Pierzga pszczela to jeden z naturalnych skarbów z pasieki. Spożywana regularnie, ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Sporo kosztuje, ale jest bardzo wydajna. Co warto o niej wiedzieć?
Pierzga pszczela. Co to jest?
O leczniczych właściwościach miodu wiedzą wszyscy. Wiele osób jednak nie zdaje sobie sprawy, że ul skrywa również inne skarby. Pierzga, propolis i mleczko pszczele to substancje, które nie tylko bardzo dobrze wzmacniają odporność, ale również wspomagają leczenie wielu dolegliwości.
Pierzga pszczela, będący podstawą pożywienia pszczół, to pyłek kwiatowy, który zmieszany jest z miodem oraz enzymami i kwasami trawiennymi pszczoły miodnej. Składany jest on w ramkach plastra pszczelego, gdzie w środowisku gniazda poddawany jest fermentacji mlekowej wywołanej przez pałeczki Lactobacillus.
Pszczela pierzga może być długo przechowywana, bo w trakcie fermentacji białka pyłku rozpadają się do postaci peptydów i aminokwasów. Zwiększa się też zawartość cukrów prostych i powstają duże ilości kwasu mlekowego. Te wszystkie procesy zabezpieczają produkt na długi czas. Jest on ponadto łatwo przyswajalny przez organizm człowieka.
Pierzga: właściwości
Skład pierzgi pszczelej jest imponujący. Zawiera dużo białka, cukru, kwasu mlekowego, witamin (A, B1, B2, B12, C, PP, E, D, K, H) oraz makro- i mikroelementów, m.in. fosfor, potas, wapń, sód, magnez, żelazo, cynk. Liczne w tym produkcie są również enzymy (m.in. inwertaza, katalaza, lipaza, laktaza). Ma ponadto właściwości odżywcze, antybakteryjne i wzmacniające.
Pierzga pszczela. Na co pomaga?
Wiedząc, co to jest pierzga pszczela, sprawdźmy teraz, kiedy warto po nią sięgać.
- jako uzupełnienie leczenia depresji,
- w czasie dużego stresu i obciążenia psychicznego (związanego np. z przemęczeniem),
- gdy intensywnie pracujemy umysłowo (poprawia zdolność koncentracji i twórczego myślenia),
- w zaburzeniach krążenia obwodowego, w schorzeniach gruczołu krokowego (prostaty) i w chorobie niedokrwiennej serca,
- w problemach ze wzrokiem,
- w celu obniżenia cholesterolu.
Pierzgi warto używać również, by wspomóc przemianę materii. Pomaga też w zaburzeniach przewodu pokarmowego (np. biegunce), w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Wykazano również jej pozytywne działanie w przypadku chorób skóry (w tym łuszczycy).
Pierzga. Jak stosować?
Pierzga ma postać twardych grudek o nieregularnym kształcie. Jest ciemnobrązowa, wzbogacona śliną pszczół, enzymami trawiennymi, kwasami organicznymi, miodem i innymi substancjami antybiotycznymi.
Warto stosować ją jako codzienną kurację profilaktyczną. Zapewnimy sobie tym samym wzmocnienie i regenerację organizmu, zwłaszcza jeśli w ostatnim czasie chorowaliśmy, mieliśmy operację lub zabieg, czujemy się nieustannie zmęczeni i nerwowi lub gdy badanie krwi wykazało niedobory witamin lub składników mineralnych. Warto podawać ją dzieciom i osobom starszym. Ograniczeniem w spożyciu pierzgi jest alergia na produkty pszczele.
Pierzgę spożywa się bezpośrednio ze słoika, dokładnie gryząc. Można też rozpuścić ją w przegotowanej wodzie lub mleku (ale uwaga: płyny nie mogą mieć temperatury wyższej niż 40°C). Stanowi też dobry dodatek do jogurtu.
Trzeba też pamiętać, że nie wolno jej rozdrabniać, zwłaszcza w młynku do kawy, bo w czasie mielenia bezpowrotnie traci część substancji czynnych biologicznie.
Najlepiej sięgać po pierzgę rano, na czczo. W czasie choroby, np. podczas przeziębienia, można stosować ją dwa razy dziennie (zawsze przed posiłkiem).
Dostępna jest również pierzga w miodzie. To połączenie niezwykle wartościowe, bo oba produkty wzmacniają swoje właściwości.
Pierzga – cena
Cena pierzgi jest dość wysoka, a to dlatego, że proces jej pozyskiwania jest niezwykle czasochłonny. 1 kg tego produktu kosztuje ok. 250-350 zł.
Pierzgę, podobnie jak miód, najlepiej jest kupować w pasiekach ekologicznych lub u zaufanego pszczelarza.
Musimy też pamiętać, że pszczoły również potrzebują pierzgi (15 do 45 kg rocznie). Nie można więc im jej zabierać, bo każdy niedobór powoduje niższą odporność pszczelej rodziny.