dania. Nada się czosnek niedźwiedzi (świeży lub suszony), a także wspomniane już kiełki i szczypiorek.

Odpowiednie będą też nowalijki, ale tylko wówczas, jeśli pochodzą ze sprawdzonego źródła (najlepiej od zaufanego rolnika lub ze sklepu z ekologiczną żywnością) albo z własnej hodowli. Idealna będzie rzodkiewka starta na tarce o dużych oczkach, a także świeży ogórek.

Od święta i na co dzień

Nic też nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić pastę o nieco bardziej wyszukane smaki. Rewelacyjnie smakuje z suszonymi pomidorami, wędzonym łososiem lub z fetą. Są i tacy, którzy łączą jajka z awokado, uzyskując nie tylko bogate odżywczo danie, ale też ładnie się prezentujące. Dlaczego o tym wspominamy?

Pasta jajeczna z dodatkami, która wielu z nas kojarzy się z kuchnią domową, codzienną, wchodzi na salony. Serwuje się ją na oficjalnych bankietach lub podaje jako przystawkę w dobrych restauracjach. My sami możemy też z dumą poczęstować nią gości. Warto wówczas przygotować ją na kilka sposobów, by każdy znalazł coś odpowiedniego dla siebie. Pastę podajmy wówczas na bagietce lub grzance. Sprawdzą się też wytrawne tartaletki.

Zobacz także

Głóg

Pasta jajeczna. Jak zrobić ją… bez jaj?

W diecie wegańskiej nie ma miejsca na jajka, niemniej pasty w diecie roślinnej pojawiają się często. Niektóre z nich przywodzą na myśl tradycyjne smaki.

W wegańskich książkach kucharskich znajdziemy przepisy na pasty bezjajeczne, które przygotowuje się m.in. z tofu. Smak jajek uzyskuje się, stosując sól kala namak, z kolei dodatek kurkumy nada paście jajeczny kolor. A dodatki? Tu panuje wszelka dowolność!

zbliżenie na kanapkę z pastą jajeczną
Pasta jajeczna z ziołami to dobre danie dla całej rodziny!

Czy w zdrowej diecie jest miejsce na jajka?

Jajka, mimo swojej kaloryczności, są bardzo zdrowe. Dostarczają niezbędnych organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6. Kryją w sobie witaminy z grupy B (szczególnie B12 i ryboflawinę), witaminy A, D, E, K, fosfolipidy, żelazo, potas, magnez i wapń. Wiele w nich również pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne organizmowi aminokwasy, i to w odpowiednich ilościach.

Szczególne walory prozdrowotne ma żółtko, które zawiera beta-karoten, a także luteinę, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem. Zapobiega też zwyrodnieniu plamki żółtej.

Kontrowersyjny za to może być majonez, który dodajemy do pasty jajecznej, by miała odpowiednią konsystencję. Ten dodatek nie zaszkodzi, jeśli będzie go niewiele. Jeśli jednak chcemy przygotowywać pastę jajeczną regularnie, lepszym wyborem będzie gęsty jogurt naturalny lub awokado.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.