Ogórkowo-grzybowa zupa z fasolą mung to nieco bardziej rozbudowana wersja klasycznej zupy ogórkowej. Jest bardzo ciekawa w smaku i doskonale rozgrzewa w pochmurne dni. Przekonajcie się sami.
Zupa ogórkowa to jedno z ulubionych dań wielu Polaków. Jeśli jednak macie ochotę nieco urozmaicić jej smak, polecamy dodać do niej fasolę mung i rodzynki. Takie połączenie rewelacyjnie smakuje i da naszej kuchni powiew nowości.
Fasole mung można kupić w hipermarkecie lub sklepie ze zdrową żywnością. Pamiętajcie, że przed ugotowaniem trzeba ją namoczyć, stąd tej zupy nie przygotujecie „na szybko”.
→ Przeczytaj również: Jak wyhodować i do czego wykorzystać kiełki fasoli mung?
Przepis na zupę ogórkowo-grzybową

Ogórkowo-grzybowa zupa z fasolą mung
Składniki
- 100 g fasoli mung
- 6-8 ogórków kiszonych
- warzywa na wywar: marchew, pietruszka, por, seler
- 2-3 spore garście grzybów suszonych (lub więcej, jak masz ochotę)
- 2-3 garście rodzynek
- sos sojowy
- pieprz, sól, tymianek, majeranek, czosnek
Przygotowanie
- Fasolę mung namaczamy na 12 godz. przed gotowaniem. Możemy po tym czasie zlać wodę i poczekać, aż zacznie kiełkować, przepłukując tylko dwa dziennie czystą wodą.
- Gotujemy wywar z warzyw z przyprawami.
- Odcedzamy bulion i dodajemy do niego suszone grzyby, fasolę mung, pokrojone w drobne kawałki ogórki oraz całą wodę z ogórków, a także rodzynki (chyba że nie lubisz,, ale pamiętaj, że dodadzą zupie lekko słodki smak).
- Całość gotujemy około godziny.
Dowiedz się więcej na temat: