Antygrypina to naturalny antybiotyk, który przygotujesz w domu. Możesz też podać go dzieciom. Rewelacyjnie działa w pierwszych dniach infekcji, ale można pić ją też profilaktycznie w sezonie jesienno-zimowym.
Antygrypina na przeziębienie i grypę
Przepis na antygrypinę od lat cieszy się dużą popularnością, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Obecne są w niej składniki wzmacniające odporność i wspomagające system immunologiczny do walki z wirusami.
Czosnek to znany od lat naturalny antybiotyk. Swoimi właściwościami przypomina penicylinę, która działa bakteriobójczo.
→ Przeczytaj również: Co na przeziębienie w ciąży?
By jednak uzyskać z rośliny to co najcenniejsze, ząbki trzeba rozgnieść. To pozwoli na uwolnienie allinazy. Jest to enzym, pod wpływem którego powstają związki wykazujące działanie antybiotykowe (m.in. allicyna i tiosulfinat). I to one odpowiadają za osłabienie wirusów wywołujących grypę i przeziębienie.
Podobnie działa imbir. Doskonale rozgrzewa i dobrze radzi sobie z pierwszymi objawami przeziębienia u dzieci i dorosłych. Obecne w nim składniki mobilizują układ odpornościowy do pracy, zmniejszają też stan zapalny i wykazują działanie antybakteryjne.
Z kolei kurkuma to jedna z silniej działających naturalnych środków przeciwzapalnych. Działa też przeciwwirusowo. Moduluje ponadto odpowiedź immunologiczną.
Antygrypina z imbirem i kurkumą zawiera też miód, który stanowi naturalne źródło związków o silnych właściwościach przeciwutleniających, bakteriostatycznych i bakteriobójczych. W leczeniu przeziębienia i grypy szczególne znaczenie ma miód lipowy, który działa napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie, przeciwkaszlowo i wykrztuśnie.
W antygrypinie znajdziemy też cytrusy, gdzie wśród nich szczególne miejsce zajmują grejpfruty. Działają silnie przeciwzapalnie i są świetnym źródłem witaminy C.
Przepis na naturalny antybiotyk
Antygrypina
Składniki
- 2 pomarańcze
- 1/2 grejpfruta
- 1 cytryna
- kawałek korzenia świeżego imbiru ok. 2 cm
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka miodu
- szczypta pieprzu
- 350 ml ciepłej wody
Przygotowanie
- Wyciśnij sok z cytryny.
- Pomarańcze i grejpfruta oczyść z białych błonek i dodaj do soku z cytryny.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty na małych oczkach imbir.
- Dodaj kurkumę, szczyptę pieprzu, miód, wodę i całość utrzyj blenderem na jednolitą masę.
- Pij porcjami po 100 ml.
- Antygrypinę możesz przechowywać w lodówce do 3 dni.
Antygrypina: dawkowanie
Zaleca się wypijać jej 100 ml dziennie, najlepiej rano, na czczo.
Ale uwaga: antygrypina zawiera sok grejpfrutowy, który może wchodzić w interakcję z przyjmowanymi lekami. Szczególnie uważać muszą osoby, które zażywają blokery kanału wapniowego (stosowane w leczeniu nadciśnienia) i leki przeciwhistaminowe i hipolipemiczne (lowastatyna, symwastatyna). Lista leków jest tu jednak zdecydowanie dłuższa, warto więc zapytać lekarza, czy przyjmując przewlekle dany lek, można spożywać grejpfruty.
Antygrypina dla dzieci może być nieco ostra w smaku, stąd można nieco zmniejszyć proporcję przypraw (można też nie dodawać pieprzu).
Antygrypina – opinie
Tych w sieci nie brakuje! I najczęściej są to słowa uznania dla mocy tego naturalnego specyfiku i jego smaku.
W ostatnich latach obserwujemy powrót do naturalnych sposobów na leczenie infekcji wirusowych. Staramy się sięgać po domowe sposoby na katar i kaszel (tu liderem jest syrop z cebuli). Pamiętajmy, że wiele składników obecnych w tego rodzaju preparatach ma udowodnioną skuteczność w zakresie leczenia przeziębienia (tak jest m.in. w przypadku czosnku i imbiru). A przy tym nie mają skutków ubocznych i dobrze smakują (zwłaszcza złote mleko).
Pamiętajcie też, by na co dzień dbać o odporność. Ważna jest aktywność fizyczna, dobrze zbilansowana dieta oraz dobry humor. Zadbajcie też o odpowiednią podaż witaminy D. Warto też regularnie sięgać po zakwas z buraków, który jest źródłem naturalnych probiotyków.
Przepis pochodzi z nr 1/2023 drukowanej edycji Biokuriera