Kiełki słonecznika to jedne z popularniejszych kiełków. Są dostępne w niemal każdym sklepie, my jednak polecamy wyhodować je samodzielnie. Nie jest to trudne zadanie. A dlaczego warto? I do czego je wykorzystać?
Kiełki słonecznika – co zawierają?
Kiełki to spora porcja witamin i minerałów zamknięta w niewielkiej roślince. W przypadku słonecznika mamy do czynienia z bogatym źródłem wapnia i fosforu. Warto więc, by były stałym elementem diety osób, które chcą wzmocnić swoje kości oraz zęby. Poleca się je też sportowcom, bo obecne w nich składniki przeciwdziałają bólom mięśniowym. Pozytywnie wpływają również na działanie układu nerwowego. Mają ponadto wpływ na prawidłowy poziom żelaza we krwi.
→ Przeczytaj również: Kiełki fasoli mung – właściwości i wykorzystanie
Zawierają ponadto potas, magnez, a także witaminy (zwłaszcza witaminę C oraz witaminę A, a także niewielkie ilości witaminy D). Nie są kaloryczne (ich 100 gramów to 40 kcal).
Czy kiełki są zdrowe?
I to jak! Lista ich prozdrowotnych właściwości jest długa:
- poprawiają trawienie,
- wzmacniają odporność,
- chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,
- obniżają poziom tzw. złego cholesterolu,
- poprawiają stan cery,
- wzmacniają włosy i paznokcie.
Co ciekawe, jako że są to budzące się do życia nasiona, mają skład bogatszy niż suche nasiona i dojrzałe warzywa. Dzieje się tak dlatego, że w fazie kiełkowania roślina rozkłada zmagazynowane substancje na proste i łatwiej przyswajalne.
Jak wyhodować kiełki słonecznika?
Są trzy podstawowe sposobu hodowli kiełków: w słoiku, kiełkownicy i na ligninie (ten sposób znamy przede wszystkim z hodowli rzeżuchy).
→ Przeczytaj również: Jak wyhodować kiełki?
Nasiona słonecznika na kiełki są dość duże. To są dokładnie te ziarna, które rozwijają się w przepięknych kwiatach latem i które wielu z nas lubi skubać. Jeśli mamy je pod ręką, idealnie! Gdy jednak takiego szczęścia nie mamy, nic straconego. Nasiona na kiełki są dziś łatwo dostępne. My polecamy te z certyfikatem ekologicznym (80 g kosztuje ok. 7 zł).

Kiełki słonecznika: hodowla krok po kroku
- Wsyp nasiona do słoika lub innego szklanego naczynia, następnie zalej wodą i mocz przez ok. 12 h.
- Po tym czasie wodę wylej (możesz nią podlać kwiaty), nasiona przepłucz i przesyp do miejsca docelowego kiełkowania (na kiełkownicę sitkową o większych otworach, kiełkownicę przepływową lub do słoika).
- W przypadku słoika kiełki zalej czystą wodą i nakryj otwór naczynia gazą (przymocuj ją za pomocą gumki recepturki). Wodę wylej.
- Kiełki przepłukuj często (min. 2-3 razy dziennie). To ważne, bo okrywa słonecznika jest dość twarda, stąd potrzeba dużej ilości wody.
- Kiełki słonecznika będą gotowe po 5-7 dniach. Mają wtedy wysokość 7-8 cm. By móc je zjeść, potrzeba jednak usunąć twardą okrywę nasiona (na szczęście w większości sama odchodzi od kiełka).
Wiesz już, jak hodować kiełki w kiełkownicy i słoiku. Nie jest to skomplikowane, prawda? Na zachętę dodamy jeszcze jeden argument 👉 JAKOŚĆ.
Kiełki, które gotowe dostępne są w sklepie, rosną najczęściej bez dostępu do światła naturalnego (a im go mniej, tym mniejsza zawartość witamin i minerałów). Nie są też podlewane w czasie przechowywania i mogą zawierać preparaty przeciwko rozwojowi pleśni. Do tego są o wiele droższe niż te wyhodowane w domu i są zamknięte w plastikowym opakowaniu.
Mając nasiona na kiełki, można też wyhodować je w doniczce na tzw. microgreens (mikroliście).
W tym przypadku potrzebujemy doniczki z ziemią, na powierzchnię której wysypujemy nasiona i gęsto wysiewamy w tradycyjny sposób (przysypujemy niewielką warstwą ziemi i lekko podlewamy).
W doniczce powinno być ciągle wilgotno, więc gdy tylko ziemia przeschnie, zraszamy ją wodą. Możemy też przykryć ją kawałkiem folii lub szybą.
Mikroliście słonecznika będą gotowe do spożycia po ok. tygodniu od posadzenia. W tym przypadku odchodzi nam też zabawa w usuwanie twardej okrywy.
Do czego wykorzystać kiełki słonecznika?
Kiełki słonecznika je się na surowo. W smaku przypominają, a jakże, ziarna słonecznika. Mają lekko orzechowy smak. Idealnie pasują do kanapek i past jajecznych. Są też dobrym dodatkiem do zielonych koktajli, sałatek (np. → zobacz przepis na sałatkę z pęczakiem i warzywami) oraz zup (np. nadają charakterystycznego smaku rozgrzewającej wegańskiej zupie z meksykańską inspiracją).
Ze względu na swój rozmiar (są o wiele większe niż np. kiełki rzodkiewki) kiełki słonecznika są ładną i naturalną ozdobą talerza. Można też udekorować nimi omlet.