Hibiskus to piękny kwiat o ognistoczerwonej barwie. Swoim wyglądem nieco przypomina rodzimą malwę, na tym jednak podobieństwa się kończą. Hibiskus bowiem nie tylko efektowanie wygląda, ale również dobrze smakuje i ma wiele prozdrowotnych właściwości.
Będąc w Egipcie niemal pewnym jest, że dane nam będzie posmakować herbaty z hibiskusa, nazywanej na tym obszarze czerwonym złotem faraonów. Napar ten często sprzedawany jest na tamtejszych uliczkach i bazarach. Herbata z hibiskusa duże znaczenie odgrywa w kulturze muzułmańskiej, gdzie nie spożywa się alkoholu. Ten zastępowany jest właśnie mocnym naparem z hibiskusa, imitując wino. Napój ten pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości, np. ślubu. By nieco wzbogacić jego smak, dodaje się różne przyprawy, np.
- imbir,
- cynamon,
- kardamon
- wanilię.
Przeczytaj o walorach zdrowotnych tradycyjnej herbaty
Po napar z hibiskusa sięgają również Jamajczycy, pijąc go w czasie świąt Bożego Narodzenia.
Hibiskus powszechnie uprawiany jest w Indiach i w Afryce, zwłaszcza w Sudanie. Najczęściej spotykana jest odmiana tej rośliny o kwiatach czerwonych lub purpurowych, rzadziej białych, choć te wyróżniają się wysoką zawartością witaminy C.
Herbatę z hibiskusa poznać można po kwaśnym smaku, który jest tym bardziej odczuwalny, im dłużej parzymy napar. Odpowiada za to duża ilość witaminy C oraz kwasów organicznych, kwasu cytrynowego, kwasu jabłkowego i kwasu winnego. W roślinie wiele również wapnia i polisacharydów.
Hibiskus i jego właściwości prozdrowotne
Hibiskus ma działanie moczopędne i delikatnie przeczyszczające. Regularne sięganie po napar z tej rośliny zapobiega tworzeniu się złogów w nerkach, a dodatkowo ułatwia oczyszczanie organizmu. Wspomaga ponadto odchudzanie oraz leczenie cukrzycy.
O napoju tym warto pamiętać przez cały rok – latem doskonale orzeźwia, zimą – rozgrzewa i działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Warto zatem mieć go pod ręką, gdy zaczną dokuczać nam pierwsze objawy przeziębienia i grypy. Składniki zawarte w hibiskusie wzmocnią odporność, a obecna w nim witamina C pomoże szybciej pokonać infekcję.
Zwolennicy naturalnych metod leczenia przekonują ponadto, że hibiskus łagodzi kaszel i obniża gorączkę.
Herbatę z hibiskusa do swojego jadłospisu powinny włączyć również osoby, które zmagają się z nadciśnieniem tętniczym. Przeprowadzone badania dowiodły, że u pacjentów którzy regularnie sięgają po czerwony napar, zmniejsza się ciśnienie tętnicze osiągając niemal prawidłowe wartości. I to bez sięgania po leki!
W hibiskusie znaleźć można również antyoksydanty, a te – o czym wiadomo nie od dzisiaj – wykazują działanie antynowotworowe. Szczególną skuteczność działania ekstraktu z tej rośliny zauważono u chorych na raka żołądka i białaczkę.
Czy każdy może pić herbatę z hibiskusa?
Niektóre źródła podają, że nie ma żadnych przeciwwskazań, by codziennie pić herbatę z hibiskusa. Lekarze sugerują jednak, by ostrożnie do jej spożywania podchodziły kobiety w ciąży, gdyż składniki zawarte w roślinie mogą wywołać przedwczesne skurcze macicy.
Zauważono ponadto, że herbata z hibiskusa negatywnie wpływa na płodność.
Herbata z hibiskusa nie jest również wskazana u osób, które cierpią na wrzody żołądka lub jego nadwrażliwość. Zawarty w roślinie kwas może bowiem podrażnić układ pokarmowy i wywołać nieprzyjemne dolegliwości.