Rodzynki stanowią bardzo popularny dodatek do ciast i deserów. Niewiele osób wie, że obok rodzynek sułtańskich, są również i inne ich rodzaje. A jednak! Dziś prezentujemy pięć odmian tego ogólnie dostępnego i bardzo zdrowego przysmaku.
Rodzynki są bardzo słodkie z powodu dużej zawartości cukru. Aby zdekrystalizować cukier, który gromadzi się w nich po czasie, można je na krótki czas zanurzyć w wodzie, aby ten cukier rozpuścić. Jeśli w biesiadzie nie będą brały udziału dzieci, proponujemy do tego celu użyć mocną czystą wódkę, a następnie przełożyć rodzynki do deseru lub ciasta.
Rodzynki zawierają błonnik, żelazo, potas, cynk oraz wiele związków mineralnych. wapń i bor zapobiegają osteoporozie. Duża zawartość błonnika pomaga zaś przy zaparciach. Magnez i witaminy z grupy B pomagają w utrzymaniu koncentracji.
Przeczytaj: Dlaczego warto wybierać bakalie ekologiczne?
Rodzynki smyrneńskie
Rodzynki smyrneńskie są duże i jasne. Występują w trzech gatunkach: sułtanki, damascenki i sułtanki perskie. Można je kupić oryginalne, podróżując po takich krajach jak Turcja, Kalifornia, RPA, Australia. To właśnie tam są produkowane i stamtąd eksportowane praktycznie na cały świat.
Powszechnie znane w Europie rodzynki sułtańskie powstają z beznasiennych winogron żółtych. Te rodzynki są bardzo cenione przez Polaków i w naszym kraju uchodzą za najlepsze. Doskonale nadają się do ciast, przede wszystkim świątecznych (na bogato!), oraz deserów czy dań wytrawnych.
Rodzynki jumbo
To ostatni polski hit kulinarny. To największe rodzynki, jakie są na rynku, większe nawet niż rodzynki sułtańskie. Smakiem nie przypominają tradycyjnego przysmaku. Są nieco bardziej kwaskowe i dlatego kojarzą się bardziej z suszoną wiśnią niż winogronem. Złote i aromatyczne świetnie sprawdzą się na koreczkach i w owocowych szaszłykach. Doskonale smakują również jako samodzielna przekąska.
Rodzynki koryntki
Te rodzynki są małe i ciemne ze szczepu Korinthiaki. Rosną m.in. w Grecji, Kalifornii, RPA, Australii. Powstają z winogron dojrzewających w dużym słońcu. Winogrona te są bardzo małe i beznasienne.
Co więcej, rodzynki korynckie powstałe z tych winogron odznaczają się jeszcze słodszym smakiem i bardzo intensywnym aromatem. Są mniej pożądane niż rodzynki sułtańskie, ale za to tańsze.
Rodzynki cybeby (arab. zbiba)
To rodzynki o wydłużonym kształcie i z nasionami. Łatwo się krystalizują, co nie ma wpływu na ich użyteczność. Są rzadko spotykane na rynku polskim, ale warto ich poszukać, ponieważ stanowią zaskoczenie i miłą odmianę po swoich bardzo popularnych siostrach.
Rodzynki włoskie
Ciekawostkę stanowią rodzynki włoskie, które mają zapach muszkatołowy. Znalazły one zastosowanie przy wypiekach ciast. Są też surowcem przy wyrobie wina.
Pamiętajcie, aby zawsze kupować rodzynki, które nie zostały zakonserwowane przy udziale dwutlenku siarki co gwarantuje np. certyfikat ekologiczny (sprawdź jak rozpoznać żywność ekologiczną).
Więcej w tekście Dlaczego warto wybrać bakalie ekologiczne?