Miód z pierzgą i propolisem to produkt pszczeli, który łączy w sobie właściwości trzech naturalnych składników. Każdy z nich ma swoje unikalne cechy, a ich połączenie wzmacnia korzystne działanie na organizm.
Czym jest miód z pierzgą i propolisem?
Miodu nikomu przedstawiać nie trzeba. Wytwarzają go pszczoły z nektaru kwiatów. Jest bogaty w cukry proste, witaminy, minerały i enzymy. Wzmacnia odporność, dodaje energii i działa antybakteryjnie. Z kolei pierzga to pyłek kwiatowy zebrany przez pszczoły i przetworzony w ulu. Jest bogata w białko, witaminy (szczególnie z grupy B), aminokwasy i mikroelementy. Wzmacnia organizm, poprawia trawienie i działa przeciwutleniająco.
→ Sprawdź, czym miód ekologiczny różni się od konwencjonalnego
Propolis natomiast to żywiczna substancja zbierana przez pszczoły z pąków drzew i krzewów. Ma silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne.
Skład i proces powstawania
Podstawą tego naturalnego produktu jest miód. Pszczoły zbierają nektar z kwiatów lub spadź (słodką wydzielinę mszyc), następnie przenoszą zebrany surowiec do ula, gdzie następuje proces odparowywania wody i inwersja cukrów. Tak powstały miód jest magazynowany w plastrach woskowych.
W procesie produkcji pierzgi, pszczoły zbierają pyłek kwiatowy, formują z niego obnóża pyłkowe i przenoszą do ula. Tam jest on mieszany z miodem i śliną pszczół, ubijany w komórkach plastra i poddawany fermentacji mlekowej, który konserwuje pyłek i zwiększa jego przyswajalność.
By powstał propolis, pszczoły muszą zebrać żywicę z pąków drzew i krzewów. W ulu jest ona mieszana z woskiem i pyłkiem. Te pożyteczne owady używają jej do uszczelniania ula oraz dezynfekcji i ochrony przed patogenami.
→ Przeczytaj również: Miód z rokitnikiem – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
Rola miodu wielokwiatowego jako bazy
Bazą miodu z pierzgą i propolisem bardzo często jest miód wielokwiatowy. I to nie bez powodu, gdyż ma on uniwersalne właściwości i delikatny smak. Dzięki temu dobrze komponuje się z intensywnymi smakami pierzgi i propolisu, ale ich nie dominuje. Jest też łatwo dostępny i stosunkowo niedrogi w porównaniu z innymi rodzajami miodu.

Propolis i pierzga
Pierzga – właściwości odżywcze i zdrowotne
Jest bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, co czyni ją dobrym źródłem białka dla organizmu. Jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę C, D, E i K, a także minerały, m.in. potas, magnez, żelazo, cynk i selen.
W jej składzie są również enzymy ułatwiające trawienie i przyswajanie składników odżywczych oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.
Propolis – naturalny antybiotyk i jego działanie
Zawiera ponad 300 różnych związków chemicznych, m.in. żywicę, pyłek kwiatowy, flawonoidy (silne przeciwutleniacze) oraz kwasy fenolowe. Dowiedziono, że hamuje rozwój bakterii, zarówno gram-dodatnich, jak i gram-ujemnych. Jest skuteczny w walce z wirusami, w tym wirusem grypy i opryszczki. Łagodzi stany zapalne i przyspiesza gojenie ran. Chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i wzmacnia układ odpornościowy.
→ Sprawdź: Kosmetyki z miodem DIY
Właściwości zdrowotne miodu z pierzgą i propolisem
Dzięki połączeniu trzech cennych dla zdrowia składników, miód z pierzgą i propolisem wykazuje szerokie spektrum działania.
Wzmacnianie odporności i ochrona przed infekcjami
Połączenie miodu, pierzgi i propolisu wspiera układ odpornościowy, szczególnie w okresach zwiększonej podatności na infekcje. Stymuluje też produkcję przeciwciał i zwiększa aktywność komórek odpornościowych.
Dodatkowo propolis i miód wykazują silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, a wszystkie trzy składniki są bogate w przeciwutleniacze, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Opóźniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób przewlekłych.
Wspomaganie układu trawiennego i regeneracja organizmu
Pierzga i miód wspomagają pracę układu pokarmowego, regulują trawienie i łagodzą dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Zawierają enzymy ułatwiające trawienie i przyswajanie składników odżywczych. Przyspieszają ponadto gojenie ran, wspomagają regenerację tkanek i wzmacniają organizm po chorobie.
Korzyści dla układu nerwowego i redukcja stresu
Pierzga, bogata w witaminy z grupy B, korzystnie wpływa na układ nerwowy. Poprawia koncentrację i samopoczucie. Łagodzi stres i napięcie nerwowe. Dostarcza też naturalnej energii i wzmacnia organizm.
Jak stosować miód z pierzgą i propolisem?
Miód z pierzgą i propolisem można stosować na różne sposoby, w zależności od preferencji i celów zdrowotnych. Można go spożywać bezpośrednio z łyżeczki, najlepiej rano na czczo lub między posiłkami, albo dodawać do letniej herbaty, jogurtów, musli czy owsianki.
Zalecane dawkowanie i sposoby spożycia
Zaleca się spożywanie 1–2 łyżeczek miodu z pierzgą i propolisem dziennie (dzieci powinny przyjmować mniejszą dawkę).
Najlepsze efekty uzyskuje się przy regularnym stosowaniu miodu z pierzgą i propolisem.
Mikstura miodowa z pierzgą i cytryną
Taki specyfik dobrze wspiera układ odpornościowy. Stymuluje produkcję przeciwciał i zwiększa aktywność komórek odpornościowych. Poprawia też trawienie (cytryna pobudza wydzielanie soków trawiennych, a pierzga dostarcza enzymów ułatwiających ten proces).
Mikstura może być stosowana wspomagająco w leczeniu przeziębień, grypy i infekcji gardła. Do jej przygotowania potrzebujesz 2-3 łyżki miodu z pierzgą i propolisem oraz sok z 1/2 cytryny, które należy rozpuścić w letniej wodzie lub herbacie.

Przeciwwskazania i środki ostrożności
Miód z pierzgą i propolisem, mimo swoich licznych właściwości zdrowotnych, nie jest odpowiedni dla każdego.
Kto powinien unikać miodu z pierzgą i propolisem?
Unikać go muszą osoby uczulone na miód, pyłek kwiatowy, propolis lub jad pszczeli. W ich przypadku miód z pierzgą i propolisem może wywołać reakcje alergiczne (wysypkę, świąd, obrzęk, duszności, a nawet wstrząs anafilaktyczny).
Szczególną ostrożność powinny też zachować osoby z astmą, ponieważ propolis może wywołać skurcz oskrzeli i nasilić objawy choroby.
Trzeba też pamiętać, że miód, w tym miód z pierzgą i propolisem, nie jest zalecany dla dzieci poniżej 1. roku życia ze względu na ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym (botulizm niemowlęcy).
Przed regularnym spożywaniem miodu z pierzgą i propolisem osoby z chorobami autoimmunologicznymi, chorobami nerek oraz przyjmujące leki przeciwzakrzepowe lub immunosupresyjne, powinny skonsultować się z lekarzem.