Teraz czytasz...
Kiełki rzodkiewki: właściwości i zastosowanie
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Kiełki rzodkiewki: właściwości i zastosowanie

Agnieszka Gotówka
kiełki rzodkiewki

Kiełki rzodkiewki są dość popularne. Nie jest to dziwne, zwłaszcza że nie sprawiają problemu w hodowli, mają charakterystyczny smak i są bardzo zdrowe. Jeśli jednak dotychczas nie używałeś ich w swojej kuchni, spróbujemy przekonać Cię, dlaczego warto. Podpowiadamy również, do czego je wykorzystać. 

Kiełki rzodkiewki: jak smakują?

Kiełki są bardzo zdrowe, tanie i łatwe w samodzielnej hodowli. Ich popularność rośnie. I choć kupisz je w każdym sklepie spożywczym, nie polecamy takiego rozwiązania. Rosną najczęściej bez dostępu do światła naturalnego (a im go mniej, tym mniejsza zawartość witamin i minerałów), nie są podlewane w czasie przechowywania i mogą zawierać preparaty przeciwko rozwojowi pleśni. Do tego są o wiele droższe niż te wyhodowane w domu i zamknięte w plastikowym opakowaniu.

Nasiona na kiełki bez problemu kupisz w dobrych sklepach z ekologiczną żywnością (stacjonarnych i internetowych). Są wśród nich kiełki rzodkiewki, które dość często wybierane są na pierwszy wysiew dla początkujących. A to dlatego, że sprawiają kłopotów: wystarczy je namoczyć, umieścić kiełki w słoiku albo kiełkownicy, regularnie nawadniać i po 5-6 dniach zebrać plon.

→ Przeczytaj również: Jak siać kiełki?

A czy kiełki rzodkiewki są zdrowe? I to bardzo (podobnie zresztą jak inne rodzaje kiełek). Do tego ładnie się prezentują: zielone listki wyrastają z lekko czerwonych, poskręcanych łodyżek. Mają też lekko ostry smak.

mikroliście

Kiełki rzodkiewki: witaminy i minerały

Kiełkujące rośliny mają sporo witamin. Ich ilość wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Szczególnie gwałtownie wzrasta zawartość witaminy C, której dużo znajdziemy w kiełkach rzodkiewki (znacznie mniej mają jej kiełki słonecznika i lucerny). Te zawierają też dużo tokoferoli i polifenoli. Towarzyszą im aminokwasy, a także łatwe do przyswojenia węglowodany. W skiełkowanym ziarnie rzodkiewki znajdują się ponadto substancje smakowe i zapachowe, a także saponiny, flawonoidy, fitohormony, które mają korzystny wpływ na organizm.

→ Zobacz przepis: owsianka z rzodkiewką

Kiełki rzodkiewki: właściwości

Jedzone regularnie kiełki rzodkiewki:

  • podnoszą odporność organizmu,
  • wpływają korzystnie na stan skóry,
  • pobudzają apetyt,
  • działają przeciwgrzybicznie,
  • neutralizują wolne rodniki,
  • wspiera wchłanianie żelaza,
  • wzmacnia naczynia krwionośne.

Kiełki rzodkiewki: wartość odżywcza w 100 g

  • Wartość energetyczna: 41 kcal
  • Białko: 3,81 g
  • Węglowodany: 3,06 g
  • Żelazo: 0,86 mg
  • Magnez: 44 mg
  • Miedź: 0,12 mg
  • Cynk: 0,56 mg
  • Mangan: 0,26 mg
  • Kwas askorbinowy: 29,8 mg
  • Tiamina: 0,1 mg
  • Ryboflawina: 0,1 mg
  • Niacyna: 2,85 mg

[Źródło: Szulc Joanna, Czaczyk Katarzyna, Gozdecka Grażyna, Metody otrzymywania kiełków – od upraw domowych do produkcji przemysłowej, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2017, 24, 3 (112), 27-40]

Jak wyhodować kiełki rzodkiewki?

  • Dokładnie namocz (4-6 h) i przepłucz kiełki.
  • Umieść kiełki w słoiku lub na szlace kiełkownicy.
  • Podlewaj kiełki dwa razy dziennie.
  • Pamiętaj o odprowadzaniu wody i zapewnieniu dostępu kiełkującym nasionom.
  • Po 5-6 dniach kiełki będą gotowe do spożycia. Możesz zjeść je na bieżąco albo przechować w lodówce (wcześniej je przepłucz i pamiętaj, aby zabieg ten powtarzać raz dziennie).

Uwaga: po 3 dniach hodowli kiełków, na korzeniach pojawi się biały meszek – nie jest to pleśń, tylko maleńkie korzenie boczne (włośniki).

Gotowe kiełki wykorzystaj jako dodatek do kanapek, past jajecznych, twarogu i koktajlów. Bardzo smaczna jest też sałatka z kiełkami.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.