Teraz czytasz...
Kiełki fasoli mung – właściwości i wykorzystanie
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Kiełki fasoli mung – właściwości i wykorzystanie

Agnieszka Gotówka
kiełki fasoli mung i nasiona fasoli mung

Kiełki fasoli mung, doskonale znane w kuchni azjatyckiej, są w Polsce bardzo popularne. Bywają też nazywane zieloną fasolą adzuki. Są smaczne, chrupiące i bardzo zdrowe. Jak je wyhodować? I do czego wykorzystać młode pędy fasoli mung? Przeczytajcie!

Kiełki fasoli mung: co warto o nich wiedzieć?

Fasola mung pochodzi z rodziny roślin bobowatych. Jest doskonale znana w Azji, gdzie stanowi główny składnik wielu dań. My też ją polubiliśmy, i co ciekawe, dobrze łączy się z naszymi rodzimymi smakami, o czym przekonasz się dodając ją do zupy grzybowej lub… ogórkowej 😉

→ Przeczytaj również: Jak wyhodować kiełki?

Nie o samej fasoli jednak pisać będziemy, a o jej kiełkach. Są zdrowe i wyróżniają się zdecydowanie większą wartością odżywczą niż samej ziarna. Możesz je mieć zawsze pod ręką, bo nasiona na kiełki są dziś dostępne niemal w każdym sklepie z ekologiczną żywnością (zdecydowanie polecamy nasiona z logo zielona liścia).

Kiełki fasoli mung to młode pędy rośliny, jakie pojawiają się w ciągu kilku pierwszych dni wzrostu. Wyglądają inaczej niż kiełki brokuła czy rzeżuchy, jednak podobnie jak one mają w sobie wielką moc 😉 Charakteryzują się lekko słodkim smakiem (ale z posmakiem goryczy) i są chrupiące. A co dobrego dla naszego zdrowia zawierają?

→ Przeczytaj również: Produkty bogate w żelazo [lista top 10]

Fasola mung (kiełki): czy jest zdrowa?

Kiełki fasoli to cenne źródło witaminy C (jej ilość zwiększa się kilkukrotnie w stosunku do suchych nasion) oraz witamin z grupy B. Zawierają też magnez, cynk, potas, żelazo i selen. Są szczególnie bogate w ß-karoten. Obecny w nich błonnik pokarmowy pozytywnie wpływa na pracę jelit.

Warto też wiedzieć, że podczas kiełkowania nasion roślin strączkowych, znacząco wzrasta zawartość związków fenolowych, które wykazują bardzo cenne właściwości antyoksydacyjne. W kiełkach fasoli mung jest też sporo dobrze przyswajalnego białka, stąd docenia się je w diecie wegańskiej.

Sięgnij po kiełki fasoli mung, by:

  • wzmocnić odporność organizmu,
  • obniżyć stężenie złego cholesterolu,
  • zwiększyć wartość odżywczą serwowanych dań,
  • obniżyć poziom cukru we krwi,
  • urozmaicić dietę w przypadku nadciśnienia tętniczego.

kiełki fasoli mung w zielonych osłonkach

Kiełki fasoli mung: do czego wykorzystać?

Fasola mung należy do niewielkiej grupy nasion roślin strączkowych, których kiełki można jeść na surowo. Mimo to jednak zaleca się przed spożyciem ich blanszowanie (przelanie wrzątkiem).

Można dodawać je do kanapek, zimnych przekąsek czy zup. Podsmażone z cebulą i z dodatkiem przypraw (zwłaszcza curry) są ciekawym dodatkiem do obiadu. Bardzo zdrowa jest też sałatka z kiełkami, którą można zabrać ze sobą do pracy.

Jak wyhodować kiełki?

W pierwszej kolejności przepłucz i dobrze namocz kiełki (najlepiej zostaw je na całą noc). Następnie umieść kiełki w słoiku lub kiełkownicy (obie metody są dobre, przy czym w przypadku kiełkownicy otrzymamy więcej kiełkujących roślina na raz).  Pamiętaj, by regularnie podlewać tę niewielką hodowlę oraz odprowadzać nadmiar wody (kiełki w słoikach w tym celu ustawia się pod specjalnym kątem).

→ Przeczytaj również:  Jak wyhodować kiełki rzodkiewki?

Kiełki można zebrać szybko: po 3-4 dniach powinny być już gotowe do spożycia (z nasiona wyrośnie kiełek, ale jeszcze nie pojawi się liść). Ich nadmiar można przechowywać w lodówce przez tydzień (codziennie jednak trzeba je przepłukać, wtedy dłużej zachowają świeżość i jędrność).

Jeśli chcesz pozbyć się zielonych osłonek, zanurz kiełki w misce napełnionej wodą i lekko nimi poruszaj. Kiedy łuski wypłyną na powierzchnię (są lżejsze), wystarczy delikatnie odlać wodę.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.