Jagody CAMU CAMU – skarb Amazonii

Jagody CAMU CAMU dla wielu z nas kojarzą się z egzotyką, a w sklepach z ekologiczną żywnością nadal pozostają w cieniu innych –“ bardziej znanych – owoców. Dlaczego jednak warto zwrócić na nie baczniejszą uwagę?

Bank witaminy C

Potencjał świeżych jagód CAMU CAMU jest ogromny. Zawierają one minimum 2500 mg naturalnej witaminy C w 100 gramach (to 2-3 proc. ich masy!). Dzika róża, czarna porzeczka, guawa czy acerola, choć wyróżniają się znaczną zawartością „kwaśnej” witaminy, w zestawieniu z jagodami CAMU CAMU pozostają daleko w tyle. Owoc jest tak kwaśny, że jego spożycie na surowo jest wręcz niemożliwe.

Skarb z tropikalnych lasów Amazonii

Łacińska nazwa jagód CAMU CAMU (określanych również cacari) to myrciaria dubia. Owoce rosną na krzewie występującym w lasach tropikalnych Amazonii w Peru i Brazylii (szczególnie na terenach podmokłych i bagnistych). Wyglądem przypominają wiśnie, mają czerwone lub wręcz purpurowe zabarwienie, wielkościowo zbliżone są do limonki. Krzak jagód CAMU CAMU ma niezwykłą urodę, zwłaszcza w okresie kwitnienia. Drobne listki współgrają wówczas z delikatnymi kwiatami o białym zabarwieniu i płatkami pokrytymi woskiem, wydzielającymi słodki zapach. Sok wyciskany z owocu ma lekko różową barwę.

Krzak jagód CAMU CAMU jest niezwykle odporny na pogodę. Owoce wydaje w szczycie pory deszczowej, a kwitnie pod koniec pory suchej. Uprawia się tę roślinę stosunkowo łatwo, nie ma ona większych wymagań.

Co kryją w sobie jagody CAMU CAMU?

Ogromna zawartość witaminy C w jagodach CAMU CAMU to nie jej jedyna prozdrowotna właściwość. Owoce te zawierają ponadto przeciwutleniacze i trolox (rozpuszczalna w wodzie pochodna witaminy E). Jagody CAMU CAMU dostarczają organizmowi liczne pierwiastki i minerały (w tym: żelazo, fosfor, beta-karoten czy wapń), ale także aminokwasy (tj. walina, leucyna i seryna).

Dzięki takiej liście składników spożywanie jagód CAMU CAMU może bardzo dobrze wpłynąć na zdrowie. Wykorzystuje się ją do leczenia przeziębień i grypy (można stosować jagody również profilaktycznie), wspomaga również pracę układu immunologicznego, układu pokarmowego i opóźnia proces starzenia.

Jagody CAMU CAMU dostarczają organizmowi również cenne dla niego flawonoidy. Chronią one przed licznymi chorobami, zwłaszcza związanymi z układem sercowo-naczyniowym. Wykorzystuje się je ponadto w profilaktyce nowotworowej, gdyż liczne badania wykazały, że posiadają one zdolność do zapobiegania procesom rakotwórczym. Wykazują działanie obronne wobec rozwoju takich chorób jak reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) czy nieswoiste zapalenia jelit. Regularne spożywanie jagód CAMU CAMU korzystnie wpłynie również na funkcjonowanie mózgu (przywróci mu witalność i chemiczną stabilizację).

Wielu lekarzy oraz naukowców ze świata medycyny dostrzega pozytywny wpływ tego amazońskiego owocu na organizm ludzki.

Komu poleca się jagody CAMU CAMU?

Te pochodzące z amazońskiego klimatu owoce mogą być spożywane przez niemal wszystkich. Szczególnie do ich częstego zjadania zachęca się sportowców i diabetyków (jagody CAMU CAMU mają niski indeks glikemiczny). Ze względu na dużą ilość błonnika i niską kaloryczność bez obaw mogą sięgać po nie osoby, będące na diecie odchudzającej.

A z czym to się je? 😉

W Ameryce Południowej niezwykle popularne są desery i słodkie, zwłaszcza chłodne, napoje. Świat zachodni dopiero poznaje te egzotyczne owoce, testując ich zastosowanie w kuchni. W Europie można je używać jedynie jako dodatek do żywności, co regulują rozporządzenia żywieniowe Unii Europejskiej. Owoce sprzedaje się w formie kapsułek lub sproszkowanego miąższu. Z powodzeniem można jagody CAMU CAMU w takiej postaci dodać do jogurtu czy owsianki lub rozpuścić w wodzie. Zaleca się, by dziennie nie spożywać więcej niż jedną płaską łyżeczkę sproszkowanych jagód.

Jagody CAMU CAMU można kupić w sklepach z ekologiczną żywnością lub w sklepach internetowych. Mają jednak jedną „wadę” – są bardzo drogie (za stugramowe opakowanie przyjdzie nam zapłacić minmum 45 zł, dane z 2015 roku).

Kosmetyki z jagodami CAMU CAMU

Potencjał w tych amazońskich owocach odkryli również producenci branży kosmetycznej. Znaleźć można kremy nawilżające, kremy tonizujące, zestawy do pielęgnacji ciała czy też maseczki, które w swoim składzie posiadają jagody CAMU CAMU. Z pewnością w najbliższym czasie lista tego typu produktów znacznie się wydłuży. Na terenie Amazonii dostrzeżono bowiem już nie tylko walory zdrowotne jagód CAMU CAMU, ale i ekonomiczne. Jej uprawa jest pilnie strzeżona, bo uznano ją za niezwykle opłacalną.

Warto pamiętać, że pod względem zawartości witaminy C jagody CAMU CAMU zajmują drugie miejsce na świecie (ustępują jedynie australijskim owocom Kakadu). Jej niedobór w ludzkim organizmie jest bardzo niekorzystny – może prowadzić m.in. do uszkodzenia naczyń krwionośnych, depresji, osteroporozy, wtórnych infekcji i wielu innych schorzeń. Suplementacja kwasu askorbinowego jest więc szczególnie ważna. Zaleca się ją każdemu, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym i w chwili znacznego spadku odporności. By jednak organizm mógł łatwiej przyswoić potrzebną mu witaminę, zdecydowanie lepiej jest sięgać po tę występującą w naturalnym środowisku. Jagody CAMU CAMU są prawdziwą jej skarbnicą, dlatego warto rozważyć jej spożycie, zwłaszcza że coraz większa ilość sklepów z ekologiczną żywnością wprowadza ten produkt do swojego stałego asortymentu.

Agnieszka Gotówka