Teraz czytasz...
Nasiona na kiełki: gdzie kupować?

Nasiona na kiełki: gdzie kupować?

Agnieszka Gotówka
kiełki na białym tle

Nasiona na kiełki warto kupować od sprawdzonych dostawców. Dlaczego? I w jaki sposób przygotować je do kiełkowania? Oto kilka sprawdzonych podpowiedzi.

Nasiona na kiełki, czyli dlaczego jakość ma znaczenie

Kiełki są bardzo zdrowe. Nikogo zresztą nie trzeba do tego przekonywać. Coraz więcej z nas wie, jak siać kiełki i nasza wiedza w tym zakresie nie ogranicza się jedynie do wysiewania rzeżuchy na Wielkanoc. Niekiedy jednak nie wiemy, gdzie szukać dobrej jakości nasion, które dodatkowo będą zamknięte w ekonomicznych opakowaniach.

Zacznijmy jednak od początku. Podstawą jest informacja, że należy kupować wyłącznie nasiona do kiełkowania. Zwykłe nasiona, które wsadzamy do gruntu, by wyrosło z nich warzywo, się nie nadaje. Trzeba też wiedzieć, że nasiona kumulują w sobie wszystko: to co dobre w nich jest i to czym popryska lub zaprawi je człowiek. A przecież nie po to hodujemy kiełki, by dostarczyć organizmowi pestycydów (zwłaszcza, że czas kiełkowania nasion jest na tyle krótki, że ich pozostałości nie zdążą ulec przemianom do form nieszkodliwych).

Stąd najlepiej jest kupować nasiona na kiełki z certyfikatem ekologicznym. Mam wówczas pewność, że nie zawierają m.in. środków przeciwgrzybicznych. Różnica w cenie nie jest znacząca, zwłaszcza że dostępne są duże opakowania produktów certyfikowanych.

Jeśli chodzi o wybór rodzaju kiełków, tu panuje wszelka dowolność. Największą popularnością, a przez to najłatwiej dostępne są kiełki fasoli mung, rzodkiewki, brokułu, słonecznika lub lucerny. Do hodowli kiełków wykorzystuje się ponadto nasiona roślin oleistych (len, słonecznik, sezam, rzepak, orzeszki ziemne), nasiona roślin strączkowych (soi, soczewicy, fasoli), nasiona zbóż (pszenicy, żyta, jęczmienia) i roślin pseudozbożowych (gryki, komosy ryżowej, szarłatu), a także nasiona brokułu, kapusty białej i buraka ćwikłowego.

kiełki

Nasiona (kiełki): jak rosną?

Być może pamiętasz z lekcji biologii, że kiełkowanie to proces jaki zachodzi wewnątrz nasion, który prowadzi do ożywienia zarodka i rozpoczęcia jego wzrostu. Może się rozpocząć dopiero wtedy, gdy panują sprzyjające warunki środowiska – odpowiednia wilgotność, temperatura i dostęp tlenu.

W trakcie kiełkowania enzymy rozkładają polisacharydy do oligo- i monosacharydów, tłuszcze – do wolnych kwasów tłuszczowych, białka – do oligopeptydów i aminokwasów. To oznacza, że są łatwiej przyswajalne przez organizm człowieka. Dodatkowo syntetyzowane są witaminy i związki o właściwościach przeciwutleniających, dla których właśnie, obok walorów smakowych, tak chętnie sięgamy po kiełki.

Kiedy ziarna na kiełki wysiejemy do kiełkownicy, słoika lub na ligninę, musimy je obficie podlać. A to dlatego, że proces kiełkowania rozpoczyna się od pęcznienia, czyli intensywnego pobierania wody. Na dalszym etapie substancje zapasowe nasion stają się dostępne dla enzymów i następuje uruchomienie procesów metabolicznych. Na końcu następuje wzrost zarodka, który – kiedy przebije okrywę nasienną – staje się kiełkiem.

Jak wyhodować kiełki?

Jest kilka uniwersalnych porad dotyczących tego, jak siać kiełki (choćby te dotyczące ich namaczania przed wysiewem i podlewania). Bardzo ważne jest jednak, by zawsze kierować się informacjami zawartymi na opakowaniu nasion. Znajdziemy tam wskazówki dotyczące hodowli kiełków danego gatunku oraz ich konsumpcji, m.in.:

  • namaczanie: czyli czas, na jaki trzeba pozostawić nasiona zanurzone w wodzie przed umieszczeniem ich w kiełkownicy,
  • nawadnianie: częstotliwość zmiany wody podczas namaczania oraz przepłukiwania/nawadniania w trakcie kiełkowania,
  • czas rozwoju: liczba dni koniecznych do rozwoju kiełków (bez namaczania),
  • średnia wysokość gotowych kiełków,
  • spożycie na surowo: to ważna informacja, bo niektóre kiełki nie mogą być spożywane na surowo, bo zawierają substancje szkodliwe dla zdrowia,
  • zawartość witamin i minerałów,
  • data ważności.

Kiełki: gdzie kupić nasiona?

Nasiona na kiełki są dziś dostępne w niemal każdym sklepie ogrodniczym i budowlanym. O ile jednak nie posiadają certyfikatu ekologicznego, odradzamy ich kupowanie (dotyczy to też rzeżuchy szeroko dostępnej u progu wiosny).

ciecierzyca bio

Najlepszą jakością będą wyróżniały się nasiona sprawdzonych firm, wyprodukowane na terenie Unii Europejskiej i z logo zielonego liścia, które daję gwarancję, że mamy do czynienia z nasionami ekologicznymi. W ich produkcji zakazane jest stosowanie chemicznych środków ochrony roślin.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.