Kiełki rzodkiewki są dość popularne. Nie jest to dziwne, zwłaszcza że nie sprawiają problemu w hodowli, mają charakterystyczny smak i są bardzo zdrowe. Jeśli jednak dotychczas nie używałeś ich w swojej kuchni, spróbujemy przekonać Cię, dlaczego warto. Podpowiadamy również, do czego je wykorzystać.
Kiełki rzodkiewki: jak smakują?
Kiełki są bardzo zdrowe, tanie i łatwe w samodzielnej hodowli. Ich popularność rośnie. I choć kupisz je w każdym sklepie spożywczym, nie polecamy takiego rozwiązania. Rosną najczęściej bez dostępu do światła naturalnego (a im go mniej, tym mniejsza zawartość witamin i minerałów), nie są podlewane w czasie przechowywania i mogą zawierać preparaty przeciwko rozwojowi pleśni. Do tego są o wiele droższe niż te wyhodowane w domu i zamknięte w plastikowym opakowaniu.
Nasiona na kiełki bez problemu kupisz w dobrych sklepach z ekologiczną żywnością (stacjonarnych i internetowych). Są wśród nich kiełki rzodkiewki, które dość często wybierane są na pierwszy wysiew dla początkujących. A to dlatego, że sprawiają kłopotów: wystarczy je namoczyć, umieścić kiełki w słoiku albo kiełkownicy, regularnie nawadniać i po 5-6 dniach zebrać plon.
→ Przeczytaj również: Jak siać kiełki?
A czy kiełki rzodkiewki są zdrowe? I to bardzo (podobnie zresztą jak inne rodzaje kiełek). Do tego ładnie się prezentują: zielone listki wyrastają z lekko czerwonych, poskręcanych łodyżek. Mają też lekko ostry smak.
Kiełki rzodkiewki: witaminy i minerały
Kiełkujące rośliny mają sporo witamin. Ich ilość wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Szczególnie gwałtownie wzrasta zawartość witaminy C, której dużo znajdziemy w kiełkach rzodkiewki (znacznie mniej mają jej kiełki słonecznika i lucerny). Te zawierają też dużo tokoferoli i polifenoli. Towarzyszą im aminokwasy, a także łatwe do przyswojenia węglowodany. W skiełkowanym ziarnie rzodkiewki znajdują się ponadto substancje smakowe i zapachowe, a także saponiny, flawonoidy, fitohormony, które mają korzystny wpływ na organizm.
→ Zobacz przepis: owsianka z rzodkiewką
Kiełki rzodkiewki: właściwości
Jedzone regularnie kiełki rzodkiewki:
- podnoszą odporność organizmu,
- wpływają korzystnie na stan skóry,
- pobudzają apetyt,
- działają przeciwgrzybicznie,
- neutralizują wolne rodniki,
- wspiera wchłanianie żelaza,
- wzmacnia naczynia krwionośne.
Kiełki rzodkiewki: wartość odżywcza w 100 g
- Wartość energetyczna: 41 kcal
- Białko: 3,81 g
- Węglowodany: 3,06 g
- Żelazo: 0,86 mg
- Magnez: 44 mg
- Miedź: 0,12 mg
- Cynk: 0,56 mg
- Mangan: 0,26 mg
- Kwas askorbinowy: 29,8 mg
- Tiamina: 0,1 mg
- Ryboflawina: 0,1 mg
- Niacyna: 2,85 mg
[Źródło: Szulc Joanna, Czaczyk Katarzyna, Gozdecka Grażyna, Metody otrzymywania kiełków – od upraw domowych do produkcji przemysłowej, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2017, 24, 3 (112), 27-40]
Jak wyhodować kiełki rzodkiewki?
- Dokładnie namocz (4-6 h) i przepłucz kiełki.
- Umieść kiełki w słoiku lub na szlace kiełkownicy.
- Podlewaj kiełki dwa razy dziennie.
- Pamiętaj o odprowadzaniu wody i zapewnieniu dostępu kiełkującym nasionom.
- Po 5-6 dniach kiełki będą gotowe do spożycia. Możesz zjeść je na bieżąco albo przechować w lodówce (wcześniej je przepłucz i pamiętaj, aby zabieg ten powtarzać raz dziennie).
Uwaga: po 3 dniach hodowli kiełków, na korzeniach pojawi się biały meszek – nie jest to pleśń, tylko maleńkie korzenie boczne (włośniki).
Gotowe kiełki wykorzystaj jako dodatek do kanapek, past jajecznych, twarogu i koktajlów. Bardzo smaczna jest też sałatka z kiełkami.